Sillipalat asetellaan Ahti- ja Vesta-purkkeihin käsityönä
Suuri osa suomalaisista syö perinteisesti silliä kaksi kertaa vuodessa: jouluna ja juhannuksena. Joulupöytään silli valmistetaan kodeissa itse. Siksi vakuumiin pakattu kokosilli tai sillifilee on jouluna juhannusta suositumpi. Orkla Foods Finlandin sillitehtaalla Turun Urusvuoressa valmistetaan ja pakataan suomalaisten joulusillejä juuri nyt.
Kolmasosa suomalaisista on sillin suurkuluttajia, kun taas enemmistö syö silliä jouluna ja juhannuksena. Orkla Foods Finlandin sillitehtaalla Turun Urusvuoressa valmistetaan ja pakataan nyt suomalaisten joulusillejä kolmella tuotantolinjalla.
Joulupöydän silli myös valmistetaan kodeissa itse. Siksi vakuumiin pakattu kokonainen silli tai sillifilee on jouluna juhannusta suositumpi. Juhannuspöydässä silli tarjotaan pääosin suoraan purkista.
Kotimaista käsityötä ja MSC-merkittyä raaka-ainetta
Ahti, Vesta ja vakuumipakattu Boy valmistetaan Suomessa, Ahti- ja Vesta-sillit käsityönä.
Orkla Foods Finlandin tehdaspäällikkö Teija Paananen kertoo, että joulumarkkinoille pakattavat sillit ovat kypsyneet tynnyreissä kuin hyvä viini. Varastointikypsytys kestää jopa 3-4 kuukautta, jona aikana silli läpimaustuu. Tynnyreitä myös hoidetaan ja käännellään varastoinnin aikana.
Sillin kulutus kiloissa per kuukausi jaettuna paloihin ja sillifileisiin. Sillifileiden ja kokosillien kulutuspiikki on joulu, n. 30 % koko vuoden kulutuksesta, koska joulusilliä valmistetaan paljon kotona itse oman reseptin mukaan. Kesäkuukausina silli tuodaan pöytään valmiina purkissa.
Sillin kuukausittainen kulutus (kg), josta näkyy kulutuksen kaksi piikkiä: kesäkuukaudet ja joulu. |
Silliraaka-aine on MSC-sertifioitua ja tulee Turun tehtaalle Norjasta tynnyreissä tuotteesta riippuen eri muodoissa, esimerkiksi sokerisuolattuna ja maustesuolattuna. Kypsyttämällä valmistettava silli kuivasuolataan ensin ja siirretään sitten tynnyreihin kypsymään suola-sokeriliuokseen. Jos tehdään maustesilliä, lisätään kypsytysvaiheessa myös mausteseosta.
Turun tehtaan käytössä on kylmävarasto, jossa lämpötila on muutaman asteen pakkasen puolella. Se on suolatulle silliraaka-aineelle optimaalinen säilytyslämpötila.
Ravintorikasta ruokaa
Silli on perinteisesti kuulunut suomalaiseen ruokavalioon. Sillissä on paljon suotuisia rasvahappoja (EPA ja DHA) ja D-vitamiinia. Kolmessa, neljässä palassa silliä on jopa 30 prosenttia päivän rasvahapposuosituksesta. Suolaa sillissä on säilyvyyden ja maustumisen takia aina, mutta esimerkiksi perinteisen kokosillin ja sillifileiden suolapitoisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi liottamalla.
Kypsytetty silli on maultaan voimakkaampi kuin marinoitu silli. Sillejä saa kuitenkin nykyään hyvin monenlaiseen makuun. Esimerkiksi inkiväärillä ja limellä maustettu marinoitu silli sopii hyvin aloittelevan sillinsyöjän joulupöytään.