Reilun kaupan viikolla 19.-25.10. työpaikoilla, kahviloissa, ravintoloissa, hotelleissa, oppilaitoksissa, seurakunnissa ja kaveriporukoissa järjestetään taas Reiluja kahvitaukoja. Viime vuonna Reiluilla kahvitauoilla juotiin yhteensä 215 812 kupillista Reilun kaupan kahvia. Sellaisen kahvimäärän valmistamiseen tarvittiin 150 kahvinviljelijäperheen viikon työpanos. Tänä vuonna tavoitellaan vielä suurempaa määrää.
Kaikki Reilun kaupan kahvi tulee pienviljelijöiltä. Heille tärkeimpiä Reilun kaupan hyötyjä ovat Reilun kaupan takuuhinta, hinnan päälle maksettava Reilun kaupan lisä koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin sekä koulutus, josta on heille hyötyä sekä kaupankäynnissä että viljelyssä. Lisäksi Reilussa kaupassa on olennaista tiukkojen ympäristökriteerien noudattaminen ja lapsityövoiman hyväksikäytön kielto.
Tampereella sairaalan taukohuoneessa, Pieksämäellä seurakunnan kahviossa, majoitusyrityksessä Haapajärvellä – Reiluja kahvitaukoja järjestetään joka puolella Suomea
– Työpäivä käynnistyy mukavasti, kun kahvipöytä notkuu herkkuja. Olemme osallistuneet Reiluun kahvitaukoon aiempinakin vuosina ja meillä on leivottu Reilun kaupan aineksista, syöty hedelmiä ja juotu kahvia ja teetä. Tietoisuus markkinoilla olevista tuotteista on lisääntynyt huimasti. Myös kauppojen henkilökunta on joutunut vastaamaan kysymyksiimme tuotteita etsittäessä, kertoo Tampereella sijaitsevan Hatanpään sairaalan leikkausosaston osastonhoitaja Leena Sulanto.
– Meillä on kirkonmäellä oma Reilun kaupan kahvio, johon kutsumme ihmisiä torstaina 22.10. juomaan reilut kahvit ja juttelemaan, kertoo Pieksämäen seurakunnan vapaaehtoinen Anna-Liisa Väisänen.
– Kyseessä on sellainen kohtaamispaikka, johon tullaan vaihtamaan kuulumisia. Minä tuon sinne näytille, mitä kaikkia Reilun kaupan tuotteita täällä Pieksämäellä on myynnissä ja leivon kahvin kanssa ruisjauhopiparkakkuja, Väisänen jatkaa.
– Vietämme Reilua kahvitaukoa avointen ovien merkeissä ja tarjoamme kävijöille Reilun kaupan kahvia ja itse tehtyä omenapiirakkaa tai vaihtoehtoisesti Reilun kaupan banaanin. Meillä on tässä yhteistyökumppanina luontaishoitola AnRi, joka tarjoaa kahvittelijoille niskahierontaa ja intialaista päähierontaa, kertoo Haapajärven rautatieaseman vieressä sijaitsevan Aseman Kasarmin yrittäjä Sanna Telinkangas.
Miten Reilu kahvitauko järjestetään?
Ensin pitää tehdä päätös, missä järjestää Reilun kahvitauon: työpaikalla, harrastusryhmässä, kotona. Seuraava tiukka valinta on ajankohta: parasta valita aika, jolloin kahvia joka tapauksessa juotaisiin. Kolmas vaihe vaatii jo laskupäätä, sillä Reilun kahvitauon järjestäjän pitäisi arvioida, kuinka monta kupillista osallistujat yhteensä juovat. Näillä tiedoilla voikin jo käydä ilmoittamassa oman Reilun kahvitaukonsa Reilu kauppa ry:n kahvilaskuriin (reilunkaupanviikko.fi) ja osallistua kilpailuun, jossa on mahdollisuus voittaa erilaisia kahviin liittyviä palkintoja. Viimeisiksi vaiheiksi jää kahvittelijoiden kutsuminen ja Reilun kaupan kahvin keittäminen ja nauttiminen.
Reilu kauppa ry laskee yhteen kaikkien koko Suomessa juotujen reilujen kahvikupillisten vaikutuksen eli kuinka monta kahvin pienviljelijää Reilun kaupan viikon aikana juoduilla reiluilla kahvikupillisilla työllistettiin.