HSY:n Ilmastoinfon Kasvislankeemus-kampanja tuo esiin lihansyönnin vaikutuksia ilmastoon, terveyteen sekä jätevedenpuhdistukseen ja kehottaa siirtymään kasviksiin – ateria kerrallaan!
Lihansyöntiin liittyy paljon myyttejä, kuten, että urheilija ei pärjää ilman lihaa. Ilmastoinfon Kasvislankeemus, lihansyönnin vähentämiseen kehottava kampanja, on saanut kampanjakasvoikseen kaksi urheilijaa, nyrkkeilijä Niklas Räsäsen ja lumilautailija, valmentaja Anna Sjövallin. He osoittavat myytin vääräksi. Kasvislankeemus.fi-sivuilla he kertovat urheilusta, treenaamisesta ja ruokavaliostaan. Lisäksi kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa, kuuluu radiossa ja on maistettavissa muutamissa oppilaitoksissa kasvismaistatusten merkeissä.
Terveys ja ilmastovaikutukset kulkevat käsi kädessä
Naudanlihan ilmastokuormitus on kasvisruokiin verrattuna noin nelinkertainen. Siipikarjan ja porsaanlihan ilmastokuormitus on yli puolet pienempi kuin naudanlihan, mutta eläinten ruokintaa varten viljellään viljaa, soijaa ja rypsiä, jota ihminenkin voisi syödä.
Kansalliset ravintosuositukset vuodelta 2014 kehottavat syömään lihaa enintään puoli kiloa viikossa nykyisen 1,4 kg sijaan. Punaisen lihan korvaaminen siipikarjan lihalla tai kokonaan kasviksilla on terveellinen valinta. Kasvislankeemus-kampanjassa kehotetaankin siirtymään kasviksiin ateria kerrallaan.
Proteiinien kulutus näkyy jätevedenpuhdistamoilla
Lihan ja myös muiden proteiinien kasvaneella kulutuksella on vaikutus ilmaston lisäksi myös sekä jätevedenpuhdistukseen lisääntyneen typpimäärän vuoksi.HSY:n jätevedenpuhdistamoilla on huomattu proteiinin lisääntynyt käyttö: Jätevesien sisältämä typen määrä kasvaa vuosittain n. 3 % pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistamoilla, vaikka asukasmäärä kasvaa yli puolet hitaammin. Jäteveden typestä saadaan parhaimmillaan poistettua yli 90 %, mutta kaikki ylimääräinen proteiini lisää jätevedenpuhdistuksen energiankulutusta.