Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Suomalaiset retkeilevät korona-aikana ennätystahtiin – eväsrepussa useimmiten voileipiä ja makkaraa

906c17ac15841c56_800x800ar

Poikkeusaika on saanut suomalaiset retkeilemään luonnossa ennennäkemättömän vilkkaasti. Koska myös retkeilyyn liittyvä kulutuskäyttäytyminen on muutoksessa, Atria toteutti Suomen OnlineTutkimus Oy:n kanssa tutkimuksen siitä, minkälaisia retkieväitä suomalaisten repuista löytyy.

Itse tehdyt eväät ja makkara suosiossa

Luonnossa retkeily on tutkimuksen mukaan yleistynyt niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa. Koronapandemian aikana retkeily on lisääntynyt jopa 44 prosenttia.

Suurin osa retkeilijöistä pakkaa reppuunsa itse tehdyt eväät, sillä jopa 66 prosenttia vastaajista kertoi valmistavansa eväät kotona valmiiksi. Pääsääntöisesti mukaan otetaan eväsleipiä, joiden päällä on rasvaa, juustoa, kinkkuleikettä ja vihanneksia. Kinkkuleikettä leipänsä päälle laittaa 49 prosenttia vastaajista, ja ennen vihanneksia sen valitsevat leivälleen miehet sekä alle 25-vuotiaat ja 45–64-vuotiaat.

Voileipien jälkeen toiseksi yleisin ruokatuote retkillä on makkara, joka on miehillä kolmanneksi suosituin ja naisilla neljänneksi suosituin eväs. Alle 25-vuotiaista 30 prosenttia ottaa retkelle mukaansa valmiiksi kotiin ostetut eväät, joihin kuuluu muita ikäryhmiä useammin nakkeja sekä keksejä, karkkeja ja sipsejä. Myös naiset suosivat miehiä useammin kyseisiä valmiiksi pakattuja makeita herkkuja ja sipsejä.

Eväiltä toivotaan helppoutta, herkullisuutta tai terveellisyyttä

Retkieväiden valintaa ohjaa selkeästi mutkattomuus. Jopa 77 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että eväiden tulee olla ennen kaikkea helppotekoisia. Seuraavaksi tärkeimmät kriteerit ovat terveellisyys (43 prosenttia vastaajista) sekä herkullisuus (42 prosenttia vastaajista). Myös ikä vaikuttaa asiaan: alle 25-vuotiaat arvostavat eväissä enemmän herkullisuutta kuin terveyttä. Yli 64-vuotiailla taas helppouden jälkeen tärkein kriteeri on terveellisyys. Retkieväiden keveyttä arvosti vain 22 prosenttia vastaajista.

Tutkimus tehtiin webropolilla, ja tiedonkeruun toteutti aikavälillä 17.–21.9.2020 Suomen OnlineTutkimus Oy. Vastaajia oli 703 henkilöä, joista kyselyyn otettiin mukaan 527 vastaajaa, jotka olivat retkeilleet luonnossa viimeisen vuoden aikana.

Klassikkobrändi Jacky on jo 50-vuotias – muistatko nämä Jacky-herkut vuosien varrelta?

xsexecdh5mibbgelxygb

Jackyn Maffe-, Malla- ja Palle-kerrosjogurtit, Jacky Jugupala, Jacky Railakas… Jacky on ollut osa suomalaisten perheiden arkea ja tehnyt maidosta ihmeen hyvää jo vuodesta 1970. Vuosien varrella Jacky on uudistanut tuotteistoaan jatkuvasti ja ollut monien tuotteiden osalta vanukas- ja jogurttikategorian edelläkävijä.

Suomalaisten rakastama Jacky-brändi tunnetaan punavalkoisesta logosta, kirkkaanvärisistä vanukaspikareista, pakkausten hauskoista lehmähahmoista ja sloganista ”Jacky tekee maidosta ihmeen hyvää”. Jacky-vanukkaita ja -jogurtteja on popsittu Suomessa jo viiden vuosikymmenen ajan, ja Jacky on ollut osa monen perheen arkea ja juhlaa – aika moni muistaa lapsuudestaan sen ihanan hetken jääkylmän Jacky Makupalan parissa koulupäivän jälkeen.

Suomen ensimmäinen vanukas hurmaa sukupolvesta toiseen

Ensimmäisten Jacky-tuotteiden, jalallisiin pikariin pakattujen jogurttien, valmistus alkoi Lahden Meijerissä vuonna 1970. Makuina olivat suomalaisten rakastama mansikka ja raikkaan eksoottinen ananas. Moni muistaa ensimmäiset Jacky-tuotteet maun lisäksi niiden hienosta jalallisesta pikarista, joka sopi nukkekodinkin huonekaluksi.

Suomen ensimmäiset vanukkaat, Jacky Makupalat, tuotiin kauppoihin vuonna 1974. Idea välipala- ja jälkiruokavanukkaasta pikarissa tuli Suomeen alun perin Belgiasta, kuten myös Jacky-nimi.

”Tuotetestien avulla selvisi, että suomalaiset pitävät pehmeästä ja lusikoitavasta vanukkaasta, ja tämän pohjalta syntyi Jacky Makupala. Ensimmäisenä lanseerattiin suklaan- ja vaniljanmakuiset Makupalat ja valikoimaa täydennettiin vuotta myöhemmin Jacky Makupala Maitosuklaalla. Tämä on edelleen sarjan myydyin maku ja monen suomalaisen suosikkivanukas”, kertoo vuosikymmeniä Jackyn parissa työskennellyt Orkla Suomen tuotekehittäjä Pirjo Moilanen.

”Jacky tekee maidosta ihmeen hyvää” -slogan opittiin nopeasti ja se alkoi pian raikua pihoilla ja kouluissa. Loppu onkin tuotemerkkihistoriaa – Jackylla oli kysyntää heti alusta lähtien, ja nyt 1970-luvulla Jackyja syöneet ostavat vanukkaita omille lapsilleen. Nykyään Jacky Makupaloja myydään yli 12 miljoonaa pikaria vuodessa.

Aikuisten vanukkaista tuli uusin hitti

Viime vuonna Jacky teki jälleen uuden aluevaltauksen lanseeraamalla Suolainen kinuski sekä Suklaabrownie -vanukkaat, joiden pakkaus ja makumaailma sopivat aikuisempaan makuun. Syksyllä valikoima täydentyy kahdella uutuudella: Maitosuklaa-nougat on rakenteeltaan täyteläisen pehmeä vanukas kuten kaksi edeltäjäänsä, Suklaamanna on puolestaan aivan uudenlainen, koostumukseltaan mannaryynimäinen ja lohkeava herkkuvälipala.

”Uskallamme ennustaa näille uutuuksille menestystä, sillä aikuisten vanukkaiden lanseerauksen saama huomio ja kysyntä yllätti meidätkin. Keskustelu vanukkaista kävi kiivaana etenkin sosiaalisessa mediassa ja saimme paljon innostunutta palautetta. Tämäkin kertoo osaltaan siitä, miten rakastettu ja nostalginen brändi Jacky on ja että aikuiset kaipasivat itselleen suunnattua vanukaskonseptia”, kertoo Jackyn markkinoinnista Orkla Suomella vastaava Mari Johtela.

Kaikki Jacky-tuotteet valmistetaan tänäkin päivänä tuoreesta maidosta, ja suklaatuotteissa käytetään vain UTZ-sertifioitua kaakaota. 50 vuoden jälkeenkin Jacky tekee yhä maidosta ihmeen hyvää!