Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Juomatrendeissä korostuvat nyt leikkisyys, terveellisyys ja paikallisuus

b04de23befd1a62f_800x800arMiten hyperlokaalius, merkitykselliset hetket, terveyden optimointi, huoli maapallon ja ihmisten hyvinvoinnista, leikkisyys ja ennakoimattomuus näkyvät juomissa? Altian jo viidettä kertaa kokoama trendiraportti pureutuu megatrendeihin ja siihen, miten ne näkyvät vuoden 2021 juomatrendeissä. Trendiraportti on Altian tuotekehityksen työkalu ja ruokkii innovaatioita, joissa Altia kurkottaa useamman vuoden päähän.

Inhimillisyys ja rehellisyys on vahvistuva voima, jonka myötä ihmiset kääntyvät paikallisuuden ja hyperlokaalin puoleen. Hyperlokaalia on pienelle alueelle kuten vaikka omaan kaupunginosaan tai naapurustoon keskittyvä paikallisuus. Nyt halutaan tietää ihmisistä tuotteiden taustalla ja osoittaa solidaarisuutta lähimmille. Altian Consumer Insight Manager Milla Sorsakivi toteaa, että ajattelulla on vahvat juuret craft-liikkeessä.

“Craft-termille ei ole olemassa tarkkaa määritelmää, ja tämä on synnyttänyt keskustelua siitä, mikä lopulta voidaan luokitella craftiksi, ja kääntänyt katseet valmistusmenetelmien ja käsityön ohessa ihmisten rooliin”, Sorsakivi sanoo.

Koronavuoden myötä merkityksellisyys ja henkilökohtaisuus ovat nousussa. Nyt ei haeta adrenaliinipiikkejä vaan pieniä merkityksellisiä hetkiä, jotka tarjoavat henkilökohtaisia, omiin arvoihin sopivia elämyksiä.

“Pienetkin arjen hetket voivat tarjota tunnetasolla isoja elämyksiä. Vastuullisuusnäkökulmasta on parempi, kun ei tarvita mitään isoa, vaan pieni riittää”, Sorsakivi toteaa.

Taistelu maapallon ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta on megatrendi, joka vaikuttaa kaikkeen. Vihreät arvot ovat nousussa ja kokonaisvaltaiset vastuulliset valinnat ovat saaneet vauhtia. Ympäristövaikutuksista on enemmän tietoa saatavilla, ja vastuullisuutta odotetaan kaikilta yrityksiltä. Terveystrendi taas muuttaa muotoaan: nyt terveydestä halutaan hyötyä itselle. Kyseessä on pitkälti tasapainon haku. Tuotteissa korostuu funktionaalisuus kuten tuttujen marjojen hyvää tekevä vaikutus.

Leikkisä nautinnollisuus on nouseva ilmiö, jonka mukaisia valintoja määrittävät hyväntuulisuus ja kepeys. Leikkisyys näkyy värikkyytenä ja leikittelevinä makuyhdistelminä. Trendiä ohjaavat nuoret ikäluokat, jotka katsovat  myönteisesti tulevaisuuteen. Kepeää leikillisyyttä edustaa elämästä nautiskelu ilman alkoholia: juomattomuudesta rakentuu uteliaisuuden siivittämä kokeilu ja myönteinen kokemus.

Altian raportti tunnistaa nousevana ilmiönä myös ennakoimattomuuden, joka vaikuttaa kaikkeen käyttäytymiseemme. Suunnitelmallisuus heittää häränpyllyä, ja osalle ihmisistä se on mieleen; on vapauttavaa, että tulevaisuutta voi miettiä lyhytjänteisemmin ja rennommin rantein. Toisaalta mietityttää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Lopputuloksena inhimillisyys, rehellisyys ja paikallisuus nousevat, samoin nostalgia ja tuttuus, jotka näkyvät vahvasti makumaailmoissa.

Trendeissä nyt luonnollisuus, lähituotanto, maltillisuus, helppous ja funktionaalisuus

Megatrendit näkyvät tänä vuonna viitenä juomatrendinä, joista ensimmäinen on luonnollisuus ja keveys. Tämä trendi on terveysvetoinen ja toisaalta kokemuksellinen. Kepeät makuprofiilit voivat olla kirpeitäkin. Keveys on maailmanlaajuisesti alkoholialalla kiihtyvä trendi: monet kansainväliset toimijat tekevät väkevistä tuotemerkeistään ensi kertaa selkeästi kevyempiä versioita.

Kotimaisuuden ja lähituotannon suosio liittyy monen megatrendin alla näkyviin teemoihin kuten ihmisten esiinmarssiin ja solidaarisuuteen, mutta myös nostalgiaan, joka vastaa turvallisuudentunteeseen. Lähihankinnat herättävät enemmän luottamusta kuin kaukaa maailmalta tulevat tuotteet.

Juomavalintoja ohjaa nyt maltillisuus. Tässäkin taustalla vaikuttaa terveys, toisaalta erilaisten vaihtoehtojen testailu myönteisin mielin on osa leikkisää ja nautiskelevaa elämäntapaa.

Helppous on syvällä istuva kuluttajatrendi, ja se tulee esiin muun muassa käytännöllisten pakkausten vaatimuksena: pakkaus on helppo ottaa mukaan, kätevä avata, ei mene rikki, ja siinä lukee, miten tuotetta käytetään. Lisäksi pakkausten vastuullisuus on tärkeää, mutta sitä ei tavoitella käyttömukavuuden kustannuksella.

Hyvinvointitrendin kärkenä on funktionaalisuus. Maailmalla se näkyy muun muassa niin, että kun lanseerataan matala-alkoholisia tai alkoholittomia tuotteita, niissä on jotain lisättyä, terveellistä hyvää. Suomessa tämä näkyy vahvasti alkoholittomissa juomissa ja mehuissa.

Lähitulevaisuuden juomailmiöissä näkyy kiinnostavalla tavalla vastakohtaisuus, Milla Sorsakivi summaa: “Helppoudesta ei haluta luopua, mutta toisaalta mauilta ja valmistusmenetelmiltä odotetaan koko ajan yhä enemmän. Valintoja tehdään hyvinvointia ajatellen, herkuttelun ja maltillisuuden välillä tasapainotellen. Muun muassa näitä vastakohtaisuuksia silmällä pitäen kehitämme tulevaisuuden juomaelämyksiä Altialla.”

Suomalaisen glögiskumppa Glöetin uutuusmaku Glöet White voitti hopeaa Lontoossa

vcsPRAsset_3572885_112362_5587bf4f-a6f3-49a0-b09c-3ce32c2da57d_0

Kansainvälisesti arvostettu samppanja ja kuohuviini kilpailu Glass of Bubbly järjetettiin jälleen Lontoossa Marriott County Hall Hotellissa Westminsterissä. Suomalaisten kehittämä glögiskumppa Glöetin uutuusmaku vaalea glögiskumppa Glöet White voitti kilpailussa hopeaa. Jo useampana jouluna Pohjoismaissa ihastuttanut roseepohjainen glögiskumppa Glöet on voittanut useita palkintoja sekä Suomessa että maailmalla.

“Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä! Emme ole ehtineet myydä juomaa vielä pulloakaan ja saimme jo tunnustusta. Antti Rinta-Huumo onnistui reseptissä jälleen täydellisesti.”, riemuitsee Glöetiä valmistavan kasvuyrityksen toinen perustaja Anette Raunio.

Kylmänä nautittavan Glöet Whiten mausta löytyy tuttujen jouluisten mausteiden lisäksi paahdettua omenaa. Juoma sopii tarjottavaksi joulun ajan juhliin ja itsenäisyyspäivään. Kuplien joukkoon voit lisätä halutessasi kanelitangon, tähtianiksia ja omenaa. Pohjoismaiden suosituimmasta glögikuohuviinistä Glöetista tunnettu suomalaisyhtiö Von Elk Company ja Altia aloittivat 1.10. yhteistyön. Osana yhteistyötä Altia myös investoi Von Elk Companyyn, ja siitä tuli yhtiön vähemmistöosakas.

“Yhteistyö Altian kanssa on meille hieno mahdollisuus ja luonnollinen seuraava askel kiihdyttämään yrityksemme kasvua.”, Anette Raunio toteaa.

Glöet White on saatavilla tänä jouluna Suomessa, Ruotsissa sekä Tax free laivoilla.

Glöet kuplii vahvasti myös sosiaalisessa mediassa:

Tykkää Glöetistä Facebookissa: https://www.facebook.com/gloetsparklingwine/

Seuraa meitä Instagramissa: https://www.instagram.com/gloetfinland/

Kivennäisvedet ja virvoitusjuomat sammuttivat suomalaisten janon 2018

pexels-photo-1097423

Olutta, siideriä, long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä myytiin viime vuonna yhteensä 802,9 miljoonaa litraa. Kokonaismyynti kasvoi 40,8 miljoonaa litraa eli 5,3 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Ennätyksellisen paljon myytiin virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä.

Virvoitusjuomien myynti kasvoi 9,9 prosenttia 264,7 miljoonaan litraan ja kivennäisvesien myynti 20,6 prosenttia 90,8 miljoonaan litraan. Näin siitä huolimatta, että virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmistevero on Suomessa EU-maiden korkein.

-Se on mielestäni epäoikeudenmukaista. On hämmentävää, että kivennäisvettä ja jopa lähdevettä verotetaan. Lähes puolet panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden valmistamista tuotteista on alkoholittomia, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Oikeudenmukaisempi verotus toisi Suomeen lisää panimoteollisuuden työpaikkoja sekä kasvattaisi vero- ja vientituloja.

– Epäoikeudenmukainen valmistevero hillitsee kotimaan myyntiä, vaikka menestyksekkäät vientihankkeet vaativat vahvaa kotimarkkinaa ponnistelujen pohjaksi. Verotuksen on oltava tasapuolista myös virvoitusjuomien osalta, joten virvoitusjuomaverosta on makeisveron tapaan luovuttava, Pakarinen vaatii.

Alkoholiverotuksen ohjattava kulutusta miedompiin juomiin

Suomessa alkoholiverotuksen epäjohdonmukaisuus näkyy siinäkin, että se ohjaa juomaan väkeviä juomia. Sekä viinejä että väkeviä viinejä verotetaan kevyemmin kuin oluita ja siideriä.

-Verotuksen pitäisi ohjata kulutusta kohti miedompia juomia, mutta nyt tilanne on meillä päinvastainen. EU-maihin vertailtaessa Suomessa ohjautuvuus on kolmanneksi heikointa eli siirtymistä väkevistä juomista mietoihin ei verotuksella juurikaan tueta. Sen sijaan oluen ja siiderin valmistevero on EU-maiden korkein, Pakarinen sanoo.  

Viime vuoden maaliskuun alussa voimaan astunut alkoholilainsäädännön muutos toi päivittäiskauppoihin aiempaa vahvemmat oluet ja lonkerot sekä poisti valmistustaparajoituksen.

Selkeimmin lainsäädännön uudistuminen näkyi long drink -juomien myynnissä. Aiemmin vain Alkon valikoimissa olleiden juomasekoitusten päätyminen ruokakauppojen hyllylle kasvatti niiden myyntiä 50,7 miljoonaan litraan. Kasvua edellisvuodesta oli 37 prosenttia eli 13,7 miljoonaa litraa. Oluen ja siiderin myynti puolestaan jatkoi laskusuhdannettaan: olutta ja siideriä myytiin yhteensä 12,5 miljoonaa litraa vähemmän kuin edellisvuonna.

Tilastot kertovat osaltaan suomalaisten juomatapojen muutoksesta. Alkoholin kulutus Suomessa on viime vuosikymmeninä vähentynyt, ja trendi näyttää edelleen laskevan.

-Alkoholilain uudistumiseen liitetyt uhkakuvat alkoholin välittömistä ja kielteisitä vaikutuksista eivät selvästikään toteutuneet. Suomalaiset käyttävät alkoholia aiempaa vastuullisemmin, erityisen iloinen olen nuorten juomatottumusten radikaalista muutoksesta, Pakarinen sanoo.

KOTIMAANMYYNTI 2018        
         
Juoma 2018 2017 Muutos  
                milj. litraa milj. litraa milj. litraa %
         
Olut 370,0 380,0 -10,0 -2,6
Siideri 26,6 29,1 -2,5 -8,5
Long drinkit 50,7 37,0 13,7 37,0
Virvoitusjuomat 264,7 240,7 24,0 9,9
Kivennäisvedet 90,8 75,2 15,5 20,6
Kokonaismyynti 802,9 761,9 40,8 5,3

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten Hartwallin, Momentin Groupin, Olvin, Red Bullin, Saimaan Juomatehtaan ja Sinebrychoffin myyntitilastoihin.

Tilasto ei sisällä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ulkopuolisten toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia.

Maailma juhlii maitoa huomenna

kolme-maitolasia

Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido

Huomenna 1.6. on Maailman maitopäivä.  Maito ja Terveys ry järjestää maitopäivän kunniaksi Maitoaamutilaisuuden “Maito 100-vuotiaassa Suomessa”. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä avaa tilaisuuden. Hän on maidontuottaja Pertunmaalta.

Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin

– Maito on ollut pitkään kiinteä osa suomalaista ruokakulttuuria ja pitää sitkeästi pintansa edelleen, toteaa ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Sellaisenaan suomalainen maito on suoranainen superfood ja aivan loistava raaka-aine monenlaisiin ruokiin. Syväniemi kertoo Maitoaamussa Maidosta ja maitovalmisteista ruokakulttuurissamme ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Ravitsemusterapeutilta kysytään maidosta

– Suomalaiset ovat tunnetusti maitokansaa, muistuttaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Hän puhuu Maitoaamussa aiheesta “Maito ennen ja nyt – yksin ja yhdessä”. Hän kertoo maitovalmisteiden vaikutuksesta suomalaisten ravitsemukseen ennen ja valottaa, millaista maitokeskustelu on vastaanotolla 2000-luvun Suomessa.

– Maito ja maitovalmisteet puhututtavat kansaa nykyisin paljon. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla kysytään viikoittain maidottomuuden ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Mitä hyvää maitovalmisteista löytyy ja kenen kannattaa maitovalmisteita vähentää?

Maitoaamussa julkistetaan Maitolähettiläs 2017

Maitoaamu-kutsutilaisuus järjestetään Maailman maitopäivän kunniaksi ravintola Töölönrannassa. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja maidosta ja maitovalmisteista sekä julkistetaan, kuka on Maito ja Terveys ry:n Maitolähettiläs 2017.

Tapahtumia ympäri maailman

Maailman maitopäivää juhlistetaan kesän kynnyksellä ympäri maailman. Päivää vietetään muun muassa Zimbabwessa, Nepalissa, Japanissa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Kanadassa, USA:ssa, Chilessä ja meillä Suomessa.

Maitopäivän viettoa koordinoi FAO tänä vuonna 17. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on muistuttaa maidon tärkeästä osasta ihmisten ravitsemusta. Suomessa Maitopäivää vietettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1936.

#Maitopäivä #WorldMilkDay #Maitolähettiläs

Tapahtumista maailmalla Global Dairy Platformin sivuilla http://www.worldmilkday2017.com/

FAO:n sivuilla on tietoa edellisten vuosien Maailman Maitopäivän vietosta http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/15th-world-milk-day/en/

Maitojen valikoima on laajentunut 50 vuodessa valtavasti – Kuukauden maitojuoma on Pulssin tasaus

2626601492601850721

Maitojen valikoima on laajentunut 50 vuodessa valtavasti
Kuukauden maitojuoma on Pulssin tasaus

Nykykuluttaja voi valita kaupasta maitonsa mm. rasvapitoisuuden, laktoosipitoisuuden, tuotemerkin, proteiini- ja kalsiumpitoisuuden perusteella. Valikoima on valtavan laaja.

Näin on ollut vain lyhyen aikaa. Ennen vanhaa juotiin omasta lehmästä lypsettyä maitoa tai ostettiin irtomaitoa kannuun. Vasta 1960-luvun alkupuolella rasvatonta maitoa ja kulutusmaitoa saattoi ostaa pullotettuna kaupasta.

1960-luvun puolivälissä muovipusseja kokeiltiin maidon pakkauksina. Litran pahvinen tölkki tuli markkinoille vuonna 1968. Seuraavana vuonna maitovalikoima laajeni kevytmaidolla, jonka rasvapitoisuus oli tuolloin 2,5 %. Rasvapitoisuutta muokattiin 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa, ja 1995 se laskettiin nykyiseen 1,5 %:iin. Ykkösmaito tuotiin markkinoille 1988.

Huhtikuun maitojuomaohje on 1970-luvulta

Kuukauden maitojuoma on “Pulssin tasaus” vuodelta 1976 koululaisten juomaohjekilpailun parhaista. Katso video.

Kouluhallituksen ja Maito ja Terveys ry:n yhteistyössä järjestämän kilpailun tavoitteena oli lisätä terveellisten juomien ja välipalojen käyttöä ja kehittää oppilaiden luovaa toimintaa sekä aloite- ja arviointikykyä. Hyvän nimen lisäksi vaatimuksena oli omaperäisyys, maittavuus, taloudellisuus ja ravitsevuus. Kilpailu oli osa ravinto- ja liikuntakampanjaa.

Kilpailun parhaimmistosta tehtiin kirjanen “Kaneli-Kallen ja Piparminttu-Pipsan maitojuomaohjeita”. Siihen on koottu 80 erilaista ohjetta. Juomaohjeet on jaoteltu pääraaka-aineen mukaan: maitojuomat, jäätelöjuomat, jogurttijuomat, piimäjuomat ja muut maitovalmistejuomat. Lisäksi juomista kerrotaan, mihin tilanteeseen ne sopivat sekä ravintosisältö. Kirjasen ulkoasun ja kuvituksen toteutti Marjaliisa Pitkäranta.

“Pulssin tasaus” on piimäjuoma, joka sopii lenkin jälkeen. Juomassa on piimää, puolukkajuomaa, mustaherukoita ja hunajaa. Juomakilpailun voittajaksi valittiin “Pinaattipaukku”, jossa on maustamatonta jogurttia, pinaattia, appelsiinia, sokeria ja maitoa.

Pulssin tasaus lenkin jälkeen
(1 annos)

1 dl piimää
½ dl puolukkajuomaa
3 rkl mustaherukoita
3 tl hunajaa

Sekoita aineet keskenään.

Pinaattipaukku aamujuomaksi
(1 annos)

¾ dl maustamatonta jogurttia
1,5 rkl pakastepinaattia
½ appelsiinia
1 rkl sokeria
½ dl maitoa

Sekoita aineet hyvin tehosekoittimella.

Kuukauden maitojuoma: Jogurtista ja marjoista saa nopeasti hyvää ja maukasta

2626601489561603534

Jogurtista ja marjoista saa nopeasti hyvää ja maukasta
– maaliskuun maitojuoma on jogurttipirtelö

Maustamattomasta jogurtista, pakastemarjoista ja kaurasta pyöräytetyt jogurttijuomat ja smoothiet ovat pettämätön aamu-, väli- tai iltapala. Herkullinen pirtelö sopii myös jälkiruuaksi.

Ravintosisällöltään monipuolinen juoma pitää nälän poissa pitkään. Se on nopea ja helppo valmistaa ja makuun saa vaihtelua valitsemalla eri marjoja tai marjayhdistelmiä, nyt kevättalvella pakastimesta.

Maaliskuun maitojuoma, Elinan jogurttipirtelö, riittää koko perheelle. Raikkaasta pirtelöstä saa neljä isoa lasillista tai kuusi pienempää. Se myös säilyy jääkaapissa seuraavaankin päivään. Katso pirtelön valmistus videolta

Elinan jogurttipirtelö

½ l pakastemarjoja
1 l rasvatonta maustamatonta jogurttia
noin 1 dl kauraleseitä  TAI  2-3 rkl kaurapuuteria
2-3 rkl sokeria

Vatkaa ainekset kuohkeaksi tehosekottimessa. Nauti!

Kuukauden maitojuoma: Kuuma maitokaakao lämmittää ulkoilun jälkeen

2626601487138519144

Maito ja Terveys ry:n kuukauden maitojuoma on kuuma maitokaakao. Katso videolta, miten valmistus sujuu 10-vuotiaalta koululaiselta.

Kuuma kaakao lämmittää sopivasti ulkoilun jälkeen ja sopii hyvin välipalaksi voileivän ja hedelmän kera. Talvilomalaiselle maitokaakao on hyvä juoma mm. hiihtolenkin, luistelun tai pulkkamäen jälkeiseen palautumiseen.

Jo alakouluikäinen osaa valmistaa maitokaakaon itse. Se on helppo kuumentaa mikroaaltouunissa, tosin ihan pientä koululaista on hyvä auttaa kuuman mukin nostamisessa.

Kaakaota voi myös maustaa. Kokeile vaikka kanelia, kardemummaa tai tulisuuden ystävälle chiliä. Juhlavamman kaakaon saa, kun vaahdottaa rasvatonta maitoa tai kermaa kaakaon pinnalle.

Maitokaakao on paitsi hyvän makuista myös ravitsevaa. Siitä saa kaikki maidon hyvät ravintoaineet. Siinä on mm. proteiinia, B-ryhmän vitamiineja, kalsiumia, D-vitamiinia, jodia.

Maito – mitä se on?

glass-of-milk

Maito kaikessa viileydessään herättää intohimoja. Siitä puhutaan paljon sosiaalisessa mediassa. Toiset paheksuvat sen käyttöä ihmisravinnoksi, toiset korvaavia tuotteita kasvien maailmasta. Myös maidon väri on jatkuvan pohdinnan kohde, onko se aito. Mutta mitä se oikeastaan on, lehmänmaito?

Ihminen on vuosituhansia sitten oppinut käyttämään eläinten maitoa arvokkaana ravinnonlähteenä, sillä maito on tiivis ravintoainepaketti. Siinä on vesi- ja rasvaosat. Vesiosassa on laktoosia eli maitosokeria, proteiinia, vesiliukoisia vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten kalsiumia ja jodia. Maidon rasvaosa sisältää rasvan lisäksi mm. rasvaliukoisia vitamiineja. Rasvattomissa ja vähärasvaisissa maitovalmisteissa rasvaliukoisia ravintoaineita on vähemmän tai ei lainkaan, mutta kaikki vesiliukoiset ravintoaineet ovat tallella.

Maidon läpinäkymätön väri johtuu rasvasta, proteiineista ja kivennäisaineista. Maidon kaseiinimisellit ja rasvapallot heijastavat maitoon tulleet valonsäteet, joten maito näyttää valkoiselta. Kun maidon rasva poistetaan, maito muuttuu läpinäkyvämmäksi ja saa sinertävän vivahteen.

2626601472711584057

Kaavio: Kolmesta maitolasillisesta saa ravintoaineita seuraavasti (% päivän suosituksista, Valtakunnalliset ravitsemussuositukset 2014). Lähde: Fineli, THL

 

Maito lypsetään lehmästä

Maitovalmisteilla on nimisuoja. Maidoksi saa kutsua vain utareista erittynyttä tuotetta, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään. Maidossa voi olla eri määrä rasvaa kuin raakamaidossa. Sen sijaan kun maidosta poistetaan laktoosi, sitä ei saa enää kutsua maidoksi, vaan maitojuomaksi.

Maitovalmisteita ovat yksinomaan maidosta ja muista valmistuksen kannalta tarpeellisista aineista valmistettu kerma, voi, juusto, jogurtti, viili ja lainsäädännössä listatut muut tuotteet.

Maitovalmisteita jäljittelevissä tuotteissa ei saa käyttää nimityksiä maito, voi, juusto tai jogurtti. Esimerkiksi nimitys jogurtinkaltainen valmiste ei ole sallittu. Nimityksiä säädellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa 1308/2013 liitteen VII osassa III. Asetusta on sovellettu tammikuun 2014 alusta lähtien.

Herkkää elintarviketta valvotaan tarkkaan

Koska maito on herkkä elintarvike, sitä valvotaan tarkasti. Maitohygienialainsäädäntö edellyttää, että raakamaidosta eli tuottajamaidosta tutkitaan säännöllisesti mm. bakteerimäärä, solupitoisuus ja mikrobilääkejäämät.

Maidon ja maitovalmisteiden laadunvalvonta perustuu meijereiden omaan laatujärjestelmään ja viranomaisten maidontarkastuksiin. Maidon laadunvalvonta koskee kaikkia maidon käsittelyyn liittyviä toimintoja tuotantotiloilta kauppaan saakka.

Kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset ottavat omalla valvonta-alueellaan kuljetuserästä, meijeristä, kaupasta ja ravitsemisliikkeestä näytteitä laitosten omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi. Lain toteutumisen valvonta ja ohjaus kuuluvat Elintarviketurvallisuusvirastolle.

Suomalainen lähdevesi palkittiin maailman parhaana

palkittu-premium-0.33l-still_200mmpalkittu-premium-0.33l-sparkling_200mm

Suomalaisen lähdevesiyrityksen Finn Springin lähdevesi palkittiin täysin pistein Brysselissä Superior Taste Award -kilpailussa kesäkuussa.

Palkinnon voitti SPRING AQUA Premium -lähdevesi, jonka design-pullo toimii symbolina myös Finn Springin brändiuudistukselle. Finn Spring on uudistanut brändinsä ja tuotteidensa ilmeet kevään 2016 aikana. Uudistuksen lähtökohtana oli palkittu SPRING AQUA Premium -pullo, jonka myötä Finn Spring halusi tuoda perusvesien valikoiman lähemmäksi premium-maailmaa.

Brändiuudistuksen myötä pullojen ilme on muuttunut selkeämmäksi ja tuotteet tuovat nyt paremmin esiin Finn Springin arvoja, joista tärkeimpiä ovat suomalaisuus ja perheyrityksen tarina. Brändiuudistuksen yhteydessä myös Finn Springin verkkosivut ja somekanavat ovat kokeneet muodonmuutoksen. Keväällä tuoteperheeseen lanseerattiin myös SPRING Voimajuomat -hyvinvointijuomakategoria.

Keski-Pohjanmaalta Multilan ja Anttilan lähteistä nostettava Finn Springin lähdevesi on myös tunnustettu maailmalla Superior Taste Award -kilpailussa, jossa SPRING AQUA Premium -lähdevesi sai täydet kolme tähteä ja SPRING AQUA Premium hiilihapollinen lähdevesi kaksi tähteä. Organisaation tuomareina on 15 arvostettua ruoka- ja sommeliervaikuttajaa ympäri Eurooppaa. Tuomaristo arvioi tuotteet sokkotestinä.

– Olemme aina ymmärtäneet lähdevetemme ensiluokkaisen laadun, perustuuhan koko toimintamme tälle upealle luonnon raaka-aineelle. Olemme hyvin otettuja SPRING-lähdevesien saamasta kansainvälisestä arvostuksesta. Palkinnot tuovat lisäarvoa ja vahvistavat lupaustamme maailman parhaasta vedestä, Finn Springin hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala iloitsee.

Saclà tuo peston puristettavaan Squeeze A Little -pakkaukseen – Saclà Enjuice -luomutäysmehuissa maistuvat hedelmät ja vihannekset

9874ffa2d281fb3f_800x800ar

Antipastoista, pastakastikkeista ja pestoista tunnettu italialainen perheyritys Saclà helpottaa peston käyttöä arjen ruuanlaitossa ja laajentaa valikoimaansa myös täysmehuihin. Uudet Squeeze A Little -pestot on pakattu kätevään, puristettavaan muovipulloon, ja pakkaus säilyy avattuna jääkaapissa neljä viikkoa. Saclà Enjuice -hedelmä- ja vihannestäysmehut ovat valikoima 100 % luomutäysmehuja. Alansa markkinajohtaja Italiassa on valmistanut elintarvikkeita Piemonten alueen hedelmällisestä sadosta jo yli 70 vuoden ajan.

Saclà Squeeze A Little Pesto – Tuttu maku entistä kätevämmin

Saclà on tunnettu laajasta pestovalikoimastaan. Uudet Squeeze A Little -pestot on pakattu käteviin muovipulloihin, joista on helppo annostella sopiva määrä pestoa pakkausta puristamalla. Uutuus myös säilyy avattuna pidempään kuin perinteinen, lasipurkkiin pakattu pesto: avattu pakkaus säilyy jääkaapissa neljä viikkoa. Suoraan pakkauksesta annosteltuna pesto sopii erinomaisesti esimerkiksi leivän päälle, salaattiin, pitsoihin, pastakastikkeeksi, dippailuun sekä käytettäväksi ketsupin sijaan.

Saclà Squeeze A Little Pesto Basilika
, 270g, on käyttövalmis, perinteinen genovese-pestokastike, joka säilyy avattuna jääkaapissa 4 viikon ajan.

Saclà Squeeze A Little Pesto Chili & Tomaatti , 270g, on käyttövalmis, chilillä ja tomaatilla maustettu pikantti pestokastike, joka säilyy avattuna jääkaapissa 4 viikon ajan.

bcbe9f23b9f04cb4_800x800ar

Saclà Enjuice -hedelmä- ja vihannestäysmehut tuovat kesän sadon pulloon

Saclà laajentaa valikoimaansa antipastoista, pestoista ja pastakastikkeista täysmehuihin: Saclà Enjuice on valikoima laadukkaita luomutäysmehuja, jotka on valmistettu tuoreena puristettujen hedelmien ja vihannesten mehusta. Mehuihin ei ole lisätty sokeria eikä säilöntä- tai väriaineita. Kierrätettävään lasipulloon pakatut täysmehut säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä 15 kuukautta, avattuna jääkaapissa noin kolme vuorokautta. 250 ml pullo on kätevä ottaa mukaan evääksi.

Saclà Enjuice -täysmehuista tulee myyntiin neljä makua:

Omena & selleri
Verigreippi & omena
Omena, mansikka & banaani
Omena, appelsiini & porkkana

Saclà Enjuice -täysmehut ovat herkullisia sellaisenaan, mutta ne soveltuvat erinomaisesti myös jälkiruokiin ja drinkkeihin:

Mehujäät: Valmista omat mehujäät Saclà Enjuice -täysmehuista lisäämällä mehun joukkoon hedelmänpaloja tai jugurttia ennen jäähdytystä.

Cocktailit ja drinkit: Lisää Saclà Enjuice -täysmehuun kuohuviiniä tai valmista mehuista muita drinkkejä, cocktaileja tai booleja.

Vinegretit ja maustaminen: Lisää Saclà Enjuice Omena & selleri -täysmehuun oliiviöljyä, sitruunamehua ja mustapippuria, niin saat herkullisen vinegretin salaatille ja lämpimille vihanneksille. Lisää Saclà Enjuice Omena, appelsiini & porkkana -täysmehuun inkivääriä ja limeä, niin saat täydellisen kastikkeen maustamaan hedelmäsalaatin.

Lisää reseptivinkkejä: www.enjuice.it

Tuotetiedot    

Saclà Squeeze A Little Pesto Basilika , 270g, hinta noin 4,50 euroa, myynnissä välittömästi

Saclà Squeeze A Little Pesto Chili & Tomaatti , 270g, hinta noin 4,50 euroa, myynnissä välittömästi

Saclà Enjuice -täysmehut , 4 eri makua, 250 ml, hinta noin 3 euroa, tulee myyntiin toukokuussa 2016