Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Panimoliitto tukee kansalaisaloitetta − 7,5-prosenttiset oluet ruokakauppaan

hnvzirdq9o0sfxktauvi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto kannattaa kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on tuoda enintään 7,5-tilavuusprosenttiset oluet myyntiin ruokakauppaan. Kansalaisaloite esittää alkoholilakia muutettavaksi niin, että kaupoissa myytävien käymisteitse valmistettujen alkoholijuomien myyntiraja nostetaan nykyisestä 4,7:stä 7,5 prosenttiin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto pitää vahvojen oluiden ja siiderien siirtoa ruokakauppaan kannatettavana, koska se lisäisi alan kilpailua ja pitäisi hinnan kilpailukykyisenä matkustajatuontiin nähden. Suomen olutvero on yli nelinkertainen Viroon verrattuna, ja hintaeroa lisäävät viinamonopolin kertoimet. Vahvan oluen myynnin siirto Alkosta ruokakauppaan kasvattaisi kotimaanmyyntiä matkustajatuonnin kustannuksella. Pellervon taloustutkimuksen arvion mukaan nelosoluen siirtäminen ruokakauppaan vähentäisi yksityisen matkustajatuonnin puolella nykyisestä.

Alkoholilain kokonaisuudistus on parhaimmillaan suuri mahdollisuus lisätä alan kilpailua ja suitsia Viron viinarallia. Suomessa kulutetusta vahvasta, yli 4,7-tilavuusprosenttisesta, oluesta hankitaan noin 65 % matkustajatuontina ulkomailta, pääasiassa Virosta tai laivoilta. Alkon myyntiin verrattuna määrä on yli kolminkertainen. Kun tarkastellaan vain oluen myyntiä kotimaassa, on Alkon osuus kaikesta olutmyynnistä vain noin 2 %. Oluen myynnin merkitys on Alkolle hyvin pieni.

”Kansalaisaloite on kannatettava hanke, sillä vahvan oluen siirto Alkoista ruokakauppoihin kasvattaisi valtion verotuloja, parantaisi kuluttajien saatavilla olevaa valikoimaa ja rikastuttaisi olutkulttuuria. Rajan nosto on hyvä alku. Kaikki olut kuuluu ruoan kanssa samaan myymälään”, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Valtion verotulojen on arvioitu kasvavan 50 miljoonaa euroa, kun matkustajatuonti vähenee ja vahvasta oluesta kerätään kolmosolutta korkeampaa veroa. Oluen myyntipisteiden lisääntymisen ansiosta tuotteiden saatavuus paranisi ja kuluttajien valinnanmahdollisuudet lisääntyisivät. Pienpanimot saisivat tuotteensa laajempaan jakeluun ruokakaupan kautta ja tuotteet pääsevät kaupan valikoimiin Alkoa ketterämmin.

”Euroopassa eletään vahvaa olutbuumia. Panimoiden määrä kasvaa, ja oluen eri maut ovat nousseet vahvasti esiin. Muualla kulutuksen siirtymistä väkevistä mietoihin pidetään toivottavana kehityksenä. Meidän tulisi myös suosia mietoja juomia tuomalla ne myyntiin ruokakauppaan” Ussa sanoo.

Kansalaisaloite laitettiin liikkeelle kieltolain päättymisen vuosipäivänä tiistaina 5.4. kello 10. Aloitteen takana ovat kolme juoma-alan asiantuntijaa ja yrittäjää Petri Viglione, Pekka Kääriäinen ja Heikki Kähkönen, jotka haluavat laittaa vauhtia suomalaiseen alkoholipoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Tarkoituksena on saada kokoon vähintään 50 000 kannatusilmoitusta lokakuun 2016 alkuun mennessä.

Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa jokainen äänioikeutettu Suomen kansalainen osoitteessa www.kansalaisaloite.fi.

Categories
Panimoliitto