Lidl Suomen tavoitteena on vähentää lisätyn sokerin ja suolan määrää sen omien merkkien tuotteissa 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimoisen tavoitteesta tekee se, että jokaisen tuotteen kohdalla sokerin tai suolan vähentäminen on aina oma tuotekehitysprojektinsa. Reseptien muokkauksen lisäksi tavoitteeseen pääsyssä auttaa uusien vaihtoehtojen ja pakkauskokojen tarjoaminen, sekä terveellisten vaihtoehtojen markkinointi kuluttajille.
Lidl pyrkii vähentämään sokerin ja suolan kokonaismäärää omien merkkiensä tuotteissa 20 prosenttia aikavälillä 2015-2025. Sokerin ja suolan vähentämisessä Lidl keskittyy niiden saannin kannalta olennaisimpiin tuotteisiin: sokerin osalta erityisesti lasten suosimiin välipaloihin, kuten aamiaismuroihin ja jugurtteihin, ja suolan osalta päivittäisiin elintarvikkeisiin, kuten leipään ja valmisruokiin.
Useiden Lidlin tuotteiden kohdalla suolan ja sokerin määrää on vähennetty hiljalleen jo vuosia. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun sokerin ja suolan vähentämiselle asetetaan tavoitteet koko valikoiman osalta.
– Tärkein tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme ostoskori parhaalla hinta-laatusuhteella. Laatu on muutakin kuin makua ja ulkonäköä. Se on esimerkiksi toimitusketjun vastuullisuutta ja tuotteen ravitsemuksellista laatua. Meillä on tärkeä rooli suomalaisten ravitsemuksessa Hangosta Sodankylään, ja siksi haluamme olla mukana suomalaisissa ravitsemustalkoissa, kertoo Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio.
Tuotekehitystä maku edellä
Kahdenkymmenen prosentin vähennystavoitteeseen pääsy vaatii paljon, sillä jokainen tuote on erilainen. Jokaisen tuotteen ravitsemussisällön muuttaminen on oma tuotekehitysprojektinsa, eivätkä samat keinot toimi valmistustavoiltaan ja raaka-aineiltaan erilaisiin tuotteisiin. Suolan ja sokerin vähentämisen lisäksi on aina huomioitava tuotekehityksen perimmäiset kriteerit: maku, turvallisuus ja kokonaisravitsemus.
– Reseptejä hiotaan aina maku edellä ja vähennykset tehdään hiljalleen, jotta makuprofiili säilyy mahdollisimman samanlaisena. Emme korvaa yhtä pahaa toisella, vaan tuotetta tarkastellaan aina kokonaisuutena. Lopputuloksen täytyy olla hyvän makuinen ja samalla mahdollisimman terveellinen ja luonnollinen, kertoo vastuullisuusasiantuntija Riikka Pöllänen.
Reseptien muokkaamisen lisäksi pakkaus- ja annoskokoa pienentämällä voidaan vähentää sokerin tai suolan saantia. Pitkällä tähtäimellä suurin muutos saavutetaan kulutustottumusten muutoksella ja siksi tärkeä keino tavoitteen saavuttamiseksi on terveellisempien vaihtoehtojen tarjoaminen ja niiden esittely.
– Asiakkaat ovat jo hyvin tiedostavia ja etsivät terveellisiä ja luonnollisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi maustamattomat jugurtit ovat suuressa suosiossa jo nyt. Tulevaisuudessa tavoitteena on, että asiakas löytää meiltä myös vähemmän sokeria sisältäviä virvoitusjuomia ja vähemmän suolaa sisältävää leipää – ja pitää niitä yhä yhtä herkullisina, selittää Pöllänen.
Edelliset 10 vuotta: Salamipitsasta neljännes suolasta pois
Edellisen kymmennen vuoden aikana useasta Lidlin omamerkkituotteesta on jo vähennetty suuri osa suolasta tai sokerista. Suolan vähentäminen esimerkiksi Trattoria Alfredo –salamipitsasta aloitettiin jo vuonna 2007. Kymmenen vuoden aikana sen suolapitoisuus on laskenut 27 prosenttia. Crownfield Choco Moons -suklaamuroista on puolestaan yhdeksän vuoden aikana onnistuttu vähentämään sokeria 25 prosenttia.
– Kymmenessä vuodessa on mahdollista muokata tuotteiden reseptejä pikkuhiljaa, jolloin kerrallaan tehdyn vähennyksen vaikutus makuun on häviävän pieni. Tällöin kuluttajien makutottumukset ehtivät kehittymään muokkausten mukana. Sekä sokerin että suolan osalta suuri syy runsaaseen saantiin on tottumus, kertoo Riikka Pöllänen.
Lidlin ravitsemuslinjaus pähkinänkuoressa
Tavoite: Sokerin ja suolan kokonaismäärän vähentäminen 20 prosenttia omien merkkien tuotteissa aikavälillä 2015-2025. Tuotekehityksen tavoitteena hyvän makuiset, terveelliset ja luonnolliset tuotteet.
Lisäksi Lidl pyrkii parantamaan tuotteiden sisältämän rasvan laatua välttämällä kovetettujen rasvojen käyttöä ja korvaamalla palmuöljyä pehmeillä rasvoilla.
Keinot:
- Tuotekehitys maku ja kokonaisuus huomioiden: lisätyn sokerin ja suolan vähentäminen
- Pienempien pakkauskokojen tarjoaminen energiatiheissä tuotteissa
- Terveellisten vaihtoehtojen tarjoaminen ja esittely
Mittaaminen:
Vuoden sisällä myytyjen tuotteiden sisältämä lisätyn sokerin ja suolan kokonaismäärä jaetaan tuotteiden kokonaiskilomäärällä. Kehitystä mitataan tuoteryhmittäin.
Koko ravitsemuslinjaus ja lisää tietoa Lidlin valikoimalinjauksista löytyy verkkosivulta.