Suomessa rukiin viljely on haastavaa. Pohjoisen arktisissa oloissa tuotantoon vaaditaan kehittyneet viljelytekniikat, korkealuokkaiset ruislajikkeet sekä pitkäjänteistä yhteistyötä koko rukiin arvoketjussa. Samaan aikaan suomalaiset haluavat pitää kansallisen ikonimme, ruisleivän, aidosti suomalaisena*. Fazer on ottanut tavoitteekseen rukiin viljelyn turvaamisen Suomessa ja saavuttanut yhden tärkeistä tavoitteistaan: Oululainen Jälkiuunileivät leivotaan nyt 100-prosenttisesti suomalaisesta rukiista.
”Ruisleipä on yksi kansallisista ylpeydenaiheistamme. Olemme tehneet sitkeästi töitä, jotta suomalaista ruista riittäisi tulevaisuudessakin. Fazer Leipomoilla on valtakunnallisena toimijana mahdollisuus varmistaa, että kotimaisesta rukiista leivotut ruisleivät ovat jokaisen suomalaisen kuluttajan saatavilla”, toteaa Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila.
Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat nauttia ruisleipänsä kotimaassa leivottuna*. Itsekin viljelijäperheessä kasvaneen Anttilan mukaan suomalaisuus on myös osa Fazerin sielua. ”Fazerin leipomotuotteiden kotimaisuusaste on yli 95 prosenttia, ja Oululaisen Jälkiuunileivät ovat ensimmäinen valtakunnallinen tuoteperhe, joka leivotaan nyt 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista”, Anttila painottaa.
Fazer Mylly kuusinkertaisti ruisviljelijäsopimusten määrän
Huoli suomalaisen rukiin riittävyydestä ja tulevaisuudesta käynnisti pitkäjänteisen yhteistyön koko ketjussa kasvinjalostuksesta tuoksuvaan ruisleipään saakka. Vuonna 2011 Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus Oy perustivat Pro Ruis -yhdistyksen, jonka tavoitteena on parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä ja lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa.
”Yhteistyössä on löydetty uusia toimintamalleja, joiden tuloksista suomalaiset kuluttajat pääsevät jo nauttimaan. Fazer Myllyn tekemien ruissopimusten määrä on kuusinkertainen aikaisempaan verrattuna. Oululaisen Jälkiuunileivät ovat yksi hieno välietappi, ja työ suomalaisen rukiin turvaamiseksi jatkuu”, Fazer Myllyn toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka iloitsee.
Oululaisen Jälkiuunileivällä on vankka jalansijansa suomalaisessa ruokahistoriassa. Ensimmäisen kerran rakastettua jälkiuunileipää leivottiin pian sotien jälkeen vuonna 1947 ja vuosikymmenien saatossa se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suomalaisen ruoan ikoneista. Fazerin uunituoreen tutkimuksen mukaan ruisleipä on edelleen suomalaisen sitkeyden symboli. **
”Oululaisen Jälkiuunileivän suosion salaisuus on sen ainutlaatuinen valmistustapa. Pitkä paistoaika matalassa lämmössä luo jälkiuunileivälle omaleimaisen maun ja rakenteen”, Heli Anttila kertoo.
Nykyisin Oululaisen Jälkiuunileipien tuoteperheeseen kuuluu neljä eri tuotetta, jotka leivotaan Lahdessa 100-prosenttisesti suomalaisesta rukiista. Vuonna 2014 Oululainen Jälkiuunileipää myytiin 12 miljoonaa pakkausta.
Ruisfaktaa
• Ruista on tällä hetkelle kylvössä Suomessa enemmän kuin kertaakaan menneenä vuosikymmenenä. Kylvöala nousi tänä vuonna 36 800 hehtaariin, joka on 60 % suurempi kuin kasvukauden 2014 viljelyala. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana syysrukiin viljelyala on ollut tätä suurempi vain kerran.
• Suomalainen, rukiista jauhettu leipäjauho on lähes poikkeuksetta täysjyväruista.
• Suomessa ruisleipä leivotaan perinteisillä menetelmillä hapatetusta taikinajuuresta.
• Ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään täysjyväviljan käyttöä. Runsaskuituinen täysjyväruisleipä parantaa suoliston ja vatsan toimintaa. Kuidun lisäksi siinä on paljon mineraaleja ja vitamiineja.
Lähde: TIKE maataloustilastot ja Fazer
*Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus
http://www.avainlippu.fi/julkaisut-ja-tutkimuks…ampanjatutkimus