Viisitoista venäläistä ruoka- ja kalateollisuuden edustajaa Leningradin alueelta vieraili Miktechin kutsusta Mikkelissä tutustumassa suomalaiseen ruoanjalostukseen ja -tutkimukseen. Vierailun aikana vahvistui idea yhteisen suomalais-venäläisen ruokaklusterin perustamisesta.
Suomen korkeatasoinen osaaminen ruokateollisuudessa sekä alan tutkimus ja tuotteiden laadun kehittäminen kiinnostavat venäläisiä ruoka- ja kalateollisuusalojen yrityksiä. Venäläinen delegaatio saapui Mikkeliin tutustumaan eteläsavolaisiin ruokateollisuusalan yrityksiin ja ruoka-alan tutkimukseen. Tutustumiskohteet herättivät paljon kiinnostusta ja kysymyksiä sekä tiedusteluja teknologian ja parhaiden käytäntöjen siirtämisestä Venäjälle.
Vierailun aikana kartoitettiin konkreettisia yhteistyömuotoja venäläisten ja suomalaisten ruokateollisuusalan yritysten välille. Valmisteilla on yhteistä ruokaklusteria edistävä aiesopimus, jonka osapuolina tulevat olemaan Leningradin alueen ruoka- ja kalateollisuuskomitea, Foodwest Oy Seinäjoelta sekä Ruralia-instituutti, ja keskusteluja myös muiden eteläsavolaisten toimijoiden mukaan tulosta käydään parhaillaan. Klusterin tarkoituksena on ruokatuotteiden laadun nostaminen sekä alan yritysten yhteistyön vahvistaminen Suomen ja Venäjän välillä. Klusterin puitteissa tullaan järjestämään mm. yhteisiä messuesiintymisiä, bisnestapaamisia sekä yhteishankkeita.
– Rajat ylittävä yhteistyö ruokateollisuudessa kiinnostaa molempia osapuolia. Venäläisiä kiinnostaa suomalainen kokemus ja teknologia luomutuotteiden valmistuksessa ja suomalaisia puolestaan Venäjän markkinoiden tuomat mahdollisuudet. Vierailumme taustalla on Leningradin alueen maataloussektorin tavoitteet viljelyn, jalostamisen ja varastoinnin tehostamiseksi; näiden asioiden merkitys korostuu Venäjän liittyessä Maailman kauppajärjestö WTO:hon, kertoo Bizkonin edustaja Alexey Varshavsky. – Yhteinen ruokaklusteri helpottaa yhteistyötämme. Mikkelin alue valikoitui klusterityön keskukseksi ensinnäkin alueen kehittyneen ruokateollisuuden ja toisaalta alueen viranomaisten, suomalaisten organisaatioiden ja Misetin ja Miktechin yhteistyöhalun ja osaamisen vuoksi. Kolmantena tekijänä oli Mikkelin sijainti suhteellisen lähellä Venäjän rajaa.
– Laajan ja korkeatasoisen vierailijajoukon kiinnostus elintarvikealan yhteistyöhön ilahduttaa Etelä-Savossa. Alueiden välinen mittakaavaero on iso haaste yhteistyölle – miten pienen Etelä-Savon suhteellisen pienet yritykset hyötyvät yhteistyöstä ja kykenevät hyödyntämään Pietarin alueen valtavaa tuotanto- ja markkinapotentiaalia, pohtii aluejohtaja Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitosta. – On selvää, että mahdollisuuksia avautuu enemmän laadulla ja erikoistuotteilla, ei niinkään määrällä ja perustuotteilla. Tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyössä alueiden skaalaero ei ole niin ratkaiseva, ja Mikkelin elintarviketurvallisuuteen ja luomuun liittyvä osaaminen näyttää todella kiinnostavan venäläisiä yhteistyökumppaneita. Etelä-Savossa myös elintarvikealan ja matkailun rinnakkaiselo avaa lupaavia näkymiä.
Miktech osallistui vierailun järjestämiseen Etelä-Savon teknologia-asiamies Pietarissa -hankkeen puitteissa. Lisäksi järjestelyistä vastasivat Etelä-Savon kauppakamari, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari sekä Pietarin yrityskontaktikeskus Bizkon.