Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Suomen arvostetuin jäätelöbrändi Aino tuo valikoimiinsa brändilleen uskolliset vegaaniset vaihtoehdot

bk4zmvodmm5l7vjt6pq4 (1)

Aino vastaa kohderyhmänsä kysyntään tuomalla valikoimaansa kaurajuomasta valmistetut, vegaaniset Omenahyve ja Puolukkahyve -jäätelöt. Tutuissa kannellisissa kotipakkauksissa myytävillä tuotteilla halutaan tuoda jäätelön ystäville lisää vaihtoehtoja ruokavaliosta riippumatta. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa yli puolet suomalaista naisista on kiinnostunut lisäämään vegaanisten vaihtoehtojen osuutta ruokavaliossaan ja joka kymmenes on kiinnostunut kokeilemaan vegaanista ruokavaliota.

Suomen arvostetuin jäätelöbrändi* Aino tuo jäätelömarkkinaan kaksi ensiluokkaista vegaanista vaihtoehtoa, joiden maku ja koostumus ovat loppuun asti hiottuja. Maito- ja kermavalmisteet on korvattu suomalaisesta kaurasta tehdyllä kaurajuomalla. Uusissa jäätelöissä maistuvat suomalaiset luonnon maut: omena sekä puolukka. Aino-jäätelöt valmistetaan Hämeessä, Turengin tehtaalla.

Näin Ainosta tuli vegaani

Fronerin helmikuussa 2019 teettämä kysely** kertoo, että tänä päivänä etenkin suomalaisten naisten keskuudessa vegaanivaihtoehdot ovat nouseva trendi: yli puolet (55 %) suomalaista naisista on kiinnostunut lisäämään vegaanisten vaihtoehtojen osuutta ruokavaliossaan. Nuoremmista 16–34-vuotiaista naisista viidennes (21 %) toivoo vegebuumin tuovan erityisesti vegaanisia herkkuja kauppoihin.

Ainon vegaanisten, kaurajuomapohjaisten jäätelöiden suunnittelu aloitettiin kuitenkin jo vuonna 2016, jolloin vegaanibuumi alkoi nousta vahvemmin esiin Suomessa. Ainon haluttiin olevan myös vegaaneille relevantti vaihtoehto, joka vastaisi Suomen arvostetuimpaan jäätelöbrändiin kohdistuviin odotuksiin: Aino tunnetaan herkullisena, suomalaisena, luonnollisena, aitona ja läheisenä.

– Intohimomme tehdä jäätelöä nimenomaan suomalaisesta kaurasta hidasti tuloamme vegaanimarkkinaan, mutta oli meille ehdoton kriteeri. Lisäksi halusimme vegaanijäätelön maun olevan niin vastustamaton, että se puhuttelisi vegaanien lisäksi myös muita herkuttelijoita, kertoo Ainon Senior Brand Manager Mari Vainio jäätelöyritys Fronerilta.

Turengin tehtaalla on jo vuodesta 1962 valmistettu kerma- ja maitopohjaisia jäätelötuotteita sekä limonadijäitä. Vegaanijäätelön kehitys ja tuotanto eivät kuitenkaan sujuneet ongelmitta. Pääraaka-aineen vaihtuminen kaurajuomaan haastoi kokeneetkin tuotekehittäjät, ja uusia Aino-jäätelöitä varten investoitiinkin sekä tekniseen tuotantoon että esimerkiksi viljateknologian osaamiseen. Uutuusmakujen suussa sulavan pehmeä koostumus sekä herkullinen maku saavutettiin tarkalla, pitkäjänteisellä tuotekehitystyöllä ja erilaisten jäätelöammattilaisten saumattomalla yhteistyöllä.

– Kaurajuoma käyttäytyy jäätelönvalmistuksessa hyvin eri tavoin kuin maito- ja kermatuotteet: se esimerkiksi vispautuu eri tavalla, lisäksi siitä tehdyllä jäätelömassalla on erilainen rakenne ja venyvyys kuin kermajäätelöllä. Tuotekehitysvaiheisiin mahtui monenlaisia haasteita ja onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia, joista otettiin oppia. Olemme erityisen ylpeitä siitä, miten laadukkaan ja herkullisen tuotteen saamme nyt tuotua markkinoille, sanoo Fronerin innovaatioasiantuntija Marja Lepistö, joka on työskennellyt jäätelön parissa jo vuodesta 1995.

Ainon vegaaniset uutuuskaurajäätelöt:

 • Sisältävät suomalaista kauraa sekä luonnon maut ja värit
 • Vegaanisia
 • Gluteenittomia
 • Laktoosittomia
 • Valmistettu suomalaisella biokaasulla
 • Aino Omenahyve 850 ml: kardemummanmakuista kaurajäätelöä, omenakastiketta omenanpaloilla ja mantelikrokanttia
 • Aino Puolukkahyve 850 ml: kaurajäätelöä, puolukkakastiketta ja karamellikastiketta

*Taloustutkimuksen ja Markkinointi & Mainonnan Brändien arvostus 2018 -tutkimus

**Kysely toteutettiin Bilendin kansalaispaneelissa helmikuussa 2019. Kyselyssä selvitettiin 1 000 suomalaisen naisen näkemyksiä vegaaniseen ruokavalioon ja ruokailutottumuksiin liittyen:

 • 69 % suomalaisista naisista on jossain määrin kiinnostuneita vegaanisesta ruokavaliosta tai vaihtoehdoista.
 • 54 % suomalaisista naisista on huolissaan ihmisten ruokailutottumusten vaikutuksista ilmastoon tai ympäröivään luontoon.
 • 14 % suomalaisista naisista on joko vegaaneja tai kiinnostuneita kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. 16–24-vuotiaista 26 % on kiinnostunut kokeilemaan vegaanista ruokavaliota.
 • 55 % suomalaista naisista on kiinnostunut lisäämään vegaanisten vaihtoehtojen osuutta ruokavaliossaan.
 • Kaurajuoma on kasvipohjaisista juomista suomalaisten naisten suosikki kaikissa ikäryhmissä. Suosituin se on 25–35-vuotiaiden naisten keskuudessa (54 %).
 • Vegaaniset jäätelöt kiinnostavat etenkin nuoria naisia: 16–24-vuotiaista 55 % kertoo herkutelleensa joskus vegaanisilla jäätelöillä ja 7 % herkuttelee niillä useammin kuin kerran kuussa.
Categories
Jäätelöt