Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Kotimaiset sienet puhdasta lähiruokaa

blobid0_1591078519251

Suomessa viljellyt sienet ovat todellista lähiruokaa. Viljelytekniikan ansiosta kotimaiset sienet ovat puhtaita ja heti käyttövalmiita. Niitä voi käyttää ruuan valmistuksessa kypsentämättöminä, kypsennettyinä ja kuivattuna.

Sienet voi käyttää kokonaan: aina jalasta hattuun. Tämän ansiosta sienistä ei valmistusvaiheessa synny ollenkaan ruokahävikkiä. Kesäaikaan esimerkiksi herkkusienet ja portobellot sopivat hampurilaisen väliin pihvin seuraksi tai tilalle, grilliin sellaisenaan, uuniperunan täytteeksi tai aamiaismunakkaaseen tuomaan täytettä.

– Herkkusienten käyttö on helppoa ja terveellistä. Niiden sisältämä umami korostaa muiden ruokien makua, ja siksi ne sopivatkin monipuolisesti kaikkeen ruuanlaittoon, kertoo Pia Oksa Champ-sienten markkinoinnista.

Kotimaisten sienten kasvatus perustuu vahvasti kiertotalouteen, jossa hyödynnetään paikallisten yritysten tuotteita. Sienet kasvavat tarkasti valvotuissa ja hygieenisissä olosuhteissa. Sienten kasvualusta valmistetaan itse, ja siinä käytetään olkea, kipsiä, broilerin lantaa ja vettä. Yhdestä kasvualustasta saadaan kolme satoa. Käytetty alusta palautuu takaisin lähialueen pelloille maanparannusaiheeksi.

Categories
Yleiset Uutiset