Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

FINNWATCH: Lidl ylivoimainen voittaja joulukonvehtien vastuullisuusvertailussa

b395417b80fc2550_800x800ar

Lidl ylivoimainen voittaja joulukonvehtien vastuullisuusvertailussa

Myös Stockmann pärjää tänä vuonna paremmin vertailussa. Muiden ketjujen tulos on huomattavasti edellisvuosia heikompi.

Finnwatch varoittaa kuluttajia siitä, että vastuullisuussertifioitujen suklaakonvehtien määrä on painunut Suomen joulumarkkinoilla laskuun. Suurin muutos on nähtävissä S-ryhmän joulusesonkitarjonnassa, jossa on tänä jouluna tarjolla vain yksi sertifioitu suklaakonvehtirasia. Tämä vastaa vain noin kahta prosenttia koko valikoimasta. Vielä viime jouluna S-ryhmän valikoimista löytyi kahdeksan sertifioitua konvehtirasiaa.

Myös Keskolla on viime joulua vähemmän vastuullisia konvehtirasioita – kymmenen kappaletta, kun viime vuonna niitä oli yhteensä 14 kappaletta. Tämä tarkoittaa, että vajaa kahdeksan prosenttia suklaakonvehtirasioista on sertifioitu. Keskolle siirtyneiden Siwojen ja Valintatalojen valikoimassa on tänä vuonna yksi sertifioitu konvehtirasia. Tämä vastaa kymmentä prosenttia koko valikoimasta. Siwojen ja Valintatalojen valikoima vaihtelee kauppakohtaisesti, eikä jokaisesta liikkeestä välttämättä löydy sertifioitua konvehtirasiaa.

Vuoden petraajat ovat Lidl ja Stockmann. Lidl on jo useana vuonna tarjonnut eniten vastuullisuussertifioituja sesonkisuklaatuotteita. Tänä vuonna Lidlin kaikki oman merkin konvehtirasiat ovat sertifioituja, ja koko konvehtirasiavalikoimasta jopa 24 tuotetta, eli 52 prosenttia on sertifioitu.

Stockmannin jouluvalikoimasta löytyy 13 vastuullisuussertifioitua rasiaa. Stockmannin laajimmassa, Helsingissä sijaitsevassa tavaratalossa tämä vastaa vajaata 10 prosenttia kaikista myynnissä olevista konvehtirasiatuotteista. Viime vuonna yrityksen laajassa valikoimassa oli vain kuusi sertifioitua konvehtirasiaa. Stockmann kertoi Finnwatchille panostavansa vastuullisuussertifioidun suklaan hankintaan, ja yritys on päättänyt ottaa käyttöön UTZ-sertifioitua kaakaota Stockmannin oman merkin Choco-suklaissa.

Ensimmäistä kertaa Finnwatchin sesonkisuklaiden vastuullisuutta vertailevassa kyselyssä mukana olevan Tokmannin valikoimista löytyy seitsemän sertifioitua suklaakonvehtirasiaa. Luku vastaa noin yhdeksää prosenttia yrityksen koko konvehtivalikoimasta.

Kaakaon tuotannossa erityisesti Länsi-Afrikassa on merkittäviä ihmisoikeusriskejä kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöä. Yritykset voivat torjua riskejä käyttämällä tuotteissaan kolmannen osapuolen vastuullisuussertifioimaa kaakaota.

Viime vuonna nähty trendi yritysvetoisten vastuullisuusohjelmien käytöstä sertifikaattien sijaan näkyy entistä voimakkaammin Finnwatchin kyselyn tuloksissa. Finnwatch pitää kehityssuuntaa huolestuttavana ja kehottaa kuluttajia varovaisuuteen.

Finnwatch kritisoi jo edellisjouluna muun muassa Marabou-tuotemerkin omistavan Mondelez-yhtiön Cocoa Life -vastuullisuusohjelmaa. Cocoa Life on yrityksen oma ohjelma, eikä sen vuoksi vastaa kolmannen osapuolen sertifiointijärjestelmää. Ohjelmaa ei esimerkiksi valvota kolmannen osapuolen tekemien kriteerien ja akkredoitujen auditointien kautta. Lisäksi ohjelman tuotantoa raamittavissa viidessä osa-alueessa sivuutetaan muun muassa työelämän oikeudet ja kaakaon ostohinnat.

– Yritysten omat vastuullisuusohjelmat eivät ole läpinäkyviä, ja niissä käytettävät kriteerit ovat epäselviä. Yritysten omat vastuullisuusohjelmat ovat tervetulleita sertifiointien vaikuttavuutta lisäävinä lisätoimenpiteinä. Ne eivät kuitenkaan voi korvata uskottavaa sertifiointia, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatch toivoo, että ketjut eivät korvaisi vastuullisuussertifioituja suklaatuotteita yritysomisteisten vastuullisuusohjelmien piiriin kuuluvilla tuotteilla. Vain kolmannen osapuolen valvonta mahdollistaa vastuullisen suklaatuotannon varmistamisen.

– Suklaan vastuullisuuden lisäämisessä kuluttaja on avainasemassa. Kehotamme ketjujen asiakkaita jättämään sertifioimattomat suklaatuotteet kauppaan, Vartiala sanoo.

Categories
Yleiset Uutiset