Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Laivayhtiöt vaihtoivat klassikkopiirakan gluteenittomaan

moilas-gluten-free-coctailpiirakka-annos

Kaksi suurinta Itämerellä seilaavaa varustamoa vaihtoi aamiaisbuffetiensa klassikkotuotteen, cocktailpiirakan, kokonaan gluteenittomaan versioon. Normaalilla linjastolla tarjoiltava cocktailpiirakka on Tallink Siljalla ja Viking Linella nyt Moilas Gluten-Free Cocktailpiirakka, joka sopii niin gluteenittomaan kuin laktoosittomaankin ruokavalioon.

Erilaisten erityisruokavalioiden määrä on kasvanut viime vuosina, ja kuluttajat osaavat vaatia omaan ruokavalioonsa sopivia tuotteita ravintolassakin. Tämä tuo haasteita erityisesti buffet-tyyppisiin tarjoiluihin, joissa on palveltava samalla tarjonnalla suurta joukkoa asiakkaita.

Maku on aina ratkaiseva

Koska tuotenimikkeiden määrää ei voida kasvattaa loputtomiin, on löydettävä moniin ruokavalioihin sopivia tuotteita. Niissä on oltava kohdallaan niin maku, koostumus kuin hintapistekin. Laivayhtiöt Tallink Silja ja Viking Line löysivät leipomotuotepuolella ratkaisun Moilas gluteenittomasta Gluten-Free-tuotesarjasta.

– Valikoimaa uudistaessamme pyrimme aina löytämään parhaan mahdollisen tuotteen, joka sopisi monelle. Moilas pystyi tarjoamaan tähän hyvän vaihtoehdon aiemmin listallamme olleen, perinteisen Moilas Cocktailpiirakan tilalle, kertoo hankinnoista vastaava Marja Vihersaari Viking Linelta.

Kumpikin varustamo kertoo, että matkustajilta ei ole tullut palautetta uudesta tuotteesta.

– Negatiivisen palautteen puuttuminenhan on usein merkki siitä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Epäilen, että tässä tapauksessa valtaosa ei ole edes huomannut tuotteen vaihtumista, mikä on tietysti merkki siitä, että olemme onnistuneet valinnassa, sanoo markkinointikoordinaattori Marek Pärn Tallink Siljalta.

Gluteenittomien tuotteiden edelläkävijä

 • Pieksämäkeläinen Moilas Oy on gluteenittomien tuotteiden edelläkävijä Suomessa ja Euroopassa. Perheyritys kehitti ensimmäiset gluteenittomat tuotteensa jo vuonna 1985.
 • Vuoden 2019 alusta Moilas on keskittynyt vain gluteenittomaan leivontaan. Yrityksen molemmat Pieksämäellä sijaitsevat tuotantolaitokset valmistavat vain luontaisesti gluteenittomia tuotteita.
 • Tavoitteena on kehittää leipomotuotteita, jotka vastaavat makunsa puolesta tavanomaisia tuotteita, mutta sopivat silti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Taiteilija Satu Maaranen puki konvehdit sinivalkoiseen asuun – jokainen Karl Fazer Collection Art Edition -konvehtirasia ilmeeltään uniikki

a6af301345f64d01_400x400ar

Fazer tekee jälleen inspiroivaa yhteistyötä taiteilijoiden kanssa. Joulusesongiksi kauppoihin on saapunut kaunis Karl Fazer Collection Art Edition -konvehtirasia, jonka ilmeestä on vastannut muotisuunnittelija Satu Maaranen. Suloisen sinivalkoinen rasia sopii loistavasti myös itsenäisyyspäivän illanistujaisiin.

Fazer on valmistanut konvehteja jo vuodesta 1908 lähtien. Tänä vuonna yksi joulun suosikkisuklaarasioista Karl Fazer Collection on saanut ylleen uuden kuosin, jonka on suunnitellut kansainvälisesti palkittu muotisuunnittelija Satu Maaranen.

Maaranen on tunnettu rohkeista väreistään ja herkistä, käsinmaalatuista kuoseistaan. ”Tässä Art Edition -rasiassa yhdistyvät rakastetut suklaakonvehtimme, yhteistyö suomalaisen taiteilijayhteisön kanssa sekä sinivalkoinen sielunmaisema”, Fazer Makeisten markkinointijohtaja Risto Kalsta kertoo.

Jokainen Karl Fazer Art Edition -rasia on ilmeeltään uniikki ja numeroitu. ”Upea, sinivalkoinen aaltoileva kuosi on saanut inspiraationsa valuvasta ja sulasta suklaasta”, sanoo Kalsta.

Itsenäisyyspäivän illanistujaisiin

Konvehtien suosion huippu ajoittuu jouluun, mutta suomalaiset laadukkaat konvehdit sopivat hienosti myös itsenäisyyspäivän kattaukseen. Suomalaisuus linkittyy vahvasti Fazerin historiaan ja näkyy nykypäivän arvoissa.

”Fazerin perustaja, kondiittori Karl Fazer oli avarakatseinen kosmopoliitti. Hän oli ylpeä itsenäisestä Suomesta, luonnosta ja kulttuurista. Fazer on kautta aikojen tehnyt yhteistyötä suomalaisten taiteilijoiden kanssa”, toteaa Kalsta.

Aiemmin Fazerin pakkauksia ovat kuvittaneet useat taiteilijat, kuten Tove Jansson sekä Akseli Gallen-Kallela.

Klassikkokonvehdit hurmaavat

Fazerin Vantaan Vaaralan tehtailla konvehtien valmistus alkaa heinäkuussa ja kestää joulukuuhun saakka. Konvehdeissa käytetään sataprosenttisesti vastuullista kaakaota.

Suomalaiset toivovat konvehtirasioihin rakastettuja klassikoita, mutta välillä maisteluun tuodaan myös uudempia makuja. Karl Fazer Collection -rasiassa on 16 konvehtia ja yhdeksän erilaista suussa sulavaa makua. Mukana ovat Kaakaotryffeli, Fazermint Double Cream, Mantelikinuski, Karpalo, Maraschino, Mantelirouhe, Maitosuklaa, Caramel ja tummaa suklaata sisältävä Kissankieli, joka on Fazerin ensimmäinen suklaakonvehti.

Karl Fazer Collection Art Edition by Satu Maaranen 145g -konvehtirasia, maitosuklaa on saatavilla rajoitetun ajan. Jokainen Art Edition -rasia on uniikki ja numeroitu.  

Vuoden 2018 joulun kymmenen suosituinta tuotetta olivat:

 1. Karl Fazer Maitosuklaakonvehteja rasia
 2. Geisha konvehtirasia
 3. Fazer Present
 4. Karl Fazer Sininen ja Valkoinen konvehtirasia
 5. Julia konvehtirasia
 6. Vihreitä kuulia 500g
 7. Karl Fazer Mandariini & Inkivääri konvehtirasia
 8. Wiener nougat
 9. Pätkis konvehtirasia
 10. Karl Fazer Vadelma konvehtirasia