Fazer Leipomot osallistuu suolanvähennystalkoisiin alentamalla suolapitoisuuksia leivissään. Vuositasolla ruokaleipien valmistamiseen käytetään yhteensä 35 tonnia vähemmän suolaa. Fazer myös leipoo kaikki leivät vuoden 2016 alusta käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa.
Ravitsemusviranomaiset ovat suositelleet suolan määrän vähentämistä ruokavaliosta terveyssyiden takia. Leipä on merkittävä tuoteryhmä suolan kokonaissaantia katsottaessa. Fazer Leipomot lähtee mukaan suolatalkoisiin ja alentaa suolan määrää leipomotuotteissaan vuositasolla yhteensä noin 35 000 kg vuoden 2016 aikana. Tämä muutos toteutetaan reseptiikan uudistuksilla ja raaka-ainemuutoksilla.
”Suola on yksi perusmauista ja siksi sen määrän alentaminen pitää aina tehdä harkiten ja vähitellen. Olemme testanneet muutoksen huolella, jotta tuotteet ovat yhtä herkullisia jatkossakin”, kertoo Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .
Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti vuonna 2015, että koko elintarviketeollisuus ja erityisesti leipomot siirtyisivät jodioidun suolan käyttöön. Fazer on testannut kaikki tuotteet ja selvittänyt mahdollisuudet siirtyä jodisuolaan. Vuoden 2016 alusta Fazer leipoo Suomessa kaikki leivät käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa. Tämä koskee sekä pakatun leivän että myymälöissä sijaitsevien Fazer Lähileipomoiden ja pääkaupunkiseudun leipomomyymälöiden valikoimia.
Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole uusi asia
Fazer haluaa tuoda entistä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja kuluttajille. Jo nyt Fazerilla on lukuisia leipiä, joilla on Sydänmerkki. Se kertoo, että tuote on ryhmässään terveyden kannalta parempi valinta.
Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole Fazerille uusi asia. Makutottumisten muuttuessa leipien suolapitoisuuksia on tarkistettu viimeisten vuosikymmenten aikana useasti. Fazer seuraa ja osallistuu aktiivisesti tutkimukseen ja kehitykseen, joka tähtää uusien innovatiivisten raaka-aineiden löytämiseen. ”Myös suolan vähentämisen saralla on näkyvissä uusia mahdollisuuksia, joilla suolan määrää voidaan pienentää ilman vaikutuksia tuotteen makuun”, Heli Anttila kertoo.
Suomalaisten suolansaanti on korkealla tasolla
Suolaa tulisi ravitsemussuositusten mukaan saada korkeintaan 5 g päivässä. Suomalaisnaisten keskimääräinen suolansaanti on 6,5 g ja miesten jopa 8,9 g päivässä. Liika suola kohottaa verenpainetta, mikä puolestaan on riski sydämen ja verisuonten terveydelle sekä kasvattaa aivohalvausten riskiä.
Fazer haluaa osaltaan vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä on tärkeä osa Fazerin yritysvastuuta. ”Olemme iloisia voidessamme todeta, että Fazerin toimenpiteet jodioidun suolan käytössä vaikuttavat merkittävästi suomalaisten hyvinvointiin”, sanoo Fazer-konsernin yritysvastuujohtaja Nina Elomaa . Myös ruokailupalveluyritys Fazer Food Services käyttää jodioitua suolaa valtaosassa valmistamistaan ruuista. Jodioidun suolan osuus kaikesta käytetystä suolasta on noin 85 prosenttia, minkä lisäksi käytössä ovat sormi- ja merisuola sekä muut erikoissuolat. Fazer Food Services tarjoilee Suomessa päivittäin 600 ravintolassaan noin 130 000 ateriaa.
Suolafaktaa 1
- Suolan saantisuositus on 5 g päivässä
- Suolan saanti on naisilla 6,5 g ja miehillä 8,9 g
Suolan lähteiden TOP3 suomalaisilla on vilja- ja leivontatuotteet, liharuuat ja maitovalmisteet
Suolafaktaa 2
- Fazer Leipomot vähentää tuotteistaan suolaa 35 000 kg vuonna 2016
- Fazerin tuoreleipien keskimääräinen suolapitoisuus tulee olemaan 1,05 %
- 100 % Fazer Leipomoiden käyttämästä suolasta on jodioitua
- 85 % Fazer Food Servicesin käyttämästä suolasta on jodioitua