Tulevana viikonloppuna 21.–23.4. Pohjoismaiden suurimmilla kahvifestivaaleilla kahviammattilaiset opastavat, miten jo pienillä keinoilla saa tehtyä laadukkaampaa kahvia. Helsinki Coffee Festival poimi vinkkejä kahvinvalmistukseen jo etukäteen.
Laadukkaan kahvin valmistus on helppoa, kun kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kuten raikkaalla vedellä, raaka-aineen laadulla ja tuoreudella sekä puhtailla laitteilla.
”Kahvifestivaaleilla oppii käyttämään erilaisia kahvinkeittimiä, kahvilaitteita sekä manuaalisia valmistustapoja kuten pour over ja Aeropress. Jos termit eivät ole tuttuja, kevään kuumimman kahvitapahtuman jälkeen tiedät, mitä ne tarkoittavat”, vinkkaa tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.
Lisäksi festivaaleilla selvitetään, miten kahvin alkuperään voi perehtyä, mitä direct trade eli suoraan viljelijältä ostaminen sekä jäljitettävyys tarkoittavat, mikä kahvipapu sopii millekin laitteelle ja miten kahvi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Laadukkaampi kahvi valmistuu näillä vinkeillä:
- Laadukas raaka-aine ja tuore kahvi. Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Kahvista häipyvät aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään.
- Oikeat mittasuhteet ja jauhatus. Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Pour over -menetelmillä, kuten V60:sellä, valmistettuun kahviin suositus on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia. Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus.
- Raikas vesi mitataan erillisellä kannulla. Yleinen virhe on, että kahvi mitataan jo etukäteen, esimerkiksi edellisenä iltana aamuksi valmiiksi kahvinkeittimeen. Kahvi kannattaa kuitenkin valmistaa aina tuoreeltaan. Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja. Jos valmistat kahvia esim. V60- tai Chemex-menetelmällä, kahvin kaatamiseen paras on pitkä- ja ohutnokkainen kaatokannu.
- Suodatinpussi kastellaan. Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista.
- Kahvi nautitaan oikean asteisena, eikä sitä seisoteta tai kuumenneta uudelleen. Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo. Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92-94 astetta. Älä seisota kahvia liikaa keittimen levyllä, jolloin se helposti kuumenee liikaa. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.
- Lopuksi: Muista puhtaus! Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko, ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, ei liian vahvoja pesuaineita. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella lämpimän veden alla. Manuaaliset laitteet voi pestä myös astianpesukoneessa. Mutteripannu kannattaa pestä käsin.
21.-23. huhtikuuta järjestettävillä Helsinki Coffee Festivaleilla voi kysyä lisää vinkkejä baristoilta ja muilta kahviammattilaisilta. Yleisö pääsee myös itse kokeilemaan labeihin kahvin eri valmistustapoja.