Hyvän ruuan marsseja aiotaan järjestää useissa Euroopan maissa Suomi mukaan luettuna. Uuden maataloustukikauden neuvottelukierros nähdään demokratian nivelkohtana, koska nyt ensimmäistä kertaa EU:n yhteisestä ruokapolitiikasta tulevat päättämään Euroopan parlamentti ja neuvosto yhdessä.
Maataloustukijärjestelmä CAP sovitaan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi 2014 – 2020. Komissio on antanut siitä ehdotuksensa ja asiasta päätetään viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Kansalaisjärjestöt ovat ilmoittaneet haluavansa demokraattisempaa, oikeudenmukaisempaa ja vihreämpää ruokapolitiikkaa.
Euroopan laajuinen hyvän ruuan marssi, Good Food March lähtee 25. elokuuta Munchenistä, saksasta ja päätyy Brysseliin, Alankomaihin 19. syyskuuta. Matkaa taitetaan paikallistapahtumasta toiseen kävellen, pyörillä ja traktoreilla. Marssin päätteeksi Brysselissä järjestetään konferenssi, jossa puhuvat maatalouskomissaari Dacian Cioloş ja parlamentin puhemies Martin Schulz sekä Slow Food –liikkeen presidentti Carlo Petrini.
Reiluja hintoja ja kohtelua
Marssin ja konferenssin aikana puhutaan myös muun muassa oikeudesta ruokaan, etelän ja pohjoisen reiluista tuottajahinnoista sekä ympäristön kannalta kestävistä viljelymenetelmistä. Eläinten hyvinvointi sekä yhteisöllinen vastuun nousevat myös tapetille.
CAP 2020 –ohjelmalle on EU-kansalaisten puolesta linjattu 11 yhteistä tavoitetta. Ennen muuta kaivataan tuottajahintoja, jotka kattavat kustannukset sekä ruuan hintoja, jotka ovat reiluja kuluttajille. Tuottajahinnat varmistavat, että jatkossakin löytyy yrittäjiä, jotka ryhtyvät kasvattamaan muille ruokaa.
Ruuantuotannon tulee arvostaa kulttuurista ja ruokakulttuurista perintöä. Sen tulee kohdella tasapuolisesti uusia ja vanhoja jäsenmaita sekä edistää ympäristömyötäisiä tuotantotapoja. Omavaraisuutta halutaan niin ikään lisätä kasvattamalla lisää proteiinipitoisia kasveja niin ihmisten kuin eläintenkin syötäväksi sekä sanoutumalla irti kansainvälisestä ruuan hintakeinottelusta.
Marssi kohti torikojuja
Helsingissä järjestetään samaan aikaan Brysselin konferenssin kanssa 19. syyskuuta Hyvän ruuan marssi Narinkkatorilta Teurastamolle Kalasatamaan. Siihen osallistuvat sekä tuottajat että kuluttajat traktoreilla ja kävellen. Marssia järjestävät Luomuliitto ja Etelä-Suomen viljelijäyhdistys.
Marssi päättyy ensimmäiseen Maalaistentori-tapahtumaan, jossa pientuottajat ja käsityöläiset myyvät omia tuotteitaan isompia ja pienemmissä erissä. Jatkossa maalaistentoreja järjestetään kerran kuussa loka ja -marraskuussa ja joulukuussa useammin. Torilla voi myös vaihtaa omaa satoaan muiden kotitarveviljelijöiden tuotteisiin. (Ruokatieto)
Itse viljeltyjä kasviksia saa myydä torilla ja kauppaan (14.6.2012
Ravitsemuksella ei juuri sijaa EU:n yhteisessä ruuantuotantopolitiikassa(8.6.2012
Slow Foodin perustaja saarnamatkalla Uudellamaalla (19.3.2012)
Muualla verkossa
Good Food March
Helsingin Hyvän ruuan marssi Facebookissa
Mmm: Komission lainsäädäntöehdotusten tavoitteena tehokkaampi EU:n yhteinen maatalouspolitiikka vuoden 2013 jälkeen