Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtaja ja tilaisuuden juontaja Aki Wahlman ja Atrian markkinoinnin ja tuotekehityksen johtaja Pasi Luostarinen
Koulutusohjelman 10-vuotisjuhlavuoden seminaarista tuoreita näkökulmia ruoan tulevaisuuteen
Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman juhlavuosi huipentui Bio Rexissä 11.9.2012 järjestettyyn ruoan tulevaisuutta käsittelevään Studia Generaliaan. Seminaarin puhujina olivat World Design Capital Helsinki 2012 johtaja Pekka Timonen, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen, saksalainen gastronomivalmentaja Pierre Nierhaus sekä kulttuurin, politiikan ja vapaa-ajan tutkija Pauliina Raento. Tilaisuuden juontajana toimi Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelman johtaja Aki Wahlman. Atrian 100 Nuorta Kokkia -koulutusohjelma on suunnattu 18–25-vuotiaille ruoka-alan ammattilaisille.
Ruoan tulevaisuuden keskeisiä teemoja ovat korkealaatuiset kotimaiset raaka-aineet ja yhteisöllisyys
Atria 100 Nuorta Kokkia Studia Generalian puhujat valottivat viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtunutta muutosta ruokakulttuurissa sekä tulevaisuuden näkymiä. Kaupunkikulttuurin muutoksen, viestintävälineiden kehityksen sekä kansainvälistymisen myötä jopa ruokakulttuurissa on nähtävissä, että ruokakin voi heijastaa omaa identiteettiä sekä yhteisöllisyyttä ja tiettyyn ryhmään kuulumista. Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat muuttuneet itseisarvoiksi puhuttaessa ruoasta ja ruokakulttuurista.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen toi esiin puheenvuorossaan tuote- ja palvelukehityksen merkityksen ja laadukkaiden kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämisen tärkeyden. Hän herätteli kuulijoita nostamalla esimerkkejä ravintolapalveluiden kompastuskivistä asiakkaan näkökulmasta. Kansainvälisen gastronomian ja markkinointikonseptien asiantuntija Pierre Nierhaus puhui siitä miten maailmallakin näkyy ekologisuus, yhteisöllisyys sekä ihmisten muuttuneet elämänrytmit – ulkona syödään aiempaa useammin, mutta vapaamuotoisemmin. Niin pikaruokaravintolat kuin haute cuisine -ravintolat profiloituvat aiempaa selkeämmin ja panostavat palvelun laatuun aiempaa enemmän.
Studia Generalian ohjelma päättyi keskustelupaneeliin suomalaisen ruoan tulevaisuudesta Aki Wahlmanin johdolla. Keskusteluun osallistuivat Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen, Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, MTK:n ruokakulttuuriasiamies ja kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi sekä SOK Ravitsemiskaupan ketjuohjauksen kehitysjohtaja Atte Vannasmaa. Keskustelun aiheina olivat ravintolatarjonta, suomalainen ruokakulttuuri, lapset ja nuoret sekä tuotekehitys. Sekä yleisö että panelistit näkivät ruokakulttuurin nykytilanteen ja tulevaisuuden positiivisena, mutta kyseenalaistamista pidettiin kuitenkin tärkeänä, jotta kehitys alalla säilyy.
Lasipalatsin Bio Rexissä järjestetyn tilaisuuden noin kaksisataahenkinen yleisö koostui Atria 100 Nuorta Kokkia -opiskelijoiden ja alumnien lisäksi myös ruoka- ja elintarvikealan ammattilaisista.
Eväitä ammatillisen osaamisen kehittämiseen jo kymmenen vuoden ajan
Vuonna 2003 järjestettiin ensimmäinen Atria 100 Nuorta Kokkia -koulutus Atrian satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tähän mennessä palkitun ja maineikkaan koulutusohjelman on läpikäynyt lähes tuhat suomalaista ruoka-alan ammattilaista. Kurssi on suunnattu niin keittiössä, ravintolasalissa työskenteleville kuin muillekin ruoka- ja elintarvikealalla toimiville 18–25-vuotiaille nuorille, joilla on vähintään kahden vuoden kokemus alalta. Koulutusohjelman tarkoituksena on tarjota eväitä oman ammattitaidon ja uran kehittämiseen, verkostoitumista unohtamatta. Koulutuksen luennoitsijoina ovat olleet vuosien saatossa eri alojen kotimaiset ja kansainväliset asiantuntijat. Kurssin ovat suorittaneet muun muassa huippukokit Henri Alén, Alex Nurmi, Sasu Laukkonen, Ari Ruoho sekä Akseli Herlevi.
– Koulutusohjelma on merkittävä satsaus Atrialta tulevaisuuden suomalaisen ruokahetken tekijöihin. Koulutus on myös tärkeässä roolissa lunastaessa lupaustamme Hyvä Ruoka – Parempi Mieli, kertoo johtaja Pasi Luostarinen Atrian markkinoinnista ja tuotekehityksestä.