Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Juha Sorsa on Suomen Olutmestari 2014

Olutmestari 001

Baarimestari Juha Sorsa Tampereen Gastropub Tuulensuusta on Suomen Olutmestari 2014. Olutkisälleiksi valittiin Jani Suomalainen Helsingistä ja Kasper Toroska Porista. Suomen Olutmestari -kilpailu järjestettiin 2013 jo kuudennen kerran. Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili viisi loppukilpailuun tiensä taitanutta oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Uusi Suomen olutmestari tuntee maut monipuolisesti. Hän on oluttuntemuksensa ohella kouluttanut itsensä sommelieriksi ja osaa suositella ruokia niin oluen kuin viinien kanssa.

”Oikea olut nautitaan hyvässä seurassa, hyvässä ravintolassa. Olut on monipuolinen ruokajuoma, joka antaa liikkumavaraa eri ruokalajien kanssa. Erityylisiä oluita pitäisi suositella suomalaisissa ravintoloissa rohkeammin”, Juha Sorsa kertoo heti kisan jälkeen.

Voittaja pääse toisen kerran kilpailun historiassa luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon Heikki Vuokon kanssa. Suomen Olutmestarin tulee myyntiin valittuihin olutravintoloihin.Olutmestari pääsee myös kahden hengen olutelämysmatkalle Kööpenhaminaan. Juha kertoo tuoreeltaan ajattelevansa palkinto-oluekseen eteläsaksalaista vehnäolutta, jossa on voimakas humalointi.

”Juha hallitsee poikkeuksellisen monipuolisesti maut, niin ruoat ja juomat. Pärjätäkseen tämän päivän ravintolamaailmassa ei riitä, että hallitsee yhden osa-alueen, vaan pitää osata olut, viini ja ruoka. Juha pystyi hallitsemaan lisäksi myös jännityksensä, mikä kuitenkin tiukassa kilpailutilanteessa vaikeuttaa tarjoilua ,” sanoo Heikki Kähkönen, kisan toinen juontaja ja pitkän linjan olutasiantuntija.

Juha Sorsa on jo kolmas Olutmestari, joka tulee tamperelaisesta Gastropub-ketjusta.

”Annamme työntekijöillemme mahdollisuuden oppia yhdistämään oluita ja ruokaa ja meillä on myös omaa maahantuontia. Baarimestarimme pääsevät maistelemaan ja opiskelemaan oluita hyvin laajasti,” selittää yrittäjä Sami Lappalainen Gastropub-ketjusta työntekijöidensä menestystä.

Päästäkseen Olutmestariksi kilpailijan tulee hallita oluttieto ja erilaisten oluttyyppien tarjoilu. Olutmestari osaa suositella oluita sekä nautiskeluun että ruoan kanssa. Lisäksi hänellä on persoonallinen tyyli. Oluen oikealla tarjoilulla halutaan kiinnittää huomiota oluen kokonaisvaltaiseen elämykseen.

Kisajuomina olivat KOFF, Carlsberg, Franziskaner Hefe-Weissbier, Guinness ja Sinebrychoff Porter.

Finaali järjestetään vuosittain lokakuussa, suomalaisen oluen päivän 13.10. läheisyydessä. 13.10.1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan perustaa panimo Helsinkiin – ja sitä pidetään Sinebrychoffin panimon syntymäpäivänä, suomalaisen oluen päivänä.

Suomen Olutmestarit:

2014 Juha Sorsa, Gastropub Tuulensuu, Tampere

2013 Mirva Kylmäkorpi, HOK-Elanto, Helsinki

2012 Joonas Koivisto, Gastropub Nordic, Tampere

2011 Jani Mikkonen, Gastropub Tuulensuu, Tampere

2010 Vesa Salminen, Pikkulintu, Helsinki

2009 Mika Aho, Plevna, Tampere

Finaalin tuomaristossa olivat Isä Andreas Valamon luostarista, Olutposti-lehden päätoimittaja Mariaana Nelimarkka, ruoka-alan freelancer Meri-Tuuli Lindström,  Hannan soppa -bloggaaja Hanna Pilli-Sihvola ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. Teknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja vuoden 2013 Suomen Olutmestari Mirva Kylmäkorpi.

www.suomenolutmestari.fi – www.sinebrychoff.fi – www.facebook.com/suomenolutmestari –

– www.kohtuullisesti.fi – www.facebook.com/Sinebrychoff1819

195-vuotias Sinebrychoff on Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja, joka tarjoaa myös kattavan valikoiman kansainvälisiä oluita ja yhteistyökumppaniensa kautta laajan valikoiman muita alkoholijuomia. Sinebrychoff aloitti panimotoiminnan 1819 ja on tänään Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia. www.sinebrychoff.fi