K-ryhmä hyväksyy jatkossa Pirkka, K-Menu ja Menu -tuotesarjoihin vain 100-prosenttisesti kestävää alkuperää olevia kaakaota ja suklaita.
Tänään julkaistun kaakaolinjauksen mukaan kaikissa K-ryhmän omien tuotemerkkien kaakaojuomissa, suklaamakeistuotteissa ja suklaaleivontatuotteissa siirrytään käyttämään 100-prosenttisesti kestävää alkuperää olevaa kaakaota vuoden 2020 loppuun mennessä. Muiden kaakaota sisältävien omien tuotemerkkien kaakao on 100-prosenttisesti kestävää alkuperää vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kaakaon sertifioinneiksi K-ryhmä hyväksyy arvostetut Reilu kauppa ja UTZ -sertifioinnit sekä vastuullisen ja jäljitettävän kaakaon uuden ISO 34101 -standardin.
”Näemme, että tehtävämme on tukea asiakkaita vastuullisten valintojen tekemisessä kaupassa. Nyt julkaistu kaakaolinjauksemme parantaa omien tuotemerkkiemme vastuullisuutta entisestään”, kertoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.
K-ryhmä on jo vuosien ajan ollut mukana kehittämässä kaakaontuotannon vastuullisuutta ja toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Keväällä valmistuneen kansainvälisen kaakaon ISO 34101 -standardin valmisteluun K-ryhmä osallistui osana Suomen työryhmää.
Standardissa on vaatimuksia esimerkiksi kaakaonviljelyn tuottavuudelle, työskentelytapojen turvallisuudelle, hyville työolosuhteille, ympäristön huomioiville maanviljelyskäytännöille, lapsityövoiman ehkäisyyn ja jäljitettävyyden parantamiseen.
Sertifiointijärjestelmien kautta pystytään vaikuttamaan paikallisiin olosuhteisiin
Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao, jota viljellään maailman köyhimmillä seuduilla. Lähes 70 % maailman kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, pääsääntöisesti pienillä perheviljelmillä. Suurin osa kaakaosta kulutetaan länsimaissa, erityisesti suklaan valmistuksessa. Kaakao kuuluu raaka-aineisiin, joiden tuotannossa on korkea ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten riski.
Kolmannen osapuolen suorittamalla sertifioinnilla voidaan osoittaa, että kaakaonviljelyssä käytettyjä tuotantomenetelmiä valvotaan ja kehitetään. Sertifiointijärjestelmien kautta vaikutetaan paikallisiin olosuhteisiin muun muassa kouluttamalla viljelijöitä.
”Työoloja parannetaan muun muassa opettamalla turvallisia työtapoja ja puuttumalla lapsityövoiman käyttöön. Kun viljelijät saavat koulutusta kestävämmistä viljelytavoista, he saavat paremman kaakaosadon ja siten paremman hinnan sadostaan”, Kalervo sanoo.
Sertifiointijärjestelmien kautta viljelijöille annetaan koulutusta myös keinoista torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja parantaa luonnon monimuotoisuutta.
”Ilmastonmuutos on uhka kaakaonviljelylle, sillä kaakaopuut kestävät huonosti liian kuumia lämpötiloja. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia kaakaonviljelyyn voidaan torjua muun muassa istuttamalla kaakaoviljelmille varjoa tuovia puita, jolloin kaakaopensaat kärsivät vähemmän kuumuuden ja kuivuuden vaikutuksista.”