Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Ristorante-pizza valloitti Suomen 20 vuotta sitten

mozzarella-vanha

Vuonna 1997 Ristorante-pizza maksoi 20 markkaa

Dr. Oetkerin Ristorante-pizzat saapuivat Suomeen vuonna 1997. Suomi oli ensimmäinen Ristorante-Pohjoismaa, ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. 20 vuotta sitten Ristorantesta oli saatavilla neljä erilaista vaihtoehtoa ja nämä alkuperäiset löytyvät yhä edelleen pakastealtaista. Tänään Ristorante-valikoimassa on 18 eri vaihtoehtoa ja se on Suomen suosituin pakastepizza. Myös pizzojen kuningasmaana tunnetussa Italiassa Ristorante päihittää kilpailijansa.

Vuonna 1997 Suomessa oli nousukausi. Hartwall Areenaa avattiin, suomalaiset pääsivät Viroon ilman viisumia, Michael Jackson esiintyi stadionilla ja Radio Nova sekä Nelosen tv-kanava näkivät päivänvalon. Samaan aikaan kauppojen pakastealtaat järjesteltiin uusiksi. Herne-maissi-paprikan, kalapuikkojen ja peruna-sipuli -sekoituksen rinnalle ilmestyivät Dr. Oetkerin Ristorante-pizzat. Suomen valloitus aloitettiin neljällä eri vaihtoehdolla, ja ne olivat Mozzarella, Speciale, Quattro Stagioni ja Vegetale. Kokonaisuudessaan Suomessa on nyt tarjolla 18 erilaista Ristorante-pizzaa, sisältäen alkuperäiset makuvaihtoehdot.

Suomi oli ensimmäinen Pohjoismaa, jonne Dr. Oetker toi Ristorante-pizzat. Tammikuussa 1997 Ristorante-pizzoja sai aina Helsingistä Sodankylään ja Ivaloon saakka. Kaksi vuosikymmentä sitten kaupan kenttä oli eri näköinen kuin tänään. Nykyisten toimijoiden lisäksi Ristorante-pizzoja löytyi esimerkiksi Elannon operoimasta Leppävaaran Maxista ja Spar-ketjun kauppojen pakastealtaista.

– Ensimmäiseksi kokosimme suomalaisen testiryhmän, joka pääsi maistelemaan uusia ja erilaisia pakastepizzoja. Useista eri vaihtoehdoista päädyttiin muutamaan suosikkiin, joilla lähdettiin liikkeelle heti vuoden 1997 alusta. Vaikka tuolloin ei oltu vielä sähköposteista tai some-systeemeistä kuultukaan, niin palautetta ja kysymyksiä sateli. Suomalaisia esimerkiksi ihmetytti tomaatti-mozzarella pizza ja kysyttiinkin: “Onko tästä unohtunut täytteet?”, Dr. Oetkerin Suomeen vuonna 1996 perustanut ja nykyäänkin toimitusjohtajana toimiva Pirkka Peltoniemi muistelee.

20 vuotta sitten 20 markkaa

Suomessa elettiin vielä 90-luvun lopussa vahvasti markka-aikaa. Ensimmäinen Ristorante-pizza maksoi silloin 20 markkaa. Noista ajoista pizzan hinta ei ole juurikaan noussut. Parhaissa tarjouksissa Ristorantea saa nykyään kaksi viidellä eurolla. Vaikka hintataso on pysynyt samana, on pizzassa tapahtunut paljon muutosta.

Terveys ja hyvinvointi on yksi maailman megatrendeistä ja se näkyy myös pizzamarkkinassa. Ristorante-pizzoissa on tänä päivänä 22 prosenttia vähemmän suolaa kuin 10 vuotta sitten. Kasvisvaihtoehtojen lisäksi gluteenittomat kiinnostavat suomalaista pizzansyöjää. Dr. Oetkerin gluteenittomat pizzat tulivat markkinoille viime syksynä ja ovat osoittautuneet menestykseksi.

– Tutkimme jatkuvasti maailman trendejä. Olemme nyt tunnistaneet kymmenen trendiä, joilla on vaikutusta ihmisten ruokakäyttäytymiseen. Osaltaan nämä ohjaavat myös tuotekehitystä ja uusien makuvaihtoehtojen rakentamista. Trendien perässä juokseminen ei kuitenkaan yksistään ratkaise. Pidämme huolta myös perinteistä ja jatkossakin suomalaisten suosikit löytyvät valikoimistamme, Peltoniemi lupaa.

Ristorante on Italian suosituin pakastepizza

Maissa on eroja myös pizzojen kohdalla. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomi on erilainen pizzamaa. Ruotsissa on enemmän kulmapizzerioita ja ulkona syöminen on tavallisempaa kuin Suomessa. Pakastepizzamarkkina onkin meillä moninkertaistunut kuluneen 20 vuoden aikana ja on suurempi kuin Ruotsissa. Suomessa Ristorante on kokoluokassaan markkinajohtaja.

Ehkä hieman yllättävä tieto on se, että Ristorante-pizza on myös maailman johtavan pizzamaan eli Italian suosituin pakastepizza. Dr. Oetkerilla uskotaan, että Italian johtoasemaan on päästy kehittämällä kaikkia aisteja tyydyttävä pizza.

– Maku on pizzassa tärkein tekijä. Mutta yksin se ei riitä. Pizzan pitää myös tuoksua hyvältä ja sen pitää ehdottomasti näyttää hyvältä. Lisäksi pizzasta pitää kuulua juuri oikeanlainen ääni, kun sitä haukkaa. Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä tekijänä tulee suutuntuma. Ei liian kova, ei missään nimessä liian pehmeä ja juuri sopivan rapea sekä täyteläiseltä tuntuvat täytteet. Täydellinen pizza on viiden aistin kokonaisuus, kiteyttää uransa aikana jo tuhansia pizzoja syönyt Pirkka Peltoniemi.

 

Categories
PIZZAT