Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Tutkimus: Suomessa oluen ravintolakulutus Länsi-Euroopan alhaisin

The_Hospitality_Sector_in_Europe

Oluen kulutus on laskenut Suomen ravintoloissa useita vuosia. Alkoholipolitiikan suurin ongelma tällä hetkellä on anniskelukulutuksen korvautuminen kotikulutuksella. Ravintola-ala voisi työllistää Suomessa 10 000 henkilöä enemmän, jos ravintola-anniskelun osuus kokonaiskulutuksesta kasvaisi 10 prosenttiyksiköllä ja matkustajatuonti alenisi vastaavalla määrällä.

Suomessa myydystä oluesta vain 16 prosenttia anniskellaan ravintoloissa. Euroopassa ainoastaan Puolassa (15 %), Virossa (9 %), Liettuassa (9 %) ja Latviassa (6 %) ravintolamyynnin osuus oluen kulutuksesta on pienempää. Tiedot käyvät ilmi EY:n (aiemmin Ernst & Young) laatimasta Euroopan laajuisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin matkailu- ja ravintola-alan taloudellista vaikutusta 31 Euroopan maassa vuonna 2010.

Suomen tiukasti säädelty alkoholipolitiikka on jarruttanut ravintola-alan kehitystä. Suomen olutvero on EU:n korkein ja se on kasvanut 40 % vuodesta 2008. Ravintolakulutuksen osuus oluen tilastoidusta kulutuksesta oli vuonna 2003 vielä 25 %, mutta vuonna 2012 enää vain 15 %. Kuitenkin oluen osuus alkoholijuomien anniskelukulutuksesta on Suomessa lähes 70 %.

”Olut on tärkeä tuote ravintoloille, mutta verotuksella ohjataan kuluttajia hakemaan juomat Virosta kotona kulutettavaksi. Kulutus pitäisi ohjata valvottuihin ravintolatiloihin laskemalla oluen verotusta ja purkamalla tiukkaa sääntelyä. Ravintoloiden aukioloajat pitäisi vapauttaa sääntelystä, happy hour -mainonta sallia ja ravintolassa tarjoiltujen juomien arvonlisävero laskea ravintolaruoan tasolle”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Matkailu- ja ravintola-alan merkitys Euroopan taloudelle on merkittävä

Matkailu- ja ravintola-ala on tärkeässä asemassa taistelussa nuorisotyöttömyyttä vastaan ja on olennainen tekijä muiden sektoreiden työpaikoille ja kasvulle. Yli kymmenessä vuodessa työpaikat EU:n alueella kasvoivat 7,1 %, kun matkailu- ja ravintola-ala loi 29 % lisää työpaikkoja verrattuna vuoteen 2000.

”Ravintola-ala voisi työllistää 10 000 henkilöä enemmän, jos ravintola-anniskelun osuus kokonaiskulutuksesta kasvaisi 10 prosenttiyksiköllä ja matkustajatuonti alenisi vastaavalla määrällä. Nuorisotyöllisyys lisääntyisi eniten. Alkoholin anniskelumyynti työllistää ja tuo verotuloja huomattavasti enemmän kuin alkoholin vähittäismyynti. Alkoholilainsäädännön uudistuksessa tulisi miettiä keinoja, miten suurempi osa kulutuksesta ohjataan ravintoloihin”, toteaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Uusi tutkimus osoittaa, että matkailu- ja ravintola-alalla on olennainen rooli työllistämisessä. Suomessakin ravintola-ala on ollut vakaa työllistäjä talouden vaikeina aikoina, mutta tiukasti säädelty ilmapiiri siirtää alkoholijuomien kulutusta koteihin ja uhkaa alan työpaikkoja.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2010 koko sektori Euroopassa tuotti valtioiden kassoihin 126 miljardia euroa valmisteveroina, arvonlisäveroina, työttömyys- ja sosiaaliturvamaksuina.

Tutkimuksen EY:ltä tilasi HOTREC ja the Brewers of Europe. HOTREC edustaa hotelli-, ravintola- ja kahvila-alaa Euroopassa ja Brewers of Europe on Euroopan panimoliittojen kattojärjestö. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on Brewers of Europen jäsen.

Liite_The_Hospitality_Sector_in_Europe (pdf)

Categories
Panimoliitto