Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Närpiön Vihannes tuo Dunne-erikoistomaatin Suomen markkinoille

Närpiön Vihannes tuo Suomen markkinoille uuden Dunne-erikoistomaatin. Lanseerauksesta vastaavan Närpiön Vihanneksen tavoitteena on tarjota maukas vaihtoehto suomalaisille kuluttajille vihannestiskillä. Osuuskunta Närpiön Vihanneksella on yksinoikeus tomaatin myynnille Suomessa.

Dunne-erikoistomaatilla on muihin suomalaisiin tomaatteihin verrattuna kiinteä koostumus ja aromaattinen maku.

Pieni Dunne-tomaatti antaa suuren makunautinnon. Vastaavanlaisia tomaatteja ei Suomen markkinoilla ole. Dunne on San Marzano -tyyppinen tomaatti, ja kuuluu italialaisten mukaan tomaattien aateliin”, kertoo Stefan Skullbacka, Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja. Osuuskunta Närpiön Vihannes vastaa Dunnen markkinoinnista.

Erikoistomaatti Dunne sopii mainiosti lämpimiin ruokiin kuten pastakastikkeisiin ja pizzaan. Parhaiten makeus ja aromaattisuus tulevat kuitenkin esille, kun tomaattia nauttii tuoreena esimerkiksi salaateissa, voileivällä tai ihan sellaisenaan välipalana.

Osuuskunta Närpiön Vihannes haluaa kehittää suomalaista tomaatinviljelyä panostamalla määrätietoisesti uudenlaisiin viljelymenetelmiin, ympäristöystävällisiin toimintatapoihin ja uusiin lajikkeisiin. Osuuskunta haluaa myös kehittää vihannestarjontaa tarjoamalla kuluttajille vaihtoehtoisia erikoistuotteita. Dunne on yksi panostus tähän markkinarakoon. Erikoistomaattia kasvatetaan kasvihuoneissa Närpiössä Pohjanmaalla.

“Ulkomaisten tomaattien kuljetusmatkoihin verrattuna Dunnen matka vihannestiskille on todella lyhyt. Siksi tomaatit voi poimia mahdollisimman kypsinä, mikä varmistaa Dunnen rikkaan makunautinnon”, kertoo Skullbacka.

Dunne-tomaatin viljelyssä käytetään biologisia kasvinsuojelumenetelmiä, eikä viljelyn aikana käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita. Taimen kukinnasta valmiin tomaatin poimintaan kuluu noin kahdeksan viikkoa.

“Dunne-tomaattien kukkien pölytyksen hoitavat kimalaiset. Tomaatit poimitaan oksilta käsin. Minä valitsin Dunne-tomaatin kasvatettavakseni sen hyvän maun takia”, kertoo Börje Ivars, Dunne-erikoistomaatin viljelijä.

Dunne-tomaatit tulevat myyntiin Stockmannin tavarataloihin ja pääkaupunkiseudun Prismoihin marraskuussa 2012.

Tomaatit tulee säilyttää viileässä mutta ei jääkaapissa, koska kylmyys pysäyttää kypsymisen kokonaan. Tomaatit tulisi syödä huoneenlämpöisinä – silloin ne ovat maukkaimpia.

Närpiön Vihannes on 70 pohjanmaalaisen kasvihuoneyrittäjän muodostama osuuskunta. Närpiön Vihannes pakkaa ja markkinoi osakkaidensa vihanneksia. Närpiön Vihannes on Suomen johtavia vihannespakkaajia; sillä on 30 prosentin markkinaosuus kotimaisista tomaateista ja kurkuista. Osuuskunnan kasvihuoneyrittäjät panostavat ympäristöystävällisiin viljelymenetelmiin ja uusiutuvaan energiaan. Närpiön Vihanneksen liikevaihto oli vuonna 2011 runsaat 40 miljoonaa euroa. http://www.narpesgronsaker.fi/