• Riesling, Spätburgunder & Co 2014 -tapahtuma järjestetään Vanhalla Ylioppilastalolla maanantaina 14.4.2014. • Tilaisuudessa voi tutustua noin 50 viinitilallisen laadukkaisiin valko- ja punaviineihin. • Sommelier Romana Echensperger esittelee iltapäivän tastingissään Saksan Pinot Noirin. DWI:n johtaja Steffen Schindler valottaa omassa osuudessaan saksalaisten viinien tuoreimpia kuulumisia.
Vanhalla Ylioppilastalolla vietetään saksalaisten viinien päivää maanantaina 14.4.2014.
Tilaisuudessa sekä suomalaiset edustajat että Saksasta sankoin joukoin saapuvat viinitilalliset esittelevät yleisölle valikoimiensa parhaimmistoa.
Iltapäivä klo 14-17 on varattu alan ammattilaisille. Ennen tilaisuuden alkua klo 13.15 Deutsches Weininstitutin johtaja Steffen Schindler kertoo saksalaisten viinien ajankohtaisista kuulumisista. Arvostettu sommelier Romana Echensperger pitää iltapäivällä alan ammattilaisille suunnatun tastingin Saksan Pinot Noirista. Viinit ystävät voivat tutustua Vanhalla olevaan tarjontaan klo 17-19.
Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua moneen mielenkiintoiseen viinitilalliseen sekä heidän antiinsa ja tarinaansa. Paikalla on vuosisatoja vanhoja, aatelisia viinitilallisia kuten esimerkiksi Domdechant Werner’sches Weingut Rheingaun alueelta. Suomeen saapuu myös dynaamiseen Generation Riesling -verkostoon kuuluvia, myös sukupolvelta toiselle periytyneiden tilojen nuoria, alle 35-vuotiaita tilallisia. Generation Riesling -verkostoon kuuluvat ovat yhdistäneet voimansa, jakavat keskenään kokemuksiaan ja soveltavat uusia ideoita ja profiileja viineihinsä liittyen.
Suomessa ja myös kansainvälisesti saksalaisten viinien menestys on edelleen jatkunut.
Kuluttajat ostavat laadukkaita saksalaisia viinejä yhä enemmän, ja saksalaisten viinien kysyntä ravintoloissa on myös kasvanut. Viinien hedelmäisyys ja hapokkuus kun sopivat loistavasti yhteen yhtä lailla aasialaisen kuin myös suuressa suosiossa olevan skandinaavisen ruokakulttuurin kanssa. USA:sta vyöryn lailla alkanut riesling-boomi ei ole hellittänyt. Viinien hinta-laatusuhdetta pidetään myös erittäin hyvänä.
Rieslingien suosion innoittamana Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa jo neljännen kerran Riesling-viikot. Tällä kertaa viikot ulottuvat paitsi Helsingin, Turun ja Tampereen lisäksi myös Jyväskylän ja Kuopion ravintoloihin. Riesling-viikkojen vastaanotto on ollut kaikin puolin erittäin innostunutta.
Kasvanut kiinnostus saksalaisia viinejä kohtaan ei koske ainoastaan saksalaisten omaa rypälettä eli Rieslingiä, vaan tilausta on myös muille saksalaisille viineille, kuten Pinot-perheen viineille. Saksa on maailman kolmanneksi suurin pinot noir -viinien, saksaksi Spätburgunder-viinien, tuottajamaa, ja näiden hieman keveämpien viinien kysyntä lisääntyy jatkuvasti.
Punaviinejä Saksassa tuotetaan 36 %, joista suurin osa on pinot noireja. Suurten punaviinimaitten Ranskan ja USA:n jälkeen Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noir -punaviinien tuottaja. Erityisesti ravintolat ovat ottaneet saksalaiset pinot noirit mielellään vastaan. Tällä hetkellä kansainvälinen makutrendi on punaviineissä hieman kevyempään päin, minkä vuoksi Pinot Noirin kysyntä kasvaa.
Saksalaisten viinien suurin vientimaa on USA. Merkittäviä vientimaita ovat muun muassa Englanti, Alankomaat, Norja ja Ruotsi. Vientiä on myös Japaniin ja Kiinaan. Suomi on saksalaisten viinien vientimaana 15. sijalla.
Vanhalla järjestettävän Saksan viinien ammattilaisosuus on klo 14.00–17.00. Päivän päätteeksi myös viininharrastajat nauttivat monimuotoisista juomista klo 17.00–19.00.