Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Panimoliitto: Oluen matkustajatuonti jopa 60 prosenttia oletettua suurempaa

ockijsbqpeod1usjqdzq

Suomalaisten oluen tuonti Virosta on todennäköisesti suurempaa kuin viranomaisten tekemän matkustajatuontitutkimuksen tulokset osoittavat. Haastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta olutta noin 25 miljoonaa litraa vuonna 2012. Virossa kuitenkin jäi lähes 40 miljoonaa litraa olutta yli oman kulutuksen.

Euroopan panimoliittojen kattojärjestön The Brewers of Europen äskettäin julkaiseman tilastoraportin mukaan vuonna 2012 Virossa valmistettiin olutta 143 miljoonaa litraa ja kulutettiin 93 miljoonaa litraa. Viron oluttuotanto oli siten 50 miljoonaa litraa suurempi kuin oluen kulutus. Viro vei olutta ulkomaille noin 55 miljoonaa litraa ja tuonti oli lähes 42 miljoonaa litraa. Näin ollen Virossa jäi olutta yli arviolta lähes 40 miljoonaa litraa.

”Näiden tilastojen valossa voidaan ajatella, että viinaralli Suomen ja Viron välillä on haastattelututkimusta suurempaa. Ihmettelen, miten hallituksen rakenneuudistuksen yhteydessä voitiin päättää, että alkoholin litramääräinen kulutus tulee saada 20 prosenttia nykyistä tasoa alemmas, kun emme tiedä viinarallin ja siten alkoholin kokonaiskulutuksen suuruutta. Panimoliitto on jo vuosia peräänkuuluttanut tutkimuksen täydentämistä eri tavoin viinarallin laajuuden selvittämiseksi”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Suomalaisten matkat Viroon ovat vuosi vuodelta kasvaneet, mutta haastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaisten alkoholin tuonti Virosta ei ole viime vuosina kasvanut lukuun ottamatta aivan viimeisintä tutkimusajanjaksoa syyskuusta 2012 elokuuhun 2013. Viron alkoholitilaston (Alkohol turg, tarbimine ja kahjud Eestis, Aastaraamat 2012) mukaan turistien alkoholiostot kaupoista ja laivoilta ovat kasvaneet 100 prosenttisena alkoholina mitattuna joka vuosi lähes 12‒14 prosenttia vuodesta 2008 lähtien. Turisteista suurin osa (yli 80 prosenttia) tulee Helsingistä, vain noin 10 prosenttia Tukholmasta, noin 2 prosenttia Pietarista ja loput ovat muun muassa kansainvälisiä risteilymatkustajia.

Nelosolut ruokakauppoihin oluen matkustajatuonnin hillitsemiseksi

Alkoholiveron korotuksen puolittamisesta huolimatta Suomen ja Viron välinen ero olutverossa kasvaa entisestään. Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden. Virossa alkoholiveroa nostetaan joka vuosi viisi prosenttia vuosina 2013‒2016. Viro saisi nostaa olutveroaan viidellä prosentilla yli 30 vuotta peräkkäin, että saavuttaisi Suomen tason, kunhan Suomessa veroa ei nostettaisi sinä aikana lainkaan.

”Oluen verotusta pitäisi keventää maltillisesti lähemmäs Viron tasoa matkustajatuonnin hillitsemiseksi. Valtaosa tuodusta oluesta on nelosolutta, siksi tulisi vakavasti miettiä nelosoluen siirtämistä myyntiin ruokakauppoihin ja ravintoloissa anniskeltavan alkoholin arvonlisäveron laskemista ravintolaruoan arvonlisäveron tasolle”, Ussa sanoo.

Matkustajatuonnin takia Suomelta jää saamatta vuosittain yli 300 miljoonaa mahdollisia verotuottoja, mutta kaikki alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan kuitenkin kotimaassa. Alkoholin matkustajatuonti on huomattavasti suurempaa kuin alkoholin myynti Suomen ravintoloissa. Ongelmallista on myös se, ettei kukaan valvo, kenen käyttöön Virosta tuodut oluet päätyvät.

The Brewers of Europe Beer Statistics Report 2013(pdf)

Categories
Panimoliitto