Kuitu- ja proteiinipitoiset välipalat pitävät nälän loitolla.
Arjen alkaessa monet miettivät, millaiset välipalat auttavat parhaiten jaksamaan. Koska perinteiseen ateriasyömiseen on yhä harvemmassa perheessä aikaa tai mahdollisuuksia, välipaloilla on tärkeä ravitsemuksellinen rooli.
Hyvä välipala koostuu kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljavalmisteista. Täydennyksenä voi käyttää vaihdellen vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita.
– Välipalan pitäisi sisältää kuituja ja proteiineja, jotka säilyttävät kylläisyyden tunteen. Kuituja saa esimerkiksi täysjyväviljatuotteista. Hiilihydraatteja ja proteiinia sisältävä välipala auttaa myös palautumaan liikuntasuorituksen jälkeen, Raision ravitsemusterapeutti Marja Vakkuri toteaa.
Monet jatkavat suoraan töistä tai koulusta harrastuksiin. Silloin laukussa kulkeva, hyvänmakuinen välipala on paikallaan.
–Elovena-välipalapatukat ja -keksit säilyvät huoneenlämmössä ja niissä on hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuitua, Vakkuri kertoo.
Rahka on noussut yhdeksi suomalaisten suosikkivälipaloista viime vuosina. Raisio toi elokuussa kauppoihin Elovena-välipalarahkat, joissa vaniljaisen rahkan lisukkeena on kaurainen mysli. Idea uuteen tuotteeseen saatiin kuluttajatutkimuksesta, jossa huomattiin monen syövän rahkaa kauran ja marjojen kanssa. Valmiina yhdistelmänä tuote on helppo ottaa myös mukaan.
Ravitsemusterapeutin viisi vinkkiä hyvään välipalaan
1. Vaihtelu virkistää. Hyvä välipala koostuu kasviksista, marjoista, hedelmistä ja täysjyväviljavalmisteista. Täydennyksenä voi käyttää vaihdellen vähärasvaisia maito- ja lihatuotteita.
2. Hyvät hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, joten ne pitävät verensokerin sopivalla tasolla pitkään. Hyviä hiilihydraatteja on täysjyväviljassa.
3. Proteiini ja kuidut pitävät nälän loitolla pidempään. Proteiinia on runsaasti muun muassa rahkassa ja täysjyvätuotteissa. Kuitua saat esimerkiksi täysjyväviljasta ja hedelmistä.
4. Etsi muutama helppo ja terveellinen välipala, joihin voit tukeutua myös kiireessä. Silloin houkutus tarttua karkkeihin tai muihin herkkuihin pienenee.
5. Löydä rytmisi. Välipalat kannattaa sovittaa omaan arkeen ja energiankulutukseen. Keskimäärin ihmisten pitää syödä kolmen tai neljän tunnin välein.
Vinkit antoi Raision ravitsemusterapeutti Marja Vakkuri.