Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Kansallista lenkkipäivää vietetään 21.8. – Sininen Lenkki kypsyy 75 metrisessä uunissa

5031

HK:n Sininen Lenkki® täyttää 52 vuotta

Vuonna 1963 Suomessa tehtiin rahauudistus, jolloin yksi uusi markka vastasi sataa entistä markkaa. Samana vuonna Philips esitteli ensimmäisen C-kasetin ja Miss Suomeksi valittiin Marja-Liisa Ståhlberg. Suomen singlelistan ykkösenä oli Paul Ankan Crying in the Wind. Vuosi 1963 muistetaan presidentti Kennedyn murhasta ja Englannin Liverpoolin lahjasta maailman nuorisolle: The Beatles syntyi.

Vuonna 1963 syntyi myös HK:n Sininen Lenkki®. Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otetun Naturin-kuoren myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana “lenkkimakkara” sinisellä, mustikoista saadulla värillä. Sisartuotteessa komeili sana “kiuaslenkki” punaisella. Näitä kauppiaat sitten alkoivat tilaamaan: ”10 Sinistä ja 5 punaista lenkkiä”. Vuotta 1963 pidetäänkin Sinisen Lenkin syntymävuotena.

Kansallista lenkkipäivää vietetään perjantaina 21.8.

Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruualle julistettiin vuonna 1991 Kansallinen lenkkipäivä, jota vietetään HK:n Sinisen lenkin syntymäpäivänä aina elokuun kolmantena perjantaina. Suomalainen liha, aidolla leppähakkeella savustaminen ja HK:n pitkät makkaranvalmistamisen perinteet takaavat, että HK:n Sininen Lenkki® kunnioittaa suomalaista makua sekä tänään että tulevaisuudessa.

Urho Hirvonen kehitti alkuperäisen reseptin, poika Timo jatkaa samassa työssä

Sinisen Lenkin alkuperäisen reseptin kehitti makkaramestari Urho Hirvonen (s. 1933), jolla oli erinomainen maustamisen taito. Samana vuonna Sinisen Lenkin ”synnyttämisen” kanssa Urho Hirvoselle syntyi myös poika, Timo. Timo Hirvonen kouluttautui isänsä jalanjäljissä samaan ammattiin ja toimii tällä hetkellä HKScan Finlandin Vantaan tehtaalla tuotantopäällikkönä vastaten muun muassa Sinisen Lenkin valmistuksesta.

–          Olin kesätöissä makkaratehtaalla siitä asti, kun täytin 15. Valmistuin lihateollisuusteknikoksi Hämeenlinnasta vuonna 1990. Valmistumiseni jälkeen heti seuraavalla viikolla aloitin työt HK:lla. Urho-Isäni kanssa ehdimme työskennellä yhdessä viisi vuotta. Isä jäi eläkkeelle tuotantopäällikön tehtävästä, samaa työtä teen nyt itse tällä hetkellä, kertoo Timo Hirvonen.

Sininen Lenkki kypsyy 75 metrisessä uunissa

Sinisen Lenkin kypsentämisestä on vastuussa savustaja Jari Tiainen, joka ryhtyi opettelemaan makkaran tekemistä kesätöissä vuonna 1992. Vakituisena Tiainen aloitti 20 vuotta sitten, vuonna 1995. 47-vuotias Tiainen on 197 cm pitkä ja painaa reilut sata kiloa eli juuri sopivan kokoinen mies savustajaksi.

–          Savustamossa pitää olla iso mies hommissa, etteivät tennarit sudi, kun 400 kiloisia makkaravaunuja työnnellään, toteaa Tiainen.

Sininen Lenkki kypsyy 75 metrisessä, s-kirjaimen muotoisessa uunissa, jossa on kerrallaan noin 40 makkaravaunua. Vaunut kulkevat erilaisissa osastoissa uunin sisällä noin kahden tunnin ajan.

–          Välillä uuniin pitää mennä itsekin sisälle, jos makkaravaunut jäävät jumiin tai törmäilevät toisiinsa. Rautakankea pienemmän työkalun kanssa sinne ei kannata mennä. Harva uskaltaa uuniin mennä, koska kuumimmillaan uuni on 78 C ja kosteusprosentti on 95 %. Olosuhteet ovat kyllä melkoisen tukalat, kertoo Tiainen.

–          Harvoin ongelmia onneksi tulee. Joskus makkarat saattavat ylikypsyä, jolloin kuori halkeaa. Silloin toteamme, että makkarassa on jo sinappirako valmiina, naurahtaa Tiainen. Myyntiin haljenneet makkarat eivät päädy.

Pitkittäin vai poikittain?

Molemmille makkaramiehille, Hirvoselle ja Tiaiselle, HK:n Sininen Lenkki® on maistunut aina. Miehet kuuluvat kuitenkin eri koulukuntiin siinä, kummin päin lenkki pitää leivän päälle viipaloida. Hirvonen viipaloi lenkistä pyöreitä kiekkoja, kun taas Tiainen on ehdottomasti sitä mieltä, että makkara maistuu paremmalta leivän päällä, kun se on viipaloitu pitkittäin.

–          HK:n Sininen Lenkki on edullista ja helppoa arkiruokaa. Perinteisten makkararuokien lisäksi suosittelen kokeilemaan spagettikastiketta, makkara-kaalilaatikkoa ja makkarakiusausta, ehdottaa HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Lisätietoja:
www.sininen.fi
www.hookoo.fi

Categories
Yleiset Uutiset