Vuonna 2014 Suomessa kulutettiin noin 74,6 kiloa henkeä kohden luullisena lihana laskettuna ja määrä säilyi edellisvuoden tasolla. Myös lihaa syövien määrä pysyi lähes ennallaan, 95 prosenttia väestöstä syö lihaa jossakin muodossa. Aiempaa useampi syö lihaa päivittäin.
Luullista lihaa syötiin vuonna 2014 yhteensä 74,6 kiloa henkeä kohden, luuttomana määrä on noin 60 kiloa. Eniten syötiin sianlihaa, 34,6 kiloa. Naudanlihaa kulutettiin 18,7 kiloa ja broileria lähes sama määrä, 18,5 kiloa henkeä kohden. Kalkkunaa syötiin 1,6 kiloa ja lammasta noin 0,6 kiloa henkeä kohden.
Lihan kokonaiskulutus säilyi vuoden 2013 tasolla, mutta lihalajien kulutuksessa tapahtui muutoksia. Broilerin kulutus kasvoi 4 prosenttia. Nautaa syötiin 2,5 prosenttia ja karitsaa 6 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sianlihan kulutus laski 2,5 prosenttia. Kalkkunaa syötiin sama määrä kuin vuonna 2013.
Aiempaa useampi syö lihaa päivittäin
Suomalaisten lihan käyttöä selvittävän Lihan kulutusta ohjaavat tekijät -tutkimuksen mukaan noin 95 prosenttia suomalaisista syö lihaa jossain muodossa. Kokonaismäärässä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina, mutta syöntikertojen määrä sen sijaan näyttäisi muuttuneen. Päivittäin lihaa syö nyt hieman aiempaa useampi ja harvemmin taas aiempaa pienempi joukko suomalaisia. Vähintään useamman kerran viikossa lihaa syö noin 80 prosenttia, kerran viikossa reilu 10 prosenttia ja harvemmin kolmisen prosenttia väestöstä.
Täysin lihatonta ruokavaliota suosii viisi prosenttia suomalaisista, reilu prosenttiyksikkö enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten lihaa syömättömiä on nuorten, 25-34 -vuotiaiden aikuisten joukossa, 10 prosenttia heistä ei syö lihaa lainkaan. Toisaalta samassa ikäryhmässä lihaa syödään myös kaikista ikäryhmistä useimmin, sillä hieman yli puolet 25-34 -vuotiaista valitsee sitä lautaselleen päivittäin tai lähes päivittäin. Yleisimmät syyt lihan jättämiseen pois ruokavaliosta ovat eettisiä, ekologisia ja terveydellisiä. Lihan käyttöä taas puoltavat hyvä ravintosisältö, proteiini, hyvä maku ja tottumus, ”lihaa vain kuuluu syödä”.
Tutkimus: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2014 / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy