Kuva: Nina Kaverinen
Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa järjestetty Saa syödä! -tapahtuma houkutteli ihmisiä jonoiksi asti maistamaan kaupan ja tuottajien ruokahävikistä valmistettua kasviskeittoa. Yhteensä annoksia jaettiin noin kuusi tuhatta.
– Olemme iloisia, että hävikkiruoka maistui näin monille ja saimme herätettyä keskustelua ruokahävikin vähentämisestä niin mediassa kuin toreilla, iloitsee tapahtuman koordinaattori Elina Ovaskainen Motiva Oy:stä. Tapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa, ja laajentui tänä vuonna myös Kuopioon.
Helsingissä ruoan valmistivat ja tarjoilivat Laurea-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat. Tarjolla oli myös myymättä jäänyttä leipää. Helsingissä, Turussa ja Tampereella ruoka jaettiin loppuun viimeistä annosta myöten parissa tunnissa.
Hävikkiruoka kelpasi lounaaksi myös kansanedustajille. Eduskunnan Pikkuparlamentin ravintolassa tarjoiltu hävikkikeitto ja smoothiet tekivät kauppansa ja saimme osallistumisestamme hyvää palautetta, kertoo ravintolapäällikkö Tiina Hårdh Fazer Food Serviceltä.
Ruoan ympäristökuormitus luultua suurempi
Tempauksen yhteydessä kyseltiin kuluttajien tietoja ruokahävikistä. Kyselyyn ehti YlePuheen nettisivuilla ja Narinkkatorilla vastata reilu 350 ihmistä. Kyselyn tuloksista selvisi, että parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät erotetaan hyvin toisistaan.
Yli puolet vastaajista tiesi oikein, että eniten ruokahävikkiä syntyy yhteenlaskettuna kotitalouksissa. Lähes 40 prosenttia kuitenkin arveli hävikin olevan suurinta kaupoissa.
Hämmennystä herätti myös kysymys siitä, kumman ympäristökuorma on suurempi, yhden tyhjän leikkelepakkauksen vai yhden kinkkusiivun. Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi pakkaukset kuormittavammiksi.
– Meillä kuluttajilla on vahva mielikuva siitä, että ruoan ympäristökuormituksesta suuri osa syntyisi pakkauksista. Niiden osuus on kuitenkin marginaalinen verrattuna rehevöittäviin päästöihin ja ilmastopäästöihin, joita ruoan tuotanto itsessään aiheuttaa. Kotitalouksissa roskiin päätyvän ruokamäärän tuotanto synnyttää yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin 100 000 autoa vuodessa, Elina Ovaskainen kertoo.
Saa syödä! – tempauksen järjestivät yhteistyössä Motiva, Lounais-Suomen Jätehuolto, Ekokumppanit, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä ravintola-alan oppilaitokset eri puolilta Suomea kymmenien yhteistyökumppaneiden voimin. Tapahtumaa rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.
Lisätietoa:
Vinkit ruokahävikin vähentämiseen: www.saasyödä.fi