Arktiset Aromit ry on valinnut perinteisesti yhteistyössä Marttaliiton kanssa vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2019 luonnonmarjaksi valittiin karpalo, sieneksi kangastatti ja yrtiksi maitohorsma. Valinnoilla nostetaan esiin erilaisia suomalaisen luonnon tarjoamia aarteita ja niiden käyttömahdollisuuksia. Puhtaassa luonnossamme kasvavat luonnontuotteet ovat terveellistä ja ekologista ravintoa. Käyttövinkkejä löytyy Arktiset Aromit ry:n sivuilta: https://www.arktisetaromit.fi/fi/reseptit/
Karpalo (Vaccinium oxycoccos, V. microcarpum)
Karpalo on hyvä C-vitamiinin ja kuidun lähde. Karpalon kirpeä maku johtuu erilaisista luontaisista hapoista: omena-, sitruuna- ja bentsoehaposta. Karpalolle tyypillisiä polyfenoliyhdisteitä ovat flavonolit, kuten kversetiini ja myrisetiini. Muita karpalon sisältämiä tutkittuja polyfenoleja ovat lignaanit ja proantosyanidiinit. Karpalo tunnetaan erityisesti virtsateiden terveyttä edistävistä ominaisuuksistaan.
Karpaloa käytetään marjakeittoihin, puuroihin, uuniruokiin ja leivonnaisiin ja siitä on saatavilla myös valmiita, helppokäyttöisiä tuotteita, kuten mehuja, jauheita ja hyytelöitä.
Kangastatti (Suillus variegatus)
Kuivahkoilla kankailla ja kalliomänniköissä kasvava kangastatti on satoisa, maukas ja helppokäyttöinen ruokasieni. Sienen lakin pinta on kuiva, himmeä ja väriltään kellanruskea. Pillistö on pienisuista, oliivinvihreää ja sinistyy kosketeltaessa usein. Malto on keltaista ja pehmeää ja leikattaessa sinistyvää. Kangastatin jalka on melko lyhyt, tukeva ja lakinvärinen.
Heinäkuusta lokakuun alkuun kasvava kangastatti sopii käytettäväksi sellaisenaan paistoksiin tai kastikkeisiin. Kuivattuna se on hyvää keitoissa ja sitä voidaan säilöä myös pakastamalla tai marinadeiksi.
Maitohorsma (Epilobium angustifolium)
Komea punakukkainen maitohorsma on koko Suomessa yleinen pioneerikasvi, joka valtaa nopeasti palo- ja hakkuuaukeat. Sen kukinta ajoittuu keskikesään. Maitohorsman lehdissä on merkittäviä määriä mm. ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, C- ja A-vitamiinia.
Monikäyttöistä maitohorsmaa voi hyödyntää koko kasvukauden ajan. Nuoret maitohorsman versot sopivat tarjottavaksi mm. parsan tapaan. Nuorista lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin ja vihannespaistoksiin ja ne ovat erinomaista raaka-ainetta viherjauheeseen. Lehdet sopivat myös juoma-aineksiksi sekä sellaisenaan kuivattuina että hiostettuina, jolloin aromi voimistuu. Kukista voidaan valmistaa kauniinväristä juomaa.