Perjantaina 21. helmikuuta avataan Suomen toinen BURGER KING® -ravintola Helsingin rautatieasemalla. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ravintolasalin uudistustyössä on huomioitu paikan erityisarvo ja historia. Seuraavat BURGER KING® -ravintolat avataan Jyväskylässä ja Tuusulassa.
Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema on Helsingin ikoninen maamerkki, ja Saarisen kotimaisista töistä tunnetuin rakennus. Burger Kingin ketjujohtaja Mikko Mollbergin mukaan ravintolasaliin tehdyssä remontissa on kunnioitettu tilan historiaa. Pysyviin rakenteisiin, kuten seiniin ja kattoon ei ole tehty muutoksia. Uuden ravintolatilan suunnittelusta vastaa alallaan ansioitunut Sisustusarkkitehdit Gullstén–Inkinen Oy.
”Helsingin rautatieasema kantaa ainutlaatuista perintöä, jota pitää vaalia ymmärryksellä. Suunnittelun lähtökohtana oli tunnistaa tämän päivän tarpeet, sijaitseehan ravintola liikenteen solmukohdassa keskellä kaupungin vilkkainta ydintä”, toteaa sisustusarkkitehti Arno Puukko Gullstén–Inkiseltä.
Puukon mukaan ravintolatilan suunnittelussa Burger Kingin konsepti mukautui salin arkkitehtuuriin. Haasteena oli sovittaa Burger Kingin konsepti ja visuaalinen ilme saliin siten, että tilan juhlava luonne säilyy. Tilan suunnitteluratkaisuja tutkittiin useiden 3D-mallinnusten avulla.
”Vaikka kansainvälisillä ketjuilla on tiukat ohjeistot, suunnittelussa saimme luvan poiketa konseptiohjeistosta ja ottaa huomioon paikan erityisarvon ja historian”, Arno Puukko kertoo.
Koli-maisemamaalaus näkyvämmin esille
Ravintolasalista on avattu uudestaan kulkureitti odotushalliin. Ravintolan pääväylän varrelle on sijoitettu Suomen Rautatiemuseon kokoelmista valittuja historiallisia kuvia, joiden yhteydessä on käytetty Eliel Saarisen suunnittelemia kalusteita. Ravintolan asiakaspalvelutiski on sijoitettu salin takaosaan, jossa sijaitsee Eero Järnefeltin Koli-maisemamaalaus, joka pääsee nyt aiempaa näkyvämmin esille. Asiapalvelutiski sijaitsee paikassa, jossa se oli ensimmäisen ravintolan aikaan.
Uudessa BURGER KING® -ravintolassa suuret taustavalaistut kuvapinnat ja tilanrajaajat kalusteiden välissä jäsentävät tilaa pienempiin osiin, ja niiden avulla ryhmittyvät uusien ja vanhojen kalusteiden rajat. Kuvat rakentavat kerroksellista sisältöä uuden ja vanhan välille. Suunnittelussa on myös huomioitu, että kaikki alkuperäiset kalusteosat ja rakenteet voidaan palauttaa alkuperäiseen asuun. Ravintolassa on 210 asiakaspaikkaa.
Puukon mukaan kohteen suunnittelun onnistumisen edellytys on ollut hyvä yhteistyö Museoviraston, VR:n ja Restelin välillä.
”Näin ainutlaatuisen kohteen ollessa kyseessä uskon, että ravintolalla voidaan tavoittaa täysin uusia asiakasryhmiä ja muuttaa ennakkoluuloja.”
Jyväskylään ja Tuusulaan BURGER KING® -ravintolat
Jyväskylä ja Tuusula saavat ensimmäiset Helsingin ulkopuoliset BURGER KING® -ravintolat kevään ja kesän aikana. Tuusulan BURGER KING® -ravintola avaa ovensa toukokuussa HelmiSimpukka-aseman (entinen Shell) tiloissa. Kesäkuussa pääsevät jyväskyläläiset nauttimaan WHOPPER®-hampurilaisesta Shell-aseman yhteyteen tulevassa BURGER KING® -ravintolassa.
Rekrytointitarve uusiin ravintoloihin on noin 80 työntekijää. Henkilökunnan rekrytointi alkaa kuukauden sisällä.
”Syksyllä BURGER KING® -ravintolaverkoston laajeneminen kiihtyy, ja silloin avaamme lisää uusia ravintoloita sekä pääkaupunkiseudulla että muulla Suomessa”, kertoo Burger Kingin ketjujohtaja Mikko Mollberg.