Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Klassikkobrändi Jacky on jo 50-vuotias – muistatko nämä Jacky-herkut vuosien varrelta?

xsexecdh5mibbgelxygb

Jackyn Maffe-, Malla- ja Palle-kerrosjogurtit, Jacky Jugupala, Jacky Railakas… Jacky on ollut osa suomalaisten perheiden arkea ja tehnyt maidosta ihmeen hyvää jo vuodesta 1970. Vuosien varrella Jacky on uudistanut tuotteistoaan jatkuvasti ja ollut monien tuotteiden osalta vanukas- ja jogurttikategorian edelläkävijä.

Suomalaisten rakastama Jacky-brändi tunnetaan punavalkoisesta logosta, kirkkaanvärisistä vanukaspikareista, pakkausten hauskoista lehmähahmoista ja sloganista ”Jacky tekee maidosta ihmeen hyvää”. Jacky-vanukkaita ja -jogurtteja on popsittu Suomessa jo viiden vuosikymmenen ajan, ja Jacky on ollut osa monen perheen arkea ja juhlaa – aika moni muistaa lapsuudestaan sen ihanan hetken jääkylmän Jacky Makupalan parissa koulupäivän jälkeen.

Suomen ensimmäinen vanukas hurmaa sukupolvesta toiseen

Ensimmäisten Jacky-tuotteiden, jalallisiin pikariin pakattujen jogurttien, valmistus alkoi Lahden Meijerissä vuonna 1970. Makuina olivat suomalaisten rakastama mansikka ja raikkaan eksoottinen ananas. Moni muistaa ensimmäiset Jacky-tuotteet maun lisäksi niiden hienosta jalallisesta pikarista, joka sopi nukkekodinkin huonekaluksi.

Suomen ensimmäiset vanukkaat, Jacky Makupalat, tuotiin kauppoihin vuonna 1974. Idea välipala- ja jälkiruokavanukkaasta pikarissa tuli Suomeen alun perin Belgiasta, kuten myös Jacky-nimi.

”Tuotetestien avulla selvisi, että suomalaiset pitävät pehmeästä ja lusikoitavasta vanukkaasta, ja tämän pohjalta syntyi Jacky Makupala. Ensimmäisenä lanseerattiin suklaan- ja vaniljanmakuiset Makupalat ja valikoimaa täydennettiin vuotta myöhemmin Jacky Makupala Maitosuklaalla. Tämä on edelleen sarjan myydyin maku ja monen suomalaisen suosikkivanukas”, kertoo vuosikymmeniä Jackyn parissa työskennellyt Orkla Suomen tuotekehittäjä Pirjo Moilanen.

”Jacky tekee maidosta ihmeen hyvää” -slogan opittiin nopeasti ja se alkoi pian raikua pihoilla ja kouluissa. Loppu onkin tuotemerkkihistoriaa – Jackylla oli kysyntää heti alusta lähtien, ja nyt 1970-luvulla Jackyja syöneet ostavat vanukkaita omille lapsilleen. Nykyään Jacky Makupaloja myydään yli 12 miljoonaa pikaria vuodessa.

Aikuisten vanukkaista tuli uusin hitti

Viime vuonna Jacky teki jälleen uuden aluevaltauksen lanseeraamalla Suolainen kinuski sekä Suklaabrownie -vanukkaat, joiden pakkaus ja makumaailma sopivat aikuisempaan makuun. Syksyllä valikoima täydentyy kahdella uutuudella: Maitosuklaa-nougat on rakenteeltaan täyteläisen pehmeä vanukas kuten kaksi edeltäjäänsä, Suklaamanna on puolestaan aivan uudenlainen, koostumukseltaan mannaryynimäinen ja lohkeava herkkuvälipala.

”Uskallamme ennustaa näille uutuuksille menestystä, sillä aikuisten vanukkaiden lanseerauksen saama huomio ja kysyntä yllätti meidätkin. Keskustelu vanukkaista kävi kiivaana etenkin sosiaalisessa mediassa ja saimme paljon innostunutta palautetta. Tämäkin kertoo osaltaan siitä, miten rakastettu ja nostalginen brändi Jacky on ja että aikuiset kaipasivat itselleen suunnattua vanukaskonseptia”, kertoo Jackyn markkinoinnista Orkla Suomella vastaava Mari Johtela.

Kaikki Jacky-tuotteet valmistetaan tänäkin päivänä tuoreesta maidosta, ja suklaatuotteissa käytetään vain UTZ-sertifioitua kaakaota. 50 vuoden jälkeenkin Jacky tekee yhä maidosta ihmeen hyvää!

Categories
Yleiset Uutiset