Marjoilla on havaittu olevan useita terveydelle suotuisia vaikutuksia. Uuden tutkimustiedon mukaan suomalaiset marjat, kuten mansikka, mustaherukka, mustikka ja puolukka tasaavat verensokerin vaihtelua ja insuliinin pitoisuuksia aterioinnin jälkeen. Tällöin verensokerin vaihtelusta johtuvat vireystilan muutokset tasoittuvat ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Tulokset käyvät ilmi vasta julkaistusta raportista, joka kokoaa yhteen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon.
Tutkimuksissa on selvitetty marjojen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin sekä aivojen, silmien, virtsateiden, ihon ja limakalvojen terveyteen. Tulosten mukaan marjojen nauttiminen on suositeltavaa niiden erinomaisen ravintosisällön vuoksi. Marjat ovat myös hyviä ja monipuolisia polyfenolien lähteitä. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä.
Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja Oy Foodfiles Ltd kokosivat yhteen marja-alan uusimman tutkimustiedon Elintarvikekehityksen osaamisklusterin (OSKE) toimeksiannosta. Kyseessä on kolmas suomalainen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon kokoava raportti, jossa päivitetään aiempien yhteenvetojen tutkimustulokset. Tutkittuja marjalajeja ovat karpalo, puolukka, mustikka, variksenmarja, mustaherukka, tyrni, lakka ja uutena lajina viime vuosina paljon tutkittu mansikka.
Raportissa huomioidaan erityisesti marjojen terveysvaikutukset, joissa olisi potentiaalia terveysväitteiksi EU:ssa, ja tulosten mahdolliset hyödyntämisnäkymät yritysten tutkimusten suuntaamisessa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.
Selvitys koostuu lyhyestä loppupäätelmäosasta sekä yhdeksästä erillisosasta, joista ensimmäinen käsittelee marjojen ravintosisältöä, ravitsemusväitteitä, polyfenolikoostumusta ja muita mahdollisesti terveysvaikutteisia ainesosia. Muissa osioissa käsitellään tutkimustietoa ja terveysväitteitä marjakohtaisesti sekä usean marjan seoksissa.
Raportin tuloksia esiteltiin 26.3.2013 Marjojen mahdollisuudet & markkinat maailmalla –tapahtumassa Helsingissä.
Tutustu raporttiin: Selvitys marjojen terveysvaikutusten kliinisestä tutkimusnäytöstä