Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

K-RYHMÄ: Kiinnostus kalaa kohtaan kasvoi odotetusti – sushi kiilannut suosiossa jo kalapuikkojen ohi

 

sea-white-restaurant-isolated-asian-dish-819404-pxhere.com

K-ryhmä tutki viime syksynä sitä, mitä raaka-aineita ja tuotteita suomalaiset uskoivat käyttävänsä enemmän vuonna 2019. Nämä arviot ovat K-ryhmän myyntidatan perusteella suurelta osin toteutuneet.

”Kuluttajat ovat aiemmin arvioimansa mukaan suosineet entistä enemmän esimerkiksi valmiiksi perattua ja fileoitua kalaa. Vuoden 2019 suurimpia hittituotteita on kalan osalta kuitenkin sushi, jonka myynninkehitys on ollut huikea, 203 prosenttia. Sushia ostetaan jo enemmän kuin toista lapsiperheiden suosikkia, kalapuikkoa”, kertoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Kuten suomalaiset viime syksynä arvelivat, vuoden 2019 aikana ostoskoreihin on valittu entistä enemmän myös marjoja, yrttejä, metsäsieniä, lähileipomon leipiä, pientuottajien tuotteita sekä pienpanimo-oluita.

Sen sijaan perunan suosio ei ole ollut niin suurta, vaikka se viime vuoden tutkimuksessa nousi suosituimpien tuotteiden joukkoon. Perunan myynti on kehittynyt samaan tapaan kuin edellisvuosina.

”Perunan sijaan juuresten suosio on kasvussa, erityisesti erikoisemmat ja värikkäät juurekset ovat kiinnostaneet aiempaa enemmän. Ne ovatkin ensi vuoden trendiennusteiden joukossa kasvavana tuoteryhmänä”, jatkaa Hovi.

Kaikkiaan vuoden 2019 hittituotteita ovat sushin ohella olleet muun muassa jalostetut ja valmiiksi pilkotut hedelmät, smoothiet, maailman ateriakokonaisuudet sekä juurekset.

Vuoden 2019 nousijoita:

+230 %          Jalostetut ja pilkotut hedelmät
+203 %          Sushi
+ 81 %           Juomasekoitukset ja miedot viininomaiset juomat
+32 %            Tuoreet marjat
+16 %            Leikkokukat
+16 %            Smoothiet
+15 %            Maailman ateriakokonaisuudet
+11 %            Virvoitusjuomat (erikoisjuomat, sis. esim. hyvinvointijuomat ja kombucha +26 %)
+10 %            Yrtit
+10 %            Juurekset
+10 %            Ruokapakasteet (pizza 12 %, marjat 26 %)
+8 %              Valmisruoka
+8 %              Snacksit
+5 %              Leipä

Lähteet: K-ryhmän myyntidata 08/2018–10/2019 sekä K-ryhmän asiantuntijoiden näkemykset ensi vuonna kasvavista trendeistä.

Suomalaisen glögiskumppa Glöetin uutuusmaku Glöet White voitti hopeaa Lontoossa

vcsPRAsset_3572885_112362_5587bf4f-a6f3-49a0-b09c-3ce32c2da57d_0

Kansainvälisesti arvostettu samppanja ja kuohuviini kilpailu Glass of Bubbly järjetettiin jälleen Lontoossa Marriott County Hall Hotellissa Westminsterissä. Suomalaisten kehittämä glögiskumppa Glöetin uutuusmaku vaalea glögiskumppa Glöet White voitti kilpailussa hopeaa. Jo useampana jouluna Pohjoismaissa ihastuttanut roseepohjainen glögiskumppa Glöet on voittanut useita palkintoja sekä Suomessa että maailmalla.

“Tämä tuli meille täytenä yllätyksenä! Emme ole ehtineet myydä juomaa vielä pulloakaan ja saimme jo tunnustusta. Antti Rinta-Huumo onnistui reseptissä jälleen täydellisesti.”, riemuitsee Glöetiä valmistavan kasvuyrityksen toinen perustaja Anette Raunio.

Kylmänä nautittavan Glöet Whiten mausta löytyy tuttujen jouluisten mausteiden lisäksi paahdettua omenaa. Juoma sopii tarjottavaksi joulun ajan juhliin ja itsenäisyyspäivään. Kuplien joukkoon voit lisätä halutessasi kanelitangon, tähtianiksia ja omenaa. Pohjoismaiden suosituimmasta glögikuohuviinistä Glöetista tunnettu suomalaisyhtiö Von Elk Company ja Altia aloittivat 1.10. yhteistyön. Osana yhteistyötä Altia myös investoi Von Elk Companyyn, ja siitä tuli yhtiön vähemmistöosakas.

“Yhteistyö Altian kanssa on meille hieno mahdollisuus ja luonnollinen seuraava askel kiihdyttämään yrityksemme kasvua.”, Anette Raunio toteaa.

Glöet White on saatavilla tänä jouluna Suomessa, Ruotsissa sekä Tax free laivoilla.

Glöet kuplii vahvasti myös sosiaalisessa mediassa:

Tykkää Glöetistä Facebookissa: https://www.facebook.com/gloetsparklingwine/

Seuraa meitä Instagramissa: https://www.instagram.com/gloetfinland/

Yli 150 miljoonaa kupillista kahvia viemäristä alas: Kahvihävikki on todellinen ongelma suomalaisissa kotitalouksissa

Kuppinurin_pressikuva_2

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa, mutta kolikon kääntöpuolena on, että kahvia menee myös runsaasti hukkaan. Ruotsalainen kahvipaahtimo Löfbergs on aiemmin tutkinut kahvihävikkiä Ruotsissa, ja halusi selvittää mikä hävikin taso on suomalaisissa kotitalouksissa ja työpaikoissa. Yritys teetti tutkimuksen kahvihävikistä Suomessa – ja luvut ovat shokeeraavia.

– Tutkimus vahvistaa sen mitä odotimmekin, mutta silti kahvihävikin määrä on todellinen silmienavaaja, Löfbergsin toimitusjohtaja Lars Appelqvist sanoo.

Tutkimukseen osallistui 500 ihmistä, ja sen toteutti riippumaton tukholmalainen tutkimusyhtiö Straylight syyskuussa 2019. Tutkimus paljasti hälyttäviä lukuja kahvihävikistä: yli 150 miljoonaa kupillista kahvia kaadetaan vuosittain viemäristä alas suomalaisissa kotitalouksissa. Määrä vastaa litroissa yli 23 miljoonaa litraa.

Työpaikoilla tilanne on vieläkin pahempi
Ongelma ei esiinny pelkästään kotitalouksissa. Tutkimuksen mukaan suomalaisilla työpaikoilla kahvihävikin arvioidaan olevan huimat yli miljardi kupillista tai 153 miljoonaa litraa vuodessa.

– On sekä mielenkiintoista että hälyttävää huomata, miten tottuneita olemme ottamaan kahvin itsestäänselvyytenä: emme tunnu murehtivan kuppiin jäävää kahvitilkkaa, kun taas ruokahävikki on globaali puheenaihe, Lars Appelqvist toteaa.

Suomalaiset eivät ole ainoita kahvintuhlaajia Pohjoismaissa. Löfbergs on aiemmin tutkinut kahvihävikkiä Ruotsissa, ja lukemat olivat hyvin samansuuntaiset myös yrityksen kotimaassa.

Aika toimia
Löfbergs ei ummista silmiään kahvihävikin edessä. Yritys on jo käynnistänyt kampanjoinnin kahvihävikin nostamiseksi puheenaiheeksi Suomessa. Tarkoituksena on tuoda ongelma yleiseen tietoisuuteen ja haastaa suomalaiset juomaan kahvinsa viimeiseen pisaraan asti.

– Tämän ongelman ratkaiseminen on meille sydämen asia. Jokaisen tulisi tiedostaa, että kahvi on arvokas hyödyke, joka vaatii runsaasti työtä ja resursseja niin meillä pohjolassa kuin alkuperämaissakin. On kaikkien etu, että kahvihävikkiongelma ratkaistaan, Lars Appelqvist sanoo.

Löfbergs on kestävän kehityksen edelläkävijä kahvialalla. Kaikki Löfbergsin kahvituotteet ovat sertifioituja, ja yritys on yksi maailman suurimmista luomu- ja Reilun kaupan kahvin ostajista. Löfbergsin kestävyysohjelma kattaa koko kahvintuotantoketjun, kestävistä kahvinviljelymenetelmistä, ilmastoälykkäistä kuljetuksista ja tuotannon nykyaikaistamisesta kahvin kysynnän lisäämiseen sertifioiduilta tiloilta.

Tutkimus: 500 haastattelua viikolla 39/2019, tutkimuksen kohteena kahvinjuojat ikäluokassa 18–64. Metodi: verkkokysely Norstatin suomalaisessa verkkopaneelissa.

Kotimaiset Kasvikset ry on luonut lisäarvoa kotimaisuudelle jo 30 vuotta

lahtelan-puutarhan-jaasalaattia

Hymy on herkässä, kun Joni Sairanen, Vihanneslinja Oy:tsä on tullut noutamaan Lahtelan puutarhan Puhtaasti kotimainen -jääsalaattia. Kuva: AnnaMarja Vilander

Kotimaiset Kasvikset ry 30-vuotta -erinomaisia kasviksia kuluttajille!

Suomi valmistautui liittymään Euroopan unioniin 1980-luvun lopulla. Samoihin aikoihin kasvoi paine purkaa vuosikymmeniä jatkunutta tuontisuojaa kasviskaupan osalta. Tähän tarpeeseen perustettiin vuonna 1989 Kotimaiset Kasvikset ry, jonka tavoitteita alusta asti ovat olleet kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagon ja kilpailukyvyn parantaminen.

1990-luvun alussa esiteltiin sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen, joista tuli nopeasti Suomen tunnetuimpia tuote- ja alkuperämerkkejä näyttelijä Heikki Kinnusen ”Ja eiku syömään…” -mainosten myötä. Yhdistys on tehnyt lisäksi paljon yhteistyötä koko kasvisten toimitusketjun kanssa -kaupasta kuluttajiin -edistääkseen kasvisten hyvien ominaisuuksien tunnettavuutta ja kulutusta.

Merkki kertoo paljon

Sirkkalehtimerkki kertoo ostajalle, että tuote on kokonaan suomalainen, ja se on ensimmäisen tai extraluokan laatutuote. Viljelijät ovat lisäksi sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan laatujärjestelmää, jota valvoo ulkopuolinen taho. Näin ostaja voi olla luottavainen, että saa ostaessaan tuotteen, joka on luotettavasti lähellä viljelty laatutuote.

Sirkkalehtilipun alla tuottavia viljelijöitä on meillä yhteensä noin 1000, ja heidän tuottamiaan tuhansia erilaisia tuotteita on tarjolla vuoden ympäri. Puutarhayrittäjät tuottavat ruokaperunaa, vihanneksia avomaalla ja kasvihuoneissa, viljelevät ruukku- ja leikkokukkia, sieniä, ituja sekä kestäviä suomalaisia taimia viherrakentamisen tarpeisiin.

Suomalainen viljely kasvaa

Alkuperäisissä tavoitteissa oli parantaa suomalaisten puutarhayrittäjien asemaa suhteessa kilpailevaan tuontiin. Tässä yhdistys on onnistunut hyvin. Suomalainen puutarhatuotanto on selvinnyt tuonnin vapautumisen tuomasta murroksesta. Monien kasvisten viljelymäärät ovat jopa kasvaneet, kuten on tapahtunut esimerkiksi kasvihuonevihanneksien osalta.

Suomalainen yhteiskunta erityisesti kauppa, kuljetuselinkeinot, puutarha-alan yritykset ja tuotanto ovat hyötyneet sirkkalehtimerkistä. Tuhannet puutarha-alan työpaikat ovat pysyneet Suomessa. Moni alan yritys työllistää erityisesti haja-asutusalueilla, joissa työpaikkojen ja verotulojen säilyminen on ollut erittäin arvokasta. Tärkein hyötyjä on kuluttaja, joka voi huoletta nauttia puhtaita ja kotimaisia tuotteita päivittäin vuoden ympäri.

Yhdistys juhlii menestystarinaansa tarjoten sirkkalehtimerkillä varustettuja tuotteita kaikissa suomalaisissa kaupoissa joka päivä.

Ananas on Suomen suosituin pizzatäyte

3f33081d-b6fa-467c-81f8-28eee167a5f8-w_576_h_2000

Kotipizzan verkkokaupasta kerätyt tiedot osoittavat, että ananas on suomalaisten eniten suosima pizzatäyte. Ananas on täytteenä joka kolmannessa Kotipizzan pizzassa.

Suomalaiset ostavat tänä vuonna yli kymmenen miljoonaa Kotipizzan pizzaa. Jo useampi kuin joka viides niistä tilataan Kotipizzan verkkokaupasta. Verkkokaupan keräämät tiedot tarjoavatkin ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia suomalaisten pizzamakua.

Data antaa myös vastauksen pizzanystävien mielipiteitä vuosien ajan jakaneeseen kysymykseen siitä, kuuluuko ananas pizzaan. Suomalaisten mielestä kuuluu. Vuoden 2019 ensimmäisten kymmenen kuukauden aikana verkkokaupasta on tilattu yhteensä yli 1,6 miljoonaa pizzaa. Niistä noin 32 prosenttia sisältää ananasta.

Suosituin yhdistelmä: ananas–Aura-sinihomejuusto-pepperoni

Verkkokaupan ylivoimaisesti suosituin pizza on Perfetta, jonka täytteet asiakas voi valita itse. Kaikkein suosituin Perfetta sisältää vain yhden täytteen, kinkun. Kaikki Perfetta-pizzat mukaan laskettuna ananas on kuitenkin suosituin täyte.

Keskimäärin Perfettaan valitaan 3,1 täytettä. Suosituin kolmen täytteen yhdistelmä on ananas–Aura-sinihomejuusto–pepperoni. Kymmenestä suosituimmasta kolmen täytteen yhdistelmästä yhdeksän sisältää ananasta.

Ananaksen suosio vaihtelee jonkin verran alueittain. Suosituinta ananas on Hämeessä, missä noin 38 prosenttia kaikista Perfetta-yhdistelmistä sisältää ananasta. Vähiten ananasta tilataan Pohjois-Suomessa, missä se on mukana alle 33 prosentissa Perfetta-pizzoista.

Kotipizzan verkkokaupan suosituimmat täytteet

  1. Ananas
  2. Kinkku
  3. Pepperoni
  4. Aura-sinihomejuusto
  5. Punasipuli
  6. Tonnikala
  7. Salami
  8. Katkarapu
  9. Herkkusieni
  10. Pariloitu kananpoika