Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Ruokatrendit tieviittoina kestävämpään tulevaisuuteen

spinach-leaves-1461774375kTU

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat nyt myllerryksessä, kun hiilipihi, terveellisempi ravinto nostaa jatkuvasti kurssiaan. Tutkimusjohtaja Suvi Luoma Foodwest Oy:stä katsoo, että ruokailutottumuksissa koetaan nyt kenties historiallisia muutoksia.

”Kriittisyys lihankäyttöä kohtaan on yksi asia, joka nousee esille lähes jokaisessa kuluttajatutkimuksessa. Ihmiset etsivät vaihtoehtoja lihalle ja vähentävät sen käyttöä”, toteaa Luoma, jolla on 20 vuoden kokemus alalta.

Ihmisten ruokakoreissa ja jääkaapeissa on nyt näkymättömänä ainesosana vastuullisuus. Luoman mukaan vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat globaaleja megatrendejä, jotka lyövät väistämättä leimansa myös ruokateollisuuteen.

”Yritysten on pystyttävä vastaamaan kuluttajien odotuksiin ja vaatimuksiin, mikä ei aina ole helppoa.”

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) syyskuinen ennuste antaa lisäpontta Luoman sanoille: PTT:n mukaan lihan kokonaiskulutus kääntyy tänä vuonna laskuun Suomessa, yhtenä syynä kasvisten kulutuksen lisääntyminen ja kasvipohjaisten lihankorvikkeiden ilmestyminen markkinoille.

Lisäksi PTT katsoo, että terveys- ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen kulutuspäätöksissä on kasvattanut kasvipohjaisten tuotteiden markkinoita varsin vilkkaasti.

Valmisruokaa terveyskärjellä

Tiedostavankaan kuluttajan vuorokauteen ei silti mahdu enempää kuin 24 tuntia. Ajasta on krooninen puute, mikä taas ohjaa ruokailutottumuksia kohti ”helpompaa ja nopeampaa”, toteaa Luoma. Mutta siinä missä ennen käsi hamusi lihapiirakkaa tai pizzalättyä, nyt myös valmisruoka voi olla terveellistä elämäntapaa tukevaa.

”Kuluttajien käytöksessä on sisäänrakennettua ristiriitaa siinä mielessä, että he arvostavat aitoutta ja lähiruokaa, mutta toisaalta suosivat myös helppoa ja nopeaa einestä.”

Ristiriita selittyy sillä, että nykykuluttajan tarpeet ja fiilikset vaihtelevat tilanteesta toiseen. ”Tällöin ostetaan sitä tuotetta, joka sopii juuri siihen hetkeen.”

Jos kerran kuluttaja on näin arvaamaton toimija, miten kummassa ruokatoimiala voi ennakoida, mitä markkinassa tapahtuu seuraavaksi? – Luoma myöntää, että kuluttajatottumusten pirstaloituminen heittää ison haasteen alan teollisuudelle.

”Arvaamattomuutta lisää sekin, että auktoriteettien perinteisiä ravintosuosituksia ei aina enää kuunnellakaan, vaan ihmiset uskovat olevansa itse oman hyvinvointinsa parhaita asiantuntijoita. Puhutaan niin sanotusta täsmähyvinvoinnista.”

Tee parempia valintoja

Freshin markkinointipäällikkö Arja Sarre toteaa, että hyvinvointi ja helppous ovat nyt teemoja, jotka löytyvät monen alan toimijan strategiapapereista.

”Tähän kuuluu vahvasti se, että lihan kulutusta halutaan vähentää ja kasvisten lisätä. Myös hävikkiin puututaan nyt tiukemmin”, Sarre arvioi.

Sarre ei kuitenkaan usko, että kuluttajaa mollaamalla ja syyllistämällä saadaan aikaan haluttuja muutoksia. Hänen mukaansa ihmisten hyviä pyrkimyksiä pitää edesauttaa niin kotona kuin töissäkin, vaikka jokainen ravintoon liittyvä valinta ei menisikään nappiin.

”Oleellista on edistää kasvisten osuuden kasvua arjen ruokavalinnoissa. Hyvinvointi on myös mielen hyvinvointia ja herkuillakin on oma osansa elämässä.”

Individualismi ohjaa elämän rytmejä

Sarre katsoo, että myös perinteinen ruokailurytmi on nyt paineessa eli ikiaikainen aamiainen-lounas-päivällinen-iltapala-kvartetti on vaarassa muuttua katoavaksi kansanperinteeksi. Esimerkiksi sinkut tai lapsettomat pariskunnat voivat syödä milloin huvittaa, sen paremmin kelloon tai sivuilleen vilkuilematta. Välipalaistuminen on jatkuvasti vahvistuva ja syventyvä trendi, Sarre arvioi.

”Ei ole enää yhtä muottia, joka sopii kaikille, mutta ruoan terveellisyydestä ja monipuolisuudesta ollaan sen sijaan laajasti kiinnostuneita.”

Sarren mukaan valmiit ja puolivalmiit raaka-aineet ovat vahvoilla markkinassa, joka korostaa helppokäyttöisyyttä ja nopeutta – mutta tällöinkin laatu ratkaisee.

”Tuoreus on erittäin tärkeä ajuri”, hän toteaa.

Yksi askel kerrallaan

Freshin markkinointi- ja TK-päällikkö Kristiina Niemi uskoo hänkin pienten askelten pelikirjaan, jossa tietoisuutta nostamalla vaikutetaan ihmisten valintoihin.

”Jatkuvasti pinnalla olevat ilmastoasiat ja lisääntynyt kiinnostus omasta hyvinvoinnista johtavat parempiin valintoihin ruokakaupassa”, hän uskoo.

Alan toimijoiden on vastattava tähän tarpeeseen muutenkin kuin bulkkisalaattia vyöryttämällä:

”Kuluttaja etsii ruokaelämyksiä ja kokeilee mielellään uusia makuja. Myös tuotteen visuaalisuus merkitsee paljon.”

Miehet mukaan!

Niemen mukaan nuoret, koulutetut kaupunkilaisnaiset ovat pitkälti muutoksen veturina, mutta myös miehet ovat nostaneet profiiliaan tällä saralla. Esimerkiksi uudenlainen ”bioinsinööri”-miestyyppi voi hyvinkin vyöttää itsensä sykemittareilla ja punnita ruokaansa osana hyvin omakohtaista t&k-projektia.

Hyvinvoinnista puhuttaessa onkin hyvä muistaa, että erilaisiin kohderyhmiin vetoavat erilaiset teemat ja termit.

”Tarve tehdä omia, yksilöllisiä valintoja on suuri – ja oma terveys arvotetaan korkealle”, toteaa Niemi, joka hänkään ei usko nihilistiseen, herkuttomaan linjaan.

”Ravintoasioissa kokonaisuus ratkaisee, niin kuin elämässä yleensäkin.”

Vegemessut valtaa Kaapelitehtaan tulevana viikonloppuna

Vegemessut1-990000079e04513c

Vegemessut on Suomen suurin kasvisruokatapahtuma. Vuonna 2020 Vegemessut järjestetään 24.-26.1. Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Vegemessut tuovat vegevaihtoehdot helposti saataville ja näyttävät, kuinka helppoa ja herkullista kasvissyönti on. Saman katon alle on koottu niin kiinnostavimmat uutuudet, arkea helpottavat klassikot kuin ainutlaatuinen ohjelmakin. Vegemessut on täysin vegaaninen tapahtuma.

Uutuutena on ammattilaispäivä perjantaina 24.1. Ammattilaispäivään ei voi ostaa lippuja, vaan päivään akkreditoidutaan Ammattilaispäivä-sivulla. Sivu aukeaa joulukuussa.

#wearewinning

https://www.vegemessut.fi/

Kauratuoteperhe Aito laajenee juotavilla kauravälipaloilla – Jo lähes puolet suomalaisista käyttää kasvipohjaista tuotetta viikoittain

84d738d332532d2b_800x800ar

Kotimainen kauratuoteperhe Aito tuo kauppoihin kaurapohjaisia uutuuksia välipalaksi, ruoanlaittoon ja leivontaan. Juotavan jugurtin kaltainen Aito Juotava Kauravälipala kulkee helposti mukana matkassa ja säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Aito Kauraruoka -ruoanlaittotuotteiden valikoima täydentyy juustonmakuisella uutuudella. Tuoreen tutkimuksen* mukaan kasvipohjaisten tuotteiden käyttö on jälleen lisääntynyt Suomessa, ja jo 47 prosenttia suomalaisista käyttää vähintään yhtä kasvipohjaista tuotetta viikoittain.

Aito Juotava Kauravälipala valmistetaan kotimaisesta, gluteenittomasta täysjyväkaurasta. Maidottomat, laktoosittomat ja gluteenittomat kauravälipalat saavat makeutensa hedelmästä. Vitaminoituun kauravälipalaan on lisätty myös kalsiumia, foolihappoa ja jodia.

Tuotteesta on saatavilla kaksi herkullista makua: Mansikka-banaani ja Päärynä-vanilja. Tuote säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, ja se on pakattu 330 ml vastuulliseen kartonkipakkaukseen, joka on helppo kierrättää. Kätevä pakkaus kulkee myös helposti mukana matkassa.

– Teettämämme tutkimuksen* mukaan suomalaiset kuluttajat toivovat kasvipohjaisia uutuuksia eniten ruoanlaittoon ja välipalaksi, ja vastaamme ilolla tähän kysyntään. Meiltä on toivottu erityisesti juotavia kauravälipaloja, sillä hyllystä ovat puuttuneet kokonaan juotavan jugurtin kaltaiset välipalat kasvipohjaisena. Mukaan otettavat on-the-go-tuotteet kiinnostavat, sillä ne tuovat helppoutta kiireiseen arkeen, kertoo brändi- ja kategoriajohtaja Susanna Kallio Fazerilta.

Herkulliset uutuudet ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivontaan

Ruoanlaittoon tuhdin maukkaasti soveltuvat Aito Kauraruoka -tuotteet täydentyvät täyteläisellä, juustonmakuisella uutuudella. Maidoton ja gluteeniton, kotimaisesta täysjyväkaurasta valmistettu Aito Kauraruoka Juustonmakuinen sopii erinomaisesti esimerkiksi pastakastikkeisiin, uuniruokiin ja keittoihin.

Jälkiruokiin ja leivontaan sekä sellaisenaan esimerkiksi piirakoiden lisukkeeksi sopiva Aito Kaura Vaniljakastike on uuden reseptin myötä nyt myös gluteeniton ja vaahtoutuva. Tuote sopii käytettäväksi sellaisenaan tai vaahdotettuna jälkiruokiin ja leivontaan.

Lisäksi maustamaton Aito Kauravälipala valmistetaan jatkossa gluteenittomasta täysjyväkaurasta, eli tuote on jatkossa paitsi maidoton ja laktoositon, myös gluteeniton. Maustamaton Aito Kauravälipala sopii sellaisenaan monipuolisesti päivän välipalahetkiin, ja se toimii hyvin myös esimerkiksi smoothieiden ja tuorepuurojen pohjana.

Kasvipohjaisten tuotteiden käyttö kasvaa vuosittain – lähes puolet suomalaisista käyttää ainakin jotain kasvipohjaista tuotetta viikoittain

Kaslink Aidon teettämän tutkimuksen* mukaan jo 84 prosenttia suomalaisista käyttää kasvipohjaisia tuotteita. Vuonna 2017 vastaava luku oli 75. Viikoittain kasvipohjaisia tuotteita käyttää jo 47 prosenttia suomalaisista. Kasvipohjaisten tuotteiden käyttö on Suomessa yleisempää kuin Ruotsissa, jossa 77 prosenttia vastaajista kertoo käyttävänsä kasvipohjaisia tuotteita.

– Tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät eniten kasvipohjaisia ruoanlaittotuotteita ja juomia. Kasvipohjaisten tuotteiden käyttö onkin helppo aloittaa esimerkiksi lorauttamalla kastikkeeseen maitopohjaisen sijaan kaurapohjaista ruoanlaittotuotetta. Pannari tai pullataikina on helppo tehdä kaurajuomaan, Kallio vinkkaa.

Tutkimuksen mukaan kasvipohjaisten tuotteiden käyttöön motivoi kokeilun- ja vaihtelunhalun lisäksi monipuolisemman ruokavalion tavoittelu. Myös terveydelliset syyt ja muilta saadut suositukset kannustavat yhä enemmän kokeilemaan kasvipohjaisia tuotteita.

Helppo Mac and Cheese ilman maitoa

Aito Kauraruoka Juustonmakuinen tuo helposti täyteläistä makua nopeaan arkiherkkuun.

Ainekset

 • 300 g makaronia
 • 2 prk (500 ml) Aito Kauraruoka Juustonmakuista
 • loraus oliiviöljyä
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 5 timjaminoksaa
 • 1 rkl kuivattua valkosipulia
 • ½ tl savustettua paprikajauhetta
 • 1/3 tl valkopippuria
 • 1 ½ tl suolaa
 • korppujauhoja
 • koristeluun: timjamia ja paahdettua sipulirouhetta

Ohjeet

Keitä makaroneja 10 minuutin ajan ja huuhdo. Kuutioi sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä viiden timjaminoksan kanssa noin 3 minuutin ajan. Lisää mausteet ja Aito Kauraruoka Juustonmakuinen. Kiehauta noin 3 minuutin ajan. Poista timjaminoksat ja lisää 1 rkl korppujauhoja.

Yhdistä makaronit ja kastike uunivuokaan. Kuorruta vuoka korppujauhoilla ja lorauksella oliiviöljyä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes pinta on kullanruskea. Koristee timjamilla ja paahdetulla sipulirouheella.
Tuotetiedot

Aito Juotava Kauravälipala Mansikka-banaani ja Päärynä-vanilja, 330 ml, on juotava kauravälipala, jonka makeus on peräisin hedelmästä. Laktoositon, maidoton ja gluteeniton kauravälipala valmistetaan Korialla kotimaisesta täysjyväkaurasta. Juotavaan kauravälipalaan on lisätty D2-vitamiinia, B12-vitamiinia, riboflaviinia (B2-vitamiini), kalsiumia, foolihappoa ja jodia, ja se on myös kuidun lähde. Tuote säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Hinta noin 1,99 euroa.

Aito Kauraruoka Juustonmakuinen, 250 ml, soveltuu ruoanlaittoon ruokakerman tapaan käytettäväksi. Maidoton ja gluteeniton tuote valmistetaan Korialla kotimaisesta täysjyväkaurasta. Hinta noin 1,10 euroa.

Aito Kaura Vaniljakastike, 250 ml, sopii sellaisenaan tai vaahdotettuna jälkiruokiin ja leivontaan. Tuote on maidoton, laktoositon ja gluteeniton, ja se valmistetaan Korialla kotimaisesta kaurasta. Hinta noin 1,29 euroa.

Aito Kauravälipala Maustamaton, 1l, on pehmeän lusikoitava kauravälipala, joka sopii päivän välipalahetkiin tai pohjaksi esimerkiksi smoothielle tai tuorepuurolle. Maidoton, laktoositon ja gluteeniton tuote valmistetaan Korialla kotimaisesta täysjyväkaurasta. Hinta noin 2,60 euroa.

Uutuudet tulevat myyntiin tammikuussa 2020.

*Kaslink Shopper Study, Nepa Insight Oy, joulukuu 2019.
Suomi: n = 1046, Ruotsi: n = 1037

Suomen myydyimmän hedelmän vastuullisuuslupaus vahvistuu – vain vastuullisia banaaneja S-ruokakaupoista

banana-1368111328MGo

Suomalaiset ovat banaaninsyönnissä maailmanluokkaa. Banaani on S-ruokakauppojen myydyin hedelmä ja sitä ostetaan 45 miljoonaa kiloa joka vuosi. Kaikki S-ruokakaupoissa myytävät banaanit ovat jo vuosia olleet sertifioituja vastuullisuuden osalta. Nyt S-ryhmän myymien Chiquita-banaanien vastuullisuuslupaus vahvistuu entisestään tuotanto-olosuhteiden sosiaaliseen vastuuseen keskittyvän SA8000-sertifioinnin myötä.

S-ruokakaupoissa myydään kahdenlaisia banaaneja: Chiquita ja Reilun kaupan luomubanaani. Chiquita-banaaneilla on jo vuosia ollut Rainforest Alliance -sertifiointi ja S-ryhmä tuo nyt ainoana valtakunnallisena ketjuna ruokakauppoihinsa Chiquita-banaanit, joilla on lisäksi arvostettu sosiaalisen vastuun sertifiointi SA8000.

– Banaani löytyy lähes jokaisesta ruokakorista vuodenajasta riippumatta. Sillä on hedelmänä ihan poikkeuksellisen vakiintunut paikka suomalaisten ruokapöydissä ja eväspusseissa. Suomalainen syö keskimäärin 16-18 kiloa banaania vuodessa. Se on paljon. On hienoa, että myydyin banaanimme Chiquita on nyt entistäkin kattavammin vastuullisuussertifioitu, sanoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Reilun kaupan luomubanaanin osuus S-ruokakauppojen banaanin myynnistä on jo jopa viidenneksen ja osuus kasvaa joka vuosi.

Sertifiointi kertoo, että vastuullisuuslupaukset toteutuvat

S-ruokakaupoissa myydyt banaanit tulevat pääosin Costa Ricasta ja Panamasta. Tarpeen vaatiessa niitä toimitetaan ajoittain myös Ecuadorista.

– Kun kyseessä on alkutuote, jota tuodaan Suomeen ihmisoikeuksien kannalta perinteisiltä riskialueilta, on erityisen tärkeää varmistaa koko tuotantoketjun vastuullisuus.  SA8000-sertifiointi on ihmisoikeuksien kannalta kattava sertifiointi, joka huomioi elämiseen riittävän palkan työntekijöille, toteaa Ilkka Alarotu.

Chiquitan banaanintuotanto on jo vuosia ollut Rainforest Alliance -sertifioitua. Chiquitan Ison-Britannian ja Pohjoismaiden johtajana toimiva John Cockle kertoo pitkäjänteisestä vastuullisuustyöstä:

– Lähtökohtamme banaanien kasvatuksessa on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja lisääminen. Vain tällä tavalla me voimme ylläpitää sekä banaanien tuotantoa että hauraita ekosysteemejä, kuten kosteikkoja ja sademetsiä. Vastuullisuussertifikaattimme takaavat vastuullisen maankäytön lisäksi auditoidut työolot turvallisuuden, terveyden, palkkauksen, tasa-arvon ja yhdistymisvapauden osalta.

Viime aikoina julkisuudessakin on puhuttanut maailman yleisintä banaanilajiketta uhkaavat sienitaudit. Chiquita tukee aktiivisesti tutkimustyötä haasteen ratkaisemiseksi. Kasvinjalostuksessa pyritään kehittämään uusia taudeille vastustuskykyisiä banaanilajikkeita, jotka tukisivat myös luonnon monimuotoisuutta. Laadukkaita, maukkaita ja vastuullisia banaaneja löytyy ruokakaupoista myös jatkossa.

S-ruokakaupoissa myytävien Chiquita banaanien vastuullisuussertifikaatit SA8000 ja Rainforest Alliance:

Sosiaalisen vastuun auditointijärjestelmä SA8000 on yksi arvostetuimpia sosiaalisen vastuun standardeja. SA8000-auditoinnissa tarkastetaan tuotanto-olosuhteet huomioiden mm. pakkotyövoiman ja lapsityövoiman kielto, työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvät käytännöt, järjestäytymisvapaus, työaikakäytännöt sekä elämiseen riittävä palkkaus. Lue lisää: www.sa-intl.org

Rainforest Alliance on etenkin luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen, kestävään luonnonvarojen käyttöön ja muihin ympäristökysymyksiin keskittynyt vastuullisuussertifiointi. Rainforest Alliance huomioi lisäksi myös sosiaalisen vastuun kysymyksiä ja auditoinneissa huomioidaan mm. työaikaan, terveyteen sekä turvallisuuteen liittyviä asioita ja tarkastetaan ettei pakkotyötä tai lapsityövoimaa käytetä. Lue lisää: www.rainforest-alliance.org/

Monessa liemessä keitetty kala valloittaa Suomen tiistaina 11. helmikuuta

kalakeittopaiva_logo

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina, tänä vuonna 11. helmikuuta. Yksi Suomen herkullisimmista ruokateemapäivistä saa kattilat porisemaan ja veden herahtamaan kielelle.

Kalakeittopäivän 2020 teema on Monessa liemessä keitetty. Teetkö liemen itse vai käytätkö valmista? Haluatko kalapalojen uivan kirkkaassa liemessä vai lorautatko mukaan maitoa tai kermaa? Kokeiletko kenties tomaattista lientä tällä kertaa, vai haetko kookosmaidolla aasialaista tunnelmaa? Olipa liemimieltymyksesi mikä tahansa, anna sen näkyä kalakeittopäivänä!

Liemen lisäksi itse kaloista löytyy makuvaihtoehtoja moneen lähtöön. Perinteinen lohikeitto on monen suosikki. Savukalalla makuun saa uuden, syvemmän vivahteen. Pyydetyistä kaloista hauella, mateella ja silakalla on sesonki helmikuussa: oletko kokeillut haukipyöryköitä keitossa, thaihenkistä madekeittoa tai silakkaseljankaa? Kaikki nämä reseptit löytyvät Pro Kala ry:n reseptipankista.

Osallistuminen on helppoa: syö helmikuun 11. päivänä kalakeittoa ja nappaa siitä kuva. Nautitpa kalakeittosi silloin työpaikalla lounaaksi, kotona arkisissa tunnelmissa tai vaikkapa ravintolassa lasia kilistäen, muista jakaa kalakeittohetkesi somessa tunnisteella #kalakeittopäivä. Aikaisempina vuosina some on täyttynyt kalakeitosta, ja sama toistuu varmasti tänäkin vuonna. Facebookissa Pro Kala ry:n Parasta evästä -sivulta löydät tapahtuman, jonne postataan reseptivinkkejä.