Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Maitolähettiläs Katja Mäkelä: Jouluperinteisiini kuuluu piimäjuusto

kotijuusto

Kuvaaja: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Piimä- tai kotijuusto on perinneruoka, mikä kuuluu monen jouluun. Niin myös Maitolähettiläs Katja Mäkelän joulupöytään.

– Teen piimäjuuston itse riippumatta siitä, vietänkö joulua kotonani tai vanhemmillani. Se on perinne. Joulun piimäjuuston teen aina täysmaitoon, vaikka muutoin suosinkin rasvatonta maitoa.

Monen muunkin perinteisen jouluruuan valmistukseen kuluu maitoa tai muita maitovalmisteita. Muun muassa joulupuuro keitetään maitoon, joululaatikoihin käytetään maitoa tai kermaa ja rosollin kastike valmistetaan kermasta ja värjätään punajuurella.

Katjan piimäjuusto

2 litraa täysmaitoa
1 litra piimää
2 kananmunaa
suolaa

Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi välillä hyvin sekoittaen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita piimän joukkoon. Kaada seos kuumaan maitoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna juustoainesten olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat.

Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustokehä tai kahvinkeittimen suodatinsuppilo. Nostele juustomassa reikäkauhalla kehään. Ripottele joukkoon suolaa. Peittele juustomassa sideharsolla ja aseta päälle paino. Anna heran valua viileässä seuraavaan päivään.

Kumoa juusto tarjolle. Heran voi käyttää sämpylätaikinaan.

Categories
Juustot