Mikä on kauran röyhy? Mitä on kuitu ja mistä sitä saa? Muun muassa näihin kysymyksiin löydetään vastauksia oppimaan innostavalla Viljan tie -toimintaradalla. Radalla tulevat tutuiksi terveellinen vilja, monipuolinen ruoka, maistuvat kuidunlähteet sekä viljan tie pellolta pöytään.
Leipätiedotus ry ja Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat syksyllä 2013 yhteistyössä esi- ja alkuopetuksessa oleville lapsille suunnatun Viljan tie -hankkeen. Tavoitteena on lisätä lasten tietoisuutta ruokaketjusta ja painottaa lähellä tuotetun ruoan arvoa. Samalla halutaan korostaa hiilihydraattien laatua, kuidun tärkeyttä ja riittävää saantia sekä sokerin kulutuksen vähentämistä. Tavoitteena on lisätä täysjyväviljatuotteiden sekä kasvisten kulutusta.
– Kuluttajat haluavat tietää, mistä ruoka tulee. Ruokaketju vaikuttaa kuitenkin olevan monelle tänä päivänä epäselvä. Lehdistä olemme saaneet lukea, että erityisesti kaupunkilaislapsille leivän monivaiheinen reitti on hämärän peitossa, toteaa Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.
Hankkeen aikana Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat järjestävät maksuttomia tilaisuuksia kouluissa ja päiväkodeissa.
Hanketapahtumissa lapset pääsevät matkalle pellolta pöytään Viljan tie – toimintaradalla. Radalla päästään tunnistamaan kotimaisia viljoja sekä tunnustelemaan ja maistelemaan erilaisia viljatuotteita jauhoista taikinaan ja edelleen valmiiseen leipään.
Vaikka tapahtumia järjestetään rajallinen määrä, on kaikilla lapsilla mahdollisuus päästä Viljan tielle. Opettajat voivat tilata Missä leipä kasvaa -materiaaleja ja ohjeet radan toteuttamiseksi Leipätiedotukselta.
Viljan tie -hankkeen toteuttavat Leipätiedotus ry ja Maa- ja kotitalousnaiset osin Suomen valtion tuella.
Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoteollisuuden tiedotusyksikkö. Leipätiedotus edistää viestinnän keinoin täysjyväviljan käyttöä hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.
Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö. Se tarjoaa asiantuntijapalveluja ja koulutusta ruokaan, kotitalouteen, maaseudun maisemanhoitoon sekä maaseudun yritystoimintaan liittyen sekä monimuotoista järjestötoimintaa. Palvelut ovat kaikille avoimia.