Aina sipuli hyvää on, jopa itkettävän ihanaa, mutta talvikauden ruokia ei voi edes kuvitella ilman sipulia. Olipa ajatuksissa sitten keitto tai pata, vokki tai uuniruoka, ruokaisa salaatti tai pastaruoka kokkaus alkaa aina sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia ei selviä edes huippukokki.
Kelta-, valko- ja punasipulin tuntevat kaikki. Purjo ja ruohosipuli ovat tuttuja nekin. Salottisipuli on tullut jäädäkseen, samoin kevätsipuli, jota myydään myös salaattisipulin nimellä. Hopea-, jätti- ja makeat sipulit ovat hyvä valinta täytettäviksi sipuleiksi tai salaatteihin. Vaihtoehtoja sipuleista löytyy helposti yli kymmenen erilaista.
Aromeja ja flavonoideja
Sipulit saavat hienot makuominaisuutensa aromaattisista, rikkiyhdisteitä sisältävistä öljyistä. Kun sipulia pilkkoo, näitä sulfidipitoisia aineita vapautuu jonkin verran ja helposti itkettää. Paras keino välttyä kyyneliltä on käyttää terävää veistä viiltoliikkein. Ruoassa sipulin päämaku tulee umamista, joka on viides perusmaku. Umami tehostaa ja tukee, tuo esiin ruoan omia makuja.
Sipuli avaa hengitysteitä ja helpottaa flunssaista oloa. Lämmin sipulimaito onkin hyväksi koettu apu vilustuneelle. Nykyään sipulista haudutetaan mieluiten sipulikeittoa. Sipulin erityisvaltti terveyden kannalta ovat flavonoidit, erityisesti kversetiini. Näiden ansiosta sipulin avulla voi selvitä bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä elimistössä.
Raakana, kuullotettuna, haudutettuna
Raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli on herkkua blinien päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Jos sipuli maistuu liian terävältä, sipulisilpun voi huuhtoa siivilässä kylmällä vedellä. Näin sipuli sopii herkän mateenmädinkin seuraan. Raaka sipulisilppu maistuu myös hernekeiton päällä.
Isoista, miedoista sipuleista saa ohuina siivuina loistoparin appelsiiniviipaleille. Ne käyvät myös kreikkalaiseen salaattiin tai tomaattiviipaleiden lomaan. Sipulirenkaat voi myös friteerata eli uppopaistaa öljyssä rapeiksi. Sipulirenkaat joko sellaisinaan friteerattuina tai taikinaan kastettuina ja uppopaistettuina maistuvat herkulta.
Tavallisesti sipuli kuullotetaan ruokaan eli sipulia paistetaan niin, että se muuttuu läpikuultavaksi, mutta ei ruskistu. Sipuli pitää miedoista lämpötiloista. Liian kuumassa paistettuna sipuli kärventyy ja muuttuu karvaanmakuiseksi. Kuullottaen sipuli leppyy ja sopivasti paistaen makeutuu. Kun kuullotat sipulia vaikkapa pihvin tai maksaleikkeen päälle, voit jopa korostaa makeutta ripauksella sokeria tai tilkalla hunajaa.
Talvikauteen sopivia, sipulia sisältäviä ohjeita avautuu alla näkyvistä linkeistä.
Helppo sipulipiirakka http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1150699
Talven kasvisvokki http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1148647
Sipulipihvit merimiehen tapaanhttp://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1079756