Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

G.W.Sundmansin Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Suomalaisen ruoanlaiton tulevaisuus on taas turvattu. G.W.Sundmansin kokki Ismo Sipeläinen voitti mestaruuden pohjoismaiden nuorten kokkien välisestä kilpailusta. Nuoret kokit mittelivät viikonloppuna Göteborgissa. Jokavuotisen kilpailun järjestämisestä vastaa WACS (World Association of Chefs Societies). Voitto on erityisen tärkeä myös siitä syystä, että se tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Kilpailussa hopealle jäi länsinaapuri Ruotsi ja Norja sijoittui kolmanneksi.

Voittaja Ismo Sipeläinen on 22-vuotias ja valmistunut ravintolakoulu Perhosta ja työskennellyt viimeiset 2,5 vuotta maineikkaassa ravintola G.W.Sundmansissa. Voitto ei ollut sattumaa, sillä Sipeläisellä on ikäänsä nähden harvinaisen paljon kokemusta ammattitason kokkikilpailuista. Esimiehenä ja valmentajana hänellä on viimeisten vuosien aikana toiminut G.W.Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén, jolla on itsellään hallussa muun muassa Suomen paras sijoitus (5.sija) maailman arvostetuimmasta kokkikilpailusta Bocuse d’Orista vuodelta 2011. Kyseisessä kilpailussa Sipeläinen toimi Jämsénin joukkueessa assistenttina pitkästä valmistautumisjaksosta aina finaaliin asti. Sipeläinen on saavuttanut myös Vuoden Kokki –kilpailussa sekä  2. että 3. sijan.

Pohjoismaisten nuorten tämänvuotisessa kilpailussa alkuruoan pakollisina raaka-aineina annettiin nieriä ja sinisimpukka. Näistä Ismo valmisti paahdettua sokerisuolattua nieriää, savustettua sinisimpukka-nieriätartaria ja simpukkalientä. Pääruokaan annettuna raaka-aineena tuli villisian luuton lapa, josta Ismo valmisti pitkään haudutettua rosmariinilla maustettua villisian lapaa, karamellisoitua purjosipulia ja omenaa. Jälkiruokatehtävässä puolestaan olivat pakollisina aineina vadelma ja suklaa, joista syntyi vadelmamoussea, -sorbettia sekä mintulla maustettua suklaanamelakaa.

Voimme olla varmoja, ettei tämä jää Sipeläisen viimeiseksi menestystarinaksi. Katse on jo tiukasti tulevaisuudessa ja uusissa kokkikilpailuissa.

http://www.royalravintolat.com