Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Fazer uudistaa lasten välipalatarjontaa ja tuo kauppoihin terveellisemmän tuoteperheen

8ff08273834989e3_800x800ar

Fazer vastaa vanhempien toiveisiin ja tuo markkinoille kevään 2021 aikana uudenlaisen Fazer for Minis -välipalaperheen. Fazerilla tuotekehitystä tehdään kuluttajia herkällä korvalla kuunnellen, ja innovointi on liiketoiminnan ytimessä. Ensimmäisenä tuoteperheeseen tuodaan lasten makuun kehitettyjä muroja, sipsejä ja maitojuomia, joissa on kiinnitetty erityistä huomiota suolan, sokerin ja kuidun määrään.

”Suomalaisvanhemmista lähes joka kolmas kokee huonoa omatuntoa epäterveellisten välipalojen tarjoamisesta ja 40 prosenttia haluaisi lapsilleen terveellisempiä vaihtoehtoja, jotka myös maistuisivat heille1”, kertoo tuotepäällikkö Erika Aaltonen Fazerilta.

Fazer kehittää jatkuvasti uusia tuotteita kuluttajatarpeisiin. Yrityksen sisäisen innovaatiokilpailun tuloksena syntyi idea Fazer for Minis -tuoteperheestä, joka pitää sisällään terveellisempiä lapsille suunnattuja välipalatuotteita, joiden mausta ei ole tingitty.

”Välipalat ja napostelu ovat tiivis osa lapsiperheiden elämää. Vaikka tuotteet olisivat kuinka terveellisiä, lapset eivät niitä syö, jos maku ja rakenne eivät ole kohdillaan”, toteaa Aaltonen, itsekin kolmen lapsen äiti.

Fazer for Minis -tuoteperheen ensimmäiset uutuudet saapuvat kauppoihin tämän kevään aikana. Tulossa on terveellisempiä muroja, maitojuomia ja sipsejä. Jokaisesta tuotteesta on kaksi erilaista makuvaihtoehtoa.

“Kehitämme jo seuraavia herkullisia tuotteita tähän tuoteperheeseen ja tuomme kauppoihin lisää Fazer for Minis -uutuuksia vielä tänä vuonna”, lupaa Aaltonen.

Suola, sokeri ja kuitu suurennuslasin alle

Tutkimusten mukaan päiväkoti-ikäisten lasten ruokavaliossa on liian paljon suolaa ja kovaa rasvaa2, ja terveellisemmille ja helppokäyttöisille lasten napostelutuotteille on Suomessa kysyntää1.

”Vanhemmat tiedostavat sokerin haitallisuuden, mutta piilosuolaan ei vielä kiinnitetä riittävästi huomiota. Terveellisten ruoka- ja makutottumusten omaksuminen lapsuudessa luo pohjaa aikuisuuden hyvinvoinnille”, toteaa ravitsemustieteen tohtori Marika Laaksonen Fazerilta.

Säännöllinen ateriarytmi ja tasapainoisesti koostetut ateriat ylläpitävät verensokeria ja siten lapsen vireystilaa ja jaksamista päivän puuhissa.

”Puhumme aivoystävällisestä Fazer Brainhow -ruuasta. Fazer for Minis -tuotteet tuovat välipalahetkiin hyvälaatuista energiaa ja sisältävät aivoille hyödyllisiä ravintoaineita. Lisäksi muroissa ja juomissa on Sydänmerkki eli ne ovat omassa kategoriassaan ravitsemuksellisesti parempia valintoja.”

Kevään 2021 Fazer for Minis -tuotteet

Fazer for Minis Kaurasipsit 150 g

 • Makuvaihtoehdot: Sour Cream & Onion (kermaviili ja sipuli) ja Taco.
 • Tuotteet valmistetaan Fazerin Lahden hapankorppuleipomossa kotimaisesta kaurasta.
 • Tuotteet ovat runsaskuituisia (Sour Cream & Onion 10 %, Taco 9,4 %).
 • Sour Cream & Onionissa on sokereita 6,9 %, mutta lisättyä sokeria on vain 2 %. Taco-versiossa on sokereita 5,5 %, mutta lisättyä sokeria vain 3 %.
 • Suolaa on vain 0,7 %.
 • Maidoton ja laktoositon

Fazer for Minis Kauratähdet 400 g

 • Fazer for Minis Kauratähdet ovat aamu-, väli- tai iltapalaksi sopivia muroja.
 • Erinomaisia myös pieneen eväsrasiaan pakattavaksi ja sellaisenaan naposteltaviksi.
 • Makuvaihtoehdot: kaura ja kaakao.
 • Valmistetaan suomalaisista viljoista Ruotsissa Fazerin omalla myllyllä.
 • Tuotteet ovat runsaskuituisia (Kauratähdet Kaakao 7,3 %, Kauratähdet 6,3 %).
 • Tuotteissa on yhteensä 15 g sokeria, osa sokerista tulee luontaisesti viljasta.
 • Suolaa on vain 0,8 %.
 • Sydänmerkki
 • Maidoton ja laktoositon

Fazer for Minis Maitojuoma 2,5 dl

 • Makuvaihtoehdot ovat kaakao ja mango.
 • Maito on kotimaista. Kotimaisuusaste on mangon makuisessa juomassa 96 % ja kaakaon makuisessa juomassa 98 %.
 • Tuotteet valmistetaan Fazerin Korian tehtaalla Suomessa.
 • Mangon makuisessa maitojuomassa ei ole lainkaan lisättyä sokeria, sokerit tulevat luontaisesti hedelmästä ja maidosta. Kaakaon makuisessa juomassa sokeria on 6 %, mutta lisättyä sokeria vain 1,2 %. Suurin osa sokerista tulee luonnostaan maidosta.
 • Suolaa on vain 0,1 % ja se tulee luontaisesti maidosta.
 • Sydänmerkki
 • Laktoositon

Lähteet:

1 Välipalatutkimus, Foodwest 03/2018, n=324
2 Dagis-tutkimushanke, Samfundet Folkhälsan ja Helsingin Yliopisto, 2019

Fazer lahjoittaa mustikkarahkapiirakoita vantaalaispäiväkodeille Suomen luonnon päivän kunniaksi

91f4747f0dc926b7_800x800ar

Suomen luonnon päivää vietetään 31.8.2019. Vantaalaisena yrityksenä Fazer haluaa kannustaa paikallisia päiväkoteja metsäretkelle Suomen luonnon päivää edeltävällä viikolla ja lahjoittaa 20:lle päiväkotiryhmälle retkievääksi Fazer Mustikkarahkapiirakat. Fazer Mustikkarahkapiirakoita riittää yhteensä 500:lle retkeilijälle. Suomen luonnon päivän virallinen herkku on mustikkapiirakka.

Suomalaisten päiväkotien harjoittamat metsäretket ovat osa hienoa kansallista perinnettämme, jossa lapset opetetaan nauttimaan luonnosta ja tekemään retkiä metsään pienestä pitäen.

”Fazer haluaa vaalia suomalaislasten luontosuhdetta ja lahjoittaa Suomen luonnon päivän kunniaksi 20:lle päiväkotiryhmälle Fazer Mustikkarahkapiirakat elokuisella metsäretkellä nautittavaksi. Mukaan on kutsuttu vantaalaisia päiväkoteja, Fazerin ollessa vantaalainen yritys”, kertoo Anniina Niemistö, Fazer Leipomoiden viestintäjohtaja.

Ympäristöystävällisempiä pakkauksia

Fazer Marjapiirakat ovat klassikoita, joita on leivottu Vantaan leipomossa jo vuodesta 1971. Mustikkarahkapiirakka on perinteinen suomalainen herkku, jossa on marjaisen mustikkatäytteen keskellä ihanan pehmeä rahkasydän.

Marjapiirakoiden pakkauksia on tänä keväänä uudistettu ympäristöystävällisemmäksi. Pakkauksen aluspahvi on nyt valkaisematonta kartonkikuitua ja alumiininen kuppi on vaihdettu paperiseen. Molemmat voi lajitella ja kierrättää kartonkikeräyksessä. Pakkauksen kääre on valmistettu puusta. Se on uusiutuvasta luonnon biomateriaalista valmistettua sellofaania.

Fazer tekee jatkuvasti systemaattista työtä ympäristöystävällisempien pakkausmateriaalin löytämiseksi sekä muovin vähentämiseksi ja kierrättämiseksi. Fazer Leipomoiden pakkausmateriaaleista 99 % voidaan lajitella kierrätettäviksi. Viimeisetkin pakkausmateriaalit muuttuvat kierrätettäväksi lähitulevaisuudessa.

Useat suomalaiset kokevat lajittelun hankalaksi vaikeiden kierrätysmerkkien vuoksi. Moni ei tiedä miten eri materiaalit tulisi lajitella. Fazer Leipomot on alkanut muuttaa kierrätysmerkintöjään niin, että lajitteluohjeet on sanoitettu selkokielelle.

”Olemme saaneet uusista kierrätysohjeista suomalaisilta paljon kiitosta. Niitä pidetään selkeinä”, Niemistö jatkaa.
 

Fazerin lähestymistapa vastuullisuuteen

Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa yhtiön uudistuessa moderniksi vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Ruuan tuotanto- ja kulutustavoilla on merkittävä vaikutus ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvinvointiin, ja siksi tarkastelemme myös pakkaustemme kokonaisvaltaista ekotehokkuutta.

Fazer-konsernin vastuullisuustyön neljä kunnianhimoista tavoitetta ovat 1) 50 % vähemmän päästöjä 2) 50 % vähemmän ruokahävikkiä 3) 100 % vastuullisesti hankittua 4) enemmän kasvipohjaista.

Lisätietoja Fazer-konsernin neljästä kunnianhimoisesta vastuullisuustavoitteesta löytyy osoitteessa:

https://news.cision.com/fi/fazer-group/r/fazerin-vastuullisuustyolle-nelja-kunnianhimoista-tavoitetta,c2755550

#ruokaajollaonmerkitys #ratkaisujaruuasta #northernmagicmadereal

Lue lisää Suomen luonnon päivästä: https://www.suomenluonnonpaiva.fi

Lue lisää Fazer Mustikkarahkapiirakoista: https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/9059/fazer-mustikkarahkapiirakka-2kpl-140g/

Fazer avaa jo toisen myymäläleipomon Lappeenrantaan – käsin leivotulle artesaanileivälle on kysyntää

b91a4819a1191844_400x400ar

Tuoretta, käsin leivottua leipää ostetaan Suomessa yhä enemmän. Kotimaiset herkkuleivät ovat monelle esimerkiksi tiivis osa viikonloppujen herkkuaamiaisia. Fazerin artesaanileipiä saa nyt myös K-Citymarket Lappeenrannasta 21.3. alkaen. Myymäläleipomo on jo Lappeenrannan toinen. Artesaanileipää saa myös Lappeenrannan Prisman Fazer Myymäläleipomosta.

”Fazer Myymäläleipomoissa artesaanileivät leivotaan paikan päällä käsin oman myllymme kotimaisista jauhoista. Myymäläleipomot tunnistaa Fazer Leipurit -nimestä, ja ne sijaitsevat kaupan sisällä erillisinä leipomoina”, kertoo myymäläleipomoiden liiketoimintajohtaja Marika Hakala, Fazer Leipomot Suomi.

Tuoreet artesaanileivät erottuvat valikoimasta ja tuovat kuluttajalle kotimaisen ja herkullisen vaihtoehdon. Alusta alkaen käsintehdyn taikinan annetaan levätä pitkään, jolloin maku juurtuu ja kypsyy.

”Rohkea paisto synnyttää vahvan ja rapean kuoren, jonka ansiosta artesaanileipä säilyy pitkään ilman lisäaineita”, Hakala sanoo.

Erinomainen maku kaiken keskiössä

Fazer Leipurit -myymäläleipomoiden tuotekehitystä ohjaa aina erinomainen maku. Yhä useampi tuote on myymäläleipomoiden valikoimassa asiakkaiden toiveista.

“Esimerkiksi Cashew-karpalociabatta suunniteltiin vain viikonloppuisin myytäväksi, mutta kuluttajien toiveesta sitä leivotaan nyt päivittäin”, Hakala sanoo.

Myös kauran kultakausi näkyy Fazer Myymäläleipomoissa: kaksi ostetuinta leipää ovat kauraleipiä.

”Kauratuotteet saavat paljon kiitosta. Tällä hetkellä suosituimmat tuotteemme ovat Leipurimestarin Kaurapellavaleipä sekä Kauraleipä.”

Myös Lappeenrannan molemmat Fazer Myymäläleipomot on mukana myymäläleipomoiden Hävikkitalkoissa. Hävikin vähentämiseksi myymäläleipomosta voi ostaa aamupäivisin kolme edellispäivän leipää edulliseen kolmen euron hintaan.

Fazerilla on tällä hetkellä 67 myymäläleipomoa isoissa marketeissa. Ne työllistävät Suomessa noin 450 henkilöä.

Maailman harvinaisinta suklaata taas saatavilla Fazerilla – Fazer Pure Ruby

fazer_pureruby_860x

Fazer on tuonut helmikuussa 2019 myyntiin uuden rajoitetun erän Fazer Pure Ruby -suklaata. Suklaan myynti alkaa keskiviikkona 13.2. ja sitä myydään niin kauan kuin tavaraa riittää. Ruby-suklaa on vuonna 2017 lanseerattu uusi suklaalaatu, joka perustuu erityisiin ruby-kaakaopapuihin ja ainutlaatuiseen valmistusmenetelmään. Fazer Pure Ruby -suklaalevyt valmistetaan Fazerin Vantaan suklaatehtaalla ja niitä on saatavilla vain Fazer Experience -vierailukeskuksesta, Fazer Café -kahviloista ja Fazer Candy Store -verkkokaupasta niin kauan kuin levyjä riittää.

UUTTA! Uusi rajoitettu erä Fazer Pure Ruby-suklaalevyjä on tullut myyntiin keskiviikkona 13.2.!

Ruby-suklaassa yhdistyvät tumman suklaan, maitosuklaan ja valkoisen suklaan ominaisuudet, mutta se on täysin oma suklaalajinsa. Ruby-suklaan kehitystyö kesti yli kymmenen vuotta ja se on patentoitu keksintö.

”Ruby-suklaan erityispiirteet ovat peräisin erityisistä ruby-kaakaopavuista. niistä tehty suklaa on luontaisesti vaaleanpunaista ja maistuu marjaisalta, mutta sitä ei ole värjätty eikä siihen ole lisätty makuaineita” kertoo Fazer Makeisten tuotekehitysjohtaja Tiina Karppinen. Ruby-suklaa tehdään Norsunluurannikolla, Brasiliassa ja Ecuadorissa kasvaneista, vastuullisesti tuotetuista kaakaopavuista.

Fazer toi myyntiin joulukuussa 2018 pienen erän Fazer Pure Dark Ruby -suklaata. Suklaa myytiin loppuun parissa päivässä.

Fazer Pure Ruby-suklaalevyjä on nyt valmistettu uusi rajoitettu erä. Suklaata on saatavilla vain Fazer Experience -vierailukeskuksesta Vantaalta, Fazer Café -kahviloista ja Fazer Candy Store -verkkokaupasta niin kauan kuin erää riittää. Myynti alkaa keskiviikkona 13.2.2019.

Ruby-suklaa on toistaiseksi loppuunmyyty verkkokaupastamme. Jos olet saanut maksettua tilauksen, on tilauksesi silloin otettu vastaan. Ruuhkasta johtuen tilausvahvistuksen lähetyksessä voi olla pientä viivettä. Jos tilausvahvistus ei saavu parin päivän kuluessa, olethan yhteydessä Fazer Candy Storen asiakaspalveluun sähköpostilla. Kiitos!

TILAA FAZER PURE DARK RUBY FAZER CANDY STORE -VERKKOKAUPASTA! TOIMITUKSET EU-ALUEELLE

OSTA FAZER PURE DARK RUBY LÄHIMMÄSTÄ FAZER CAFÉSTA

TULE FAZER EXPERIENCE-VIERAILUKESKUKSEEN JA OSTA FAZER PURE DARK RUBY

Fazer selvitti jälleen suomalaisten lempilounasruoat – lohiruokien suosio kasvussa

 

90d5f0b7780978c8_800x800ar

Lohiruokien suosio on kasvanut huomattavasti kahden vuoden takaisesta lempilounasruokakyselystä. Viiden kärjessä nähdään kestosuosikit lihapullat ja perunamuusi, lasagne ja paistetut muikut. Kasvisruoat pitävät paikkaansa kymmenen kärjessä. Lempiruokaviikkoja vietetään maalis-huhtikuussa Fazerin Amica-ravintoloissa ympäri Suomen.

Lohi on tehnyt selkeän nousun ensimmäiselle mitalisijalle Fazer Food Servicesin lempilounasruokakyselyssä. Verrattuna kahden vuoden takaiseen kyselyyn, kestosuosikit lihapullat ja perunamuusi, paistetut muikut sekä lasagne löytyvät edelleen viiden kärjestä. Lohen lisäksi Kievin kana on lähtenyt nousuun ja havittelee nyt palkintosijoja. Kasvisruokien suosio näkyy edelleen, sillä ne pysyttelevät tiiviisti kymmenen suosikin listalla.

Lempilounasruoat 2019 TOP 10

 1. Lohi
 2. Lihapullat ja perunamuusi
 3. Paistetut muikut
 4. Kievin kana
 5. Lasagne
 6. Kalakeitto
 7. Kasvis- ja vegaaniruoat
 8. Tortillat
 9. Pinaattiletut
 10. Pizza

”Pitkään suosittujen pitsan ja tortillojen suosio on laskenut ja kotiruoan suosio on kasvanut. Pizzaa ja tortilloja mahdollisesti tehdään nykyään enemmän kotosalla, jonka takia kotiruoan suosio on noussut niiden ohitse. Asiakkaamme arvostavat hyvää kotiruokaa” pohtii Fazer Food Services Suomen gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom.

”Kasvisruoat ovat vakiintuneet kymmenen kärkeen. Kievin kana on tällä hetkellä niin suosittu opiskelijoiden keskuudessa, että opiskelijoilla on somessa jopa ”oispa kievin kanaa” -sivut” kertoo Marianne Nordblom.

Amica.fi -sivuston lempilounasruokakyselyyn vastasi 14. – 27.1.2019 välisenä aikana 1670 vastaajaa ympäri Suomen. Vastaajille oli annettu muutamia valmiita vaihtoehtoja, jotka olivat nousseet aikaisemmin esiin Amica-ravintoloiden omissa ravintolakohtaisissa lempiruokakyselyissä. Valmiiden vastausvaihtoehtojen lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus ilmoittaa jokin oma lempiruoka.

Supersuosittuja lempiruokaviikkoja vietetään jälleen Amica-ravintoloissa ympäri Suomen arkisin maalis-huhtikuussa. Lempiruokaviikoilla nautitaan kyselyssä esiin nousseita suosikkiruokia. Löydä kaikille avoimet Amica-ravintolat osoitteessa amica.fi.

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voittoon kansainvälisessä NutraIngredients Awards 2017 -kilpailussa

96f5027f28eb47d0_400x400ar

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisen NutraIngredients Awards 2017 -kilpailun kategoriassa ”Healthy Food of the Year”. Voittaja julistettiin Vitafoods Europe -seminaarin yhteydessä 10.5.2017 Genevessä. Fazer Vatsaystävällinen ruis on maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä.

Lempeä ruisleipä sitä kaipaaville

Yhä useampi kuluttaja noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja jättää ruokavaliostaan kokonaan pois rukiin ja vehnän. Monet kuitenkin kaipaavat Suomen kansallisruuaksikin valittua ruisleipää.

”On hienoa, että vatsaystävällisen ruisleivän ainutlaatuisuus ja erinomainen maku on nyt huomioitu myös kansainvälisesti. Onhan Fazer Vatsaystävällinen Ruis maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä”, iloitsee palkinnon vastaanottanut Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen .

Innovatiivisuuden lisäksi kilpailussa arvioitiin muun muassa tuotteen hyödyllisyyttä kuluttajalle, kaupallista menestystä ja tieteellistä näyttöä.

Kilpailussa oli yhteensä 13 eri kategoriaa, joista jokaisesta valittiin voittaja.

Taustalla Fazerin kehittämä ainutlaatuinen taikinajuuri

Fazer Vatsaystävällinen Ruis on leivottu Fazerin kehittämään ainutlaatuiseen ruistaikinajuureen, jonka luontainen maitohappobakteeri pilkkoo pois taikinajuuren rukiin sisältämät imeytymättömät FODMAP-hiilihydraatit. FODMAP-pitoisuudet ovat pudonneet alle puoleen alkuperäisestä.

”FODMAP-ruokavaliota noudattavien kuidunsaanti on helposti liian vähäistä. Monet haluavat ruisleivän takaisin ruokavalioonsa paitsi maun myös kuidun vuoksi. Ruisleivällä on merkittävä rooli suomalaisten kuidunsaannissa. Vatsaystävällinen Ruis tarjoaa mahdollisuuden nauttia maukkaasta ruisleivästä osana monipuolista ruokavaliota”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Voittajaleivän valmistusmenetelmälle on haettu kansainvälistä patenttia

Täysjyvärukiista ja -kaurasta valmistettu Fazer Vatsaystävällinen ruisleipä tuli markkinoille Suomessa vuonna 2016. Se on maailman ensimmäinen low-FODMAP -ruisleipä.Valmistusmenetelmä perustuu Fazerin omaan innovaatioon ja sille on haettu kansainvälistä patenttia.

Fazerin tuotekehitystä ohjaavat kuluttajalähtöinen strategia, vahva ravitsemusosaaminen, teknologinen osaaminen sekä tieteellinen tutkimustyö yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen kanssa.

* FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan kasvikunnan tuotteissa esiintyviä nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja. FODMAP-nimi tulee englannin sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti muun muassa kaaleissa, palko- ja sipulikasveissa sekä viljatuotteissa.

Lue lisää NutraIngredients 2017 -kilpailusta http://www.nutraingredients-awards.com/

Fazer siirsi Jaffa-keksien valmistuksen takaisin Suomeen

b88a48e29e191992_800x800ar

Suomalaisten rakastama Jaffa-keksi on nyt Avainlippu-tuote. Fazer jatkoi panostamista suomalaiseen työhön siirtämällä suomalaisten suosikkikeksin tuotannon takaisin keksitehtaalleen Vantaalle, jossa ensimmäiset Jaffa-keksit valmistettiin maaliskuussa. Torstaina 27.4. keksinvalmistusta pääsee seuraamaan Facebook-livelähetyksessä.

Kun klassikkokeksit palasivat vuosi sitten takaisin kotiin Fazerin ostettua Mondelezilta Jaffa-, Fanipala- (nykyisin Fasupala) ja Domino-tuotemerkit, Jaffa-keksi valmistettiin ulkomailla, Puolassa. Nyt sen valmistus on siirretty takaisin Suomeen. ”Kotimaisuus on suomalaisille tärkeää, ja me Fazerilla haluamme tukea suomalaista työtä. Olemmekin todella iloisia voidessamme kertoa, että suosittu Jaffa-keksi valmistetaan jälleen Suomessa”, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Rolf Ladau.

Vantaan keksitehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 65 fazerilaista. Heidän työhönsä pääsee kurkistamaan, kun Fazerin suositut Facebook-livelähetykset saavat jatkoa torstaina 27.4.klo 18. Tuolloin seuraamme Jaffa-keksien valmistusta keksitehtaan kakkoslinjalla. Katsojat voivat osallistua lähetykseen lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja keksinvalmistuksesta. Niihin vastataan lähetyksessä.

Jaffa-keksit lanseerattiin vuonna 1969. Tällä herkullisella, Fazerin suklaalla kuorrutetulla leivoskeksillä on tällä hetkellä kolme makuvarianttia: appelsiini, mansikka ja vadelma. Vuoden 2017 alusta alkaen kaikki Fazerin käyttämä kaakao on vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää.

Keksinvalmistuksen historiaa

Fazer aloitti keksienvalmistuksen vuonna 1924. Lasten suosikki Carneval tuli markkinoille vuonna 1925, mutta valmistus kasvoi uusiin lukuihin, kun vuonna 1927 hankittiin Hangossa toimiva Suomalais-Englantilainen Biscuittitehdas. Ennen Fazeria keksit olivat olleet lähinnä venäläistä ja englantilaista tuontitavaraa, joten kysyntää kotimaiselle valmistukselle oli. Keksitehtaan johtajaksi palkattiin nuori englantilainen Henry E. Hutton. Vuonna 1940 Talvisodan jälkeisen aselevon yhteydessä Suomi joutui luovuttamaan Hangon alueen ja sitoutui tyhjentämään sen kymmenessä päivässä. Hangon keksitehdas evakuoitiin eli koko tehdas tyhjennettiin ja sen sisältö koivuhalkoja myöten siirrettiin Helsinkiin. Vuodesta 1941 Fazer valmisti makaronia ja keksejä armeijan tarpeisiin. Sodan jälkeen keksinvalmistus lähti taas täydellä teholla käyntiin ja mm. suursuosikki Domino lanseerattiin vuonna 1953. Vuonna 1956 tuotanto siirtyi Helsingistä Vantaan Fazerilaan. Keksinvalmistuksessa oli 2000-luvulla tauko, kunnes Fazer osti vuonna 2012 keksituotannon takaisin.

Fazer jatkaa kasvustrategiaansa ja ostaa artesaanileipomo Keisarin Suomessa

97c7e24e2429d9c2_800x800ar

Fazer-konserni jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ostamalla Helsingin alueella toimivan Keisari-artesaanileipomon. Kaupan myötä Fazerin leipomomyymälöiden lukumäärä pääkaupunkiseudulla kolminkertaistuu viidestä viiteentoista.

“Tarjoomamme kasvattaminen on olennainen osa kasvustrategiaamme. Fazer voi kehittyä vain ymmärtämällä kuluttajia. Artesaanileipä on nyt vahva maailmanlaajuinen trendi. Fazer Leipomomyymälöiden ja Leipomo Keisarin konseptit täydentävät hyvin toisiaan ja muodostavat hyvän pohjan kehittämiselle ja tulevalle kasvulle. Kaupan myötä Fazer nousee artesaanileivän markkinajohtajaksi pääkaupunkiseudulla”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Fazer tuli mukaan artesaanileipomoliiketoimintaan ostamalla Gateau-ketjun Ruotsissa vuonna 2011. Liiketoiminta on kasvanut menestyksekkäästi 12 myymälästä 32:een. Ensimmäinen leipomomyymälä Suomessa avattiin Helsinkiin vuonna 2013. Tällä hetkellä Fazerilla on viisi leipomomyymälää pääkaupunkiseudulla. Leipomo Keisarin 10 myymälää täydentävät niitä hyvin maantieteellisesti. Yhdessä Fazer Leipomomyymälät ja Keisarin keskeisillä paikoilla sijaitsevat myymälät muodostavat laajan ja kattavan verkoston, joka palvelee koko pääkaupunkiseudun kuluttajia.

Herkullisen käsin leivotun leivän kysyntä kasvaa

Artesaanileipä on vahva kuluttajatrendi maailmanlaajuisesti. Fazerin leipomomyymälät Suomessa ja Ruotsissa inspiroivat kuluttajia korkealaatuisine, käsin leivottuine tuoreine artesaanileipineen, leivonnaisineen ja muine herkkuineen. Ihmisiä viehättävät makujen laaja kirjo, herkulliset tuoksut ja houkuttelevan näköiset tuotteet.

“Fazerin ja Keisarin korkealaatuisten tuotteiden ansiosta voimme tarjota kuluttajille entistä laajemman valikoiman omissa myymälöissämme. Näemme artesaanileivässä suurta potentiaalia ja siksi olemme muodostaneet tästä liiketoiminnasta oman liiketoimintayksikön. Siihen kuuluvat Gateau-ketju Ruotsissa ja Fazer Leipomomyymälät sekä Leipomo Keisari Suomessa. Tavoitteemme on kaksinkertaistaa Fazerin leipomomyymälä­liike­toiminnan liikevaihto vuoteen 2021 mennessä,” sanoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala.

Leipomo Keisari on yksityisessä omistuksessa oleva helsinkiläinen, vuonna 1990 perustettu yritys. Se myy korkealaatuisia tuotteita suoraan kuluttajille omista Keisarin myymälöistä sekä vähittäiskaupalle, ravintoloille ja kahviloille. Keisarilla on kymmenen myymälää, jotka sijaitsevat Ruoholahdessa, Töölöntorilla, Ullanlinnassa, Kruununhaassa, Sörnäisissä sekä Kampin, Lippulaivan, Granin, Ison Omenan ja Citycenterin kauppakeskuksissa. Tuotantotilat sijaitsevat Helsingin Sörnäisissä.

”Myymme yrityksen mielellämme Fazerille, joka on arvostettu perheyritys. Osaava henkilökuntamme sekä leivän ja konditoriatuotteiden laatu ovat vahvuutemme. Fazer mahdollistaa myös kasvun jatkumisen”, sanoo Leipomo Keisarin toimitusjohtaja Tatjana Aminoff , joka tulee johtamaan Fazerin artesaanileipomotoimintaa Suomessa.

Fazer Leipomomyymälät -liiketoimintayksikön valikoima koostuu käsin leivotuista artesaanileivistä ja leivonnaisista, konditoriatuotteista ja muista herkuista. Ennen yrityskauppaa siihen kuului 32 Gateau-leipomomyymälää Ruotsin Tukholmassa, Lundissa ja Helsingborgissa sekä viisi Fazer Leipomomyymälää Helsingissä. Fazerin leipomomyymäläliiketoiminta työllistää noin 230 henkilöä, joista 75 työskentelee Suomessa. Lisäksi Leipomo Keisarin noin 75 työntekijää siirtyy Fazerille.

Fazerin toinen leipomoyksikkö Suomessa on Fazer Leipomot Suomi, johon kuuluu neljä isoa leipomoa Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa sekä 43 lähileipomoa hypermarketeissa ympäri Suomen. Kuluttajien suosikkituotteita ovat muun muassa Fazer Puikula, Fazer Juuresleipä, Fazer Alku -puurot, Oululainen Reissumies ja Oululainen Jälkiuunileipä. Fazer Leipomot Suomessa työskentelee noin 1 500 henkilöä.

Fazer Leipomot lähtee suolatalkoisiin

83fe7f8886896705_400x400ar

Fazer Leipomot osallistuu suolanvähennystalkoisiin alentamalla suolapitoisuuksia leivissään. Vuositasolla ruokaleipien valmistamiseen käytetään yhteensä 35 tonnia vähemmän suolaa. Fazer myös leipoo kaikki leivät vuoden 2016 alusta käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa. 

Ravitsemusviranomaiset ovat suositelleet suolan määrän vähentämistä ruokavaliosta terveyssyiden takia. Leipä on merkittävä tuoteryhmä suolan kokonaissaantia katsottaessa. Fazer Leipomot lähtee mukaan suolatalkoisiin ja alentaa suolan määrää leipomotuotteissaan vuositasolla yhteensä noin 35 000 kg vuoden 2016 aikana. Tämä muutos toteutetaan reseptiikan uudistuksilla ja raaka-ainemuutoksilla.

”Suola on yksi perusmauista ja siksi sen määrän alentaminen pitää aina tehdä harkiten ja vähitellen. Olemme testanneet muutoksen huolella, jotta tuotteet ovat yhtä herkullisia jatkossakin”, kertoo Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti vuonna 2015, että koko elintarviketeollisuus ja erityisesti leipomot siirtyisivät jodioidun suolan käyttöön. Fazer on testannut kaikki tuotteet ja selvittänyt mahdollisuudet siirtyä jodisuolaan. Vuoden 2016 alusta Fazer leipoo Suomessa kaikki leivät käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa. Tämä koskee sekä pakatun leivän että myymälöissä sijaitsevien Fazer Lähileipomoiden ja pääkaupunkiseudun leipomomyymälöiden valikoimia.

Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole uusi asia

Fazer haluaa tuoda entistä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja kuluttajille. Jo nyt Fazerilla on lukuisia leipiä, joilla on Sydänmerkki. Se kertoo, että tuote on ryhmässään terveyden kannalta parempi valinta.

Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole Fazerille uusi asia. Makutottumisten muuttuessa leipien suolapitoisuuksia on tarkistettu viimeisten vuosikymmenten aikana useasti. Fazer seuraa ja osallistuu aktiivisesti tutkimukseen ja kehitykseen, joka tähtää uusien innovatiivisten raaka-aineiden löytämiseen. ”Myös suolan vähentämisen saralla on näkyvissä uusia mahdollisuuksia, joilla suolan määrää voidaan pienentää ilman vaikutuksia tuotteen makuun”, Heli Anttila kertoo.

Suomalaisten suolansaanti on korkealla tasolla

Suolaa tulisi ravitsemussuositusten mukaan saada korkeintaan 5 g päivässä. Suomalaisnaisten keskimääräinen suolansaanti on 6,5 g ja miesten jopa 8,9 g päivässä. Liika suola kohottaa verenpainetta, mikä puolestaan on riski sydämen ja verisuonten terveydelle sekä kasvattaa aivohalvausten riskiä.

Fazer haluaa osaltaan vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä on tärkeä osa Fazerin yritysvastuuta. ”Olemme iloisia voidessamme todeta, että Fazerin toimenpiteet jodioidun suolan käytössä vaikuttavat merkittävästi suomalaisten hyvinvointiin”, sanoo Fazer-konsernin yritysvastuujohtaja Nina Elomaa . Myös ruokailupalveluyritys Fazer Food Services käyttää jodioitua suolaa valtaosassa valmistamistaan ruuista. Jodioidun suolan osuus kaikesta käytetystä suolasta on noin 85 prosenttia, minkä lisäksi käytössä ovat sormi- ja merisuola sekä muut erikoissuolat.  Fazer Food Services tarjoilee Suomessa päivittäin 600 ravintolassaan noin 130 000 ateriaa.

Suolafaktaa 1

 • Suolan saantisuositus on 5 g päivässä
 • Suolan saanti on naisilla 6,5 g ja miehillä 8,9 g

Suolan lähteiden TOP3 suomalaisilla on vilja- ja leivontatuotteet, liharuuat ja maitovalmisteet

Suolafaktaa 2

 • Fazer Leipomot vähentää tuotteistaan suolaa 35 000 kg vuonna 2016
 • Fazerin tuoreleipien keskimääräinen suolapitoisuus tulee olemaan 1,05 %
 • 100 % Fazer Leipomoiden käyttämästä suolasta on jodioitua
 • 85 % Fazer Food Servicesin käyttämästä suolasta on jodioitua

  http://www.fazer.fi/suola