Alkoholijuomien ”optimaalinen” verotus on riippuvainen kahdesta tekijästä: alkoholijuomien haittojen ehkäisemisestä sekä verotulojen keräämisestä alkoholiveron avulla.
Eurooppalaisessa vertailussa Suomen alkoholiverorakenne on kummajainen. Suomen lisäksi vain Italiassa ja Iso-Britanniassa viinoja verotetaan ainoastaan noin 1,4-kertaisesti oluen verotukseen verrattuna, kun tarkastellaan veroa absoluuttialkoholilitraa kohden. Muissa Euroopan maissa viinojen verotus olueen verrattuna on ainakin kaksinkertainen.
Mietoja alkoholijuomia pitäisi verottaa kevyemmin kuin väkeviä alkoholijuomia
Alkoholijuomien kulutuksen aiheuttamien akuuttien haittojen kannalta on huomattavaa merkitystä sillä, kuinka väkevässä muodossa alkoholijuomia kulutetaan. Alkoholihaittojen ehkäisemistavoitteen mukaan mietoja alkoholijuomia tulisi verottaa kevyemmin kuin väkeviä alkoholijuomia.
Tässä tutkimuksessa etsitään taloudellista perustetta ”optimaaliseen” alkoholiverotukseen. ”Optimaalista” alkoholiverorakennetta verrataan vuoden 2012 voimaan tulleeseen alkoholiverorakenteeseen. Tutkimuksen tulos on selkeä. Suomessa oluen verotus on liian kireää ja viinojen ja viinien verotus liian lievää. Sellaisella verorakenteen muutoksella, jossa viinojen ja viinien verotusta kiristettäisiin ja oluen verotusta kevennettäisiin, pystyttäisiin nykyistä tehokkaammin ehkäisemään alkoholin kulutuksen aiheuttamia haittoja. Verorakenteen muutos ei mitenkään vaaranna valtion tavoitetta kerätä tarvitsemiaan alkoholiverotuloja. Hinnoilla on suhteellisesti vähemmän vaikutusta viinojen ja III-oluen kulutukseen.
Suomessa viinat ovat absoluuttialkoholin – 100 prosenttia alkoholia – hinnaltaan kaikkein halvimpia alkoholijuomia. Vuonna 2010 viinojen keskihinta absoluuttialkoholilitralta oli 64 euroa ja III-oluen 72 euroa. III-olut oli absoluuttialkoholin hinnaltaan halvin alkoholijuoma vielä 1990-luvun alussa.
Matkustajatuonti ei voi olla selitys Suomen kummalliseen verorakenteeseen. Suomeen tuoduista alkoholijuomista litroissa mitattuna suurin osa on oluita. Absoluuttialkoholin tuonti kohdistuu pääosin viinoihin ja muihin väkeviin alkoholijuomiin. Matkustajatuonti ei voi olla peruste mietojen alkoholijuomien ylikireään verotukseen.
Alkoholijuomien optimivero Suomessa
Pasi Holm – Veera Laiho
PTT työpapereita 135.
alko_vero_1_0405121217 (pdf)
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.