Arkiruokaan saa helposti lisää terveellisyyttä, kun korvaa ruoanlaittoon käytettävän teollisen rasvan kookosöljyllä
Arkiruokaan saa helposti lisää terveellisyyttä, kun korvaa ruoanlaittoon käytettävän teollisen rasvan kookosöljyllä. Vaikka kookosöljyllä on epäilijänsä, yhä useammat länsimaisen lääketieteen asiantuntijat puoltavat tänä päivänä sen hyviä puolia. Kookosöljyn on huomattu parantavan immuniteettia, estävän tulehduksia sekä auttavan painonhallinnassa.
Kookosöljyn sulamispiste on 24 astetta, ja tästä johtuen se on tavallisessa huoneenlämmössä melko jähmeää ja rasvamaista. Aromiltaan kookosöljy on neutraalia, joten se sopii monenlaiseen ruoanvalmistukseen. Kookosöljy kestää hyvin kuumentamista eli sillä voi mainiosti korvata muun paistamisessa käytettävän rasvan.
– Kookosöljyä voi syödä myös suoraan purkista lusikallisen päivässä, tai vaihtoehtoisesti sitä voi lisätä vaikka kahvin sekaan maidon korvikkeena. Kookosöljy sopii myös smoothie-juomiin urheilijoille, jotka tarvitsevat lisäenergiaa, lääkäri Olli Sovijärvi vinkkaa.
Kaupan hyllyltä tuttu kookostuote on myös munkkirasva, mutta asiantuntijan mukaan siitä ja kylmäpuristetusta kookosöljystä ei voi puhua samana päivänäkään, vaikka ne on tehty samasta kasvista eli kookospähkinästä.
– Munkkirasva on yleensä hydrogenoitua, ja sen rasvakoostumus on prosessoinnin vuoksi aika lailla erilainen kuin kylmäpuristetun kookosöljyn. Jos tekee valintansa kaupassa terveydellisin perustein, ei kannata vilkaistakaan munkkirasvaan, sanoo Sovijärvi.
Kylmäpuristettu kookosöljy on puhdasta superruokaa
Kylmäpuristettu kookosöljy luokitellaan niin sanotuksi superruoaksi. Muualla kuin länsimaissa kookosöljyä on käytetty tiettävästi jo vuosituhansien ajan moneen vaivaan, kuten vilustumiseen, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen ja kuumeeseen. Nyt myös länsimaisen lääketieteen puolella on huomattu kookosöljyn hyvät vaikutukset.
– Kookosöljy tukee elimistön immuunijärjestelmää ja esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa. Sitä voi kokeilla myös pieniin haavoihin, sillä kookosöljy poistaa tulehdusta. Kookosöljyn on huomattu jopa edesauttavan laihdutuksessa, Sovijärvi sanoo.
Haittavaikutuksia kookosöljyllä ei juuri ole, kunhan sen annostelussa ei liioittele. Liika kookosöljy voi saada vatsan toimimaan turhan reippaasti. Joskus kookosöljy voi myös puhkaista piilevän aknen, mutta se on elimistön puhdistumisesta johtuva ohimenevä oire.
Kylmäpuristetun kookosöljyn terveysvaikutukset ovat vuosien varrella herättäneet runsaasti keskustelua, sillä toisin kuin monissa kasviöljyissä, siinä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Olli Sovijärvi on kuitenkin vakuuttunut kookosöljyn hyvää tekevistä ominaisuuksista.
– Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot. Lisäksi kookosöljy sisältää muun muassa lauriini-rasvahappoa, jolla on bakteereita, viruksia, parasiitteja sekä sieniä tuhoavia ominaisuuksia.
Keittiön lisäksi kylpyhuoneeseen
Kookosöljyä, kuten muitakin superruokia, löytyy tänä päivänä yhä useammista marketeista, mutta varmimmin kookosöljyä löytää edelleen ekokaupoista. Kookosöljyn säilytys on helppoa, sillä sitä voi huoletta säilyttää huoneenlämmössä parikin vuotta.
– Monet ostavat myös kylpyhuoneeseen purkillisen kookosöljyä, sillä se sopii parranajoon tai ihovoiteeksi ja jopa deodorantiksi, kertoo Sovijärvi.
Ja vielä yksi luomuvinkki: kun sekoittaa kookosöljyyn hieman sokeria, saa kasvoilleen lisäaineettoman kuorintavoiteen.