Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski
Sipuliin ei kyllästy, koska ei ole olemassa vain yhtä sipulia, vaan sipuleita viljellään yli 20 erilaista tyyppiä, Suomessakin näistä useimpia. Kaupasta sipuleita saa talvikautena ainakin 15 erilaista. Eniten viljelty ja käytetty sipuli on keltasipuli. Puna-, salotti-, purjo-, kevät-, ruoho- ja valkosipuli lienevät seuraaviksi suosituimmat.
Keltasipuli kaikkein suosituin
Suomalainen sipuli tulee pääosin Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon viljelijöiltä. Vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa. Keltasipulin maussa tunnistaa paahteisuutta, pähkinäisyyttä ja aromikkuutta. Se saa valoisasta kesästä makupotkua, jota sipuliin ei muualla samalla tavalla muodostu.
Punasipuli lisää kaiken aikaa suosiotaan upean ulkonäkönsä ansiosta. Ahvenanmaalla kasvatettu salottisipuli on saanut hyvän vastaanoton sekin. Salottisipuli on maultaan vivahteikas, ranskalaisen keittiön perustarvike varsinkin kastikkeisiin ja liemiin. Ryvässipulia pidetään arvokkaana osana omaa gastronomista perintöämme, mutta sen saatavuus rajoittuu kesään. Sipulin käyttö saa jatkuvasti uusia vaikutteita maailmalta, ja tähän viljelijät reagoivat. Nyt myös kevätsipulia saa lähiruokana.
Hyväksi terveydelle
Sipulin terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kun sipuli yhdistetään osaksi monipuolista ruokavaliota, se alentaa veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Terveysvaikutukset aiheutuvat sipulien sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista. Sipulin arvokkain flavonoidi on kversetiini. Se suojaa virusten ja bakteerien hyökkäyksiltä.
Hyväksi ruoan maulle
Ruoan maun kannalta sipulin valttina ovat sen sisältämät aromaattiset öljyt. Sipuleista ruoka saa täyteläistä, muita makuja pyöristävää ja tehostavaa, syvää aromia. Raakana sipulista tulee usein esiin kirpeys, melko terävä maku. Huolellisesti terävällä veitsellä pilkottu sipuli maistuu raakana blinien ja mädin kanssa, hernekeiton päällä tai renkaina salaateissa ja hampurilaisissa. Marinoituna sipulin ärhäkkyys leppyy, ja esimerkiksi marinoitu punasipuli on loistovalinta moniin eri tarkoituksiin.
Yleensä sipuli kuullotetaan miedolla lämmöllä raukeaksi ja makeaksi. Liian kuumassa pannussa sipuli saa ikävän karvauden ja kitkeryyden. Keittoihin, patoihin, uuniruokiin ja liemiin sipulia haudutetaan pitkään. Joskus sipuli friteerataan renkaina rapeaksi. Tuoreyrtit, chilit, tomaatit ja pippurit sopivat hienosti sipulin makupareiksi. Sieni- ja perunaruoissa sipuli on ruoan sielu.
Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta. Vuoden Vihannes on valittu ensimmäisen kerran vuonna 1967.
Lisätietoa sipulista:
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Vuoden_vihannes
Ruokaohjeita sipulista:
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Ruokaohjehaku.aspx?id=1035524