Vaasanin tuoreen tutkimuksen mukaan kotitalouksissa syntyvä leipähävikki on vähentynyt viimeisen vuoden aikana*. Muutos käyttäytymisessä on tärkeä, sillä leipä on yksi yleisimpiä roskiin päätyviä ruokia. Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa yhä merkittäviä määriä, mutta kuluttajat ovat aiempaa halukkaampia torjumaan hävikkiä, ja sen hallinta myös koetaan entistä helpommaksi.
Lähes puolet kuluttajista heittää yhä ruokaa roskiin vähintään viikoittain (45 %). Uusi, alkuvuonna saatu luku on täsmälleen sama kuin vuoden 2017 lopussa. Eniten ruokaa heitetään roskiin lapsiperhetalouksissa (68 % vähintään viikoittain), ja vähiten iäkkäämpien vastaajien kodeissa. Leivän roskiin heittäminen on kuitenkin vähentynyt. Vaasanin tuoreessa hävikkikyselyssä joka viides vastaaja (20 %) ilmoitti heittävänsä leipää roskiin vähintään viikoittain, kun reilu vuosi takaperin samaa sanoi hieman yli joka neljäs vastaaja (26 %).
”Muutos on merkittävä, sillä leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä ruokia. Olemme viime vuosina nostaneet ruokahävikkiä ja sen vaikutuksia esille hyvin vahvasti, ja nyt näemme, että keskustelun lisääntyminen on todella herättänyt suomalaisia tekoihin”, iloitsee Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt. ”Meille yhteisissä hävikkitalkoissa on kyse leivän ja ruuan arvostuksen kasvattamisesta sekä ympäristön vaalimisesta”, Dunderfelt jatkaa.
Valtaosa haluaa ja osaa torjua hävikkiä, mutta se ei vielä riitä
Hävikkitutkimuksen tulosten mukaan keinoja ruokahävikin torjuntaan on löytynyt selvästi aiempaa enemmän. Kun vuoden 2017 lopussa vielä 37 % ilmoitti hävikin hallitsemisen olevan vaikeaa, tänä vuonna samaa mieltä oli enää reilusti alle kolmannes vastaajista (29 %). Leipähävikin pienentämisessä onnistumisen avaimina mainittiin pakastimen hyödyntäminen, parempi ostosten suunnittelu ja jämäpäivä.
Myös motivaatio hävikin torjumiseksi on kasvanut kuluneen vuoden aikana. Reilu vuosi sitten 76 % kertoi haluavansa vähentää taloutensa ruokahävikkiä, ja tänä vuonna samaa sanoi jo 84 % vastaajista.
”Tietoisuuden lisääminen ruokahävikin ympäristövaikutuksista on avaintekijä hävikin taltuttamiseksi. Keinot ovat kuitenkin lopulta yksinkertaisia. Syömäkelpoisen ruuan haaskaaminen on yksi suurista ilmastonmuutoksen vauhdittajista. Kun ruokaa heitetään roskiin, on sen tuottamisen aiheuttama ilmastokuorma syntynyt turhaan”, Mari Dunderfelt päättää.
*IRO Research Oy, Vaasan Oy:n 1000 suomalaista -kuluttajatutkimukset 10–11/2017, n=1000 ja 1–2/2019, n=1000