Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Alko keskeyttää Etiketti-lehden pruuvit eli viinikurssit toistaiseksi

10698599_775474622499184_7392131422287245370_n

Alko järjestää vuosittain yli 200 Etiketti-lehden pruuvia ympäri Suomen. Alko haluaa vielä käydä läpi pruuvien toimintatavat yhdessä alkoholilain valvonnasta vastaavan Valviran kanssa. Pruuvit perutaan toistaiseksi lokakuun loppuun asti.

Alko järjestää kuluttajille vuosittain yli 200 Etiketti-lehden viinikurssia eli Etiketti-pruuvia ympäri Suomen. Pruuveissa tuotteisiin tutustutaan Alkon ammattitaitoisen kouluttajan johdolla. Pruuvaaminen on taito, jota voi harjoitella ja näihin tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat perehtyä oluiden ja viinien maailmaan. Osallistujia Alkon pruuveissa on vuosittain noin 4 400.

Viime viikolla mediassa nousi esille epäselvyyksiä erään yrityksen järjestämistä viinimaisteluista. Alko ei liity tapaukseen, mutta sen pohjalta Alko halusi kuitenkin vielä käydä läpi valvovan viranomaisen Valviran kanssa, että Alkon Etiketti-pruuvien toimintatapa on linjassa uuden alkoholilain kanssa.

Keskusteluissa todettiin, että Valviran tulkinta tuotteiden luovuttamisesta pruuvipaikalle vaatii vielä lisäkeskustelua. Alko haluaa varmistaa, että pruuvien toimintatavoissa ei ole mitään epäselvää. Tästä syystä Alko keskeyttää Etiketti-pruuvien järjestämisen 24.9. lähtien toistaiseksi lokakuun loppuun asti.

”Me Alkona toimimme vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Varotoimenpiteenä keskeytämme Etiketti-pruuvit toistaiseksi, kunnes toimintatavat uuden alkoholilain puitteissa on käyty vielä läpi ja että niissä ei ole mitään epäselvää”, kertoo toimitusjohtaja Leena Laitinen.

”Tilaisuudet ovat olleet todella suosittuja ja pahoittelen pruuvien perumista näin pikaisella aikataululla. Olemme yhteydessä tilaisuuksiin ilmoittautuneisiin. Maksamme asiakkaille kurssimaksut takaisin”, sanoo Leena Laitinen.

Etiketti-lehden pruuveja on järjestetty noin 20 vuoden ajan asiakkaiden toiveista. Pruuvien toimintamallin lainmukaisuus on todettu Valviran edeltäjän STTV:n (Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus) kanssa. Tarkennustarve toimintatapoihin liittyy alkoholilakiin, joka astui voimaan vuoden 2018 alussa.

Alko viestii pruuvien jatkosta lokakuun lopussa.

Herrankukkarolle palkinto ruokamatkailutuotteesta

hk

Palkittu ruokamatkailutuote löytyy saaristosta.

Naantalin Rymättylässä kokous- ja virkistyspalveluja ryhmille tarjoava Herrankukkaron kalatorpparitila palkittiin merkittävänä ruokamatkailutekona Hungry for Finland ruokamatkailukilpailussa. Palkittu tuote, Villiä ja läheltä – Ruokamatka tarinoiden saaristoon, vie osallistujat ikimuistoiselle makujen matkalle saariston sydämeen.

Yritys on aiemmin tänä vuonna palkittu luonto matkailussa -kilpailussa sekä lukuisilla kansallisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla historiansa aikana, mm. Suomen parhaana matkailuyrityksenä.

– Olemme vuosia tarjonneet vieraillemme luonnossa ja luonnollisesti kasvanutta ruokaa. Meren, metsän ja pellon herkkuja. Kertomukset ympäröivistä alueista tuovat kokemukselle uuden ulottuvuuden ja johdattelevat vieraat menneisyyteen, tarinoiden saaristoon. Toimimme vanhalla kalastajatilalla, Suomen kuuluisimman kalastuspitäjän kainalossa, joten palkinto oli meille erityisen mieluisa ja hieno arvostus pitkäaikaisesta työstämme ruokamatkailun parissa, kiittää Suomen matkailuhenkilönäkin palkittu Pentti-Oskari Kangas.

Palkittua Villiä ja läheltä – ruokamatka tarinoiden saaristoon –tuotetta raati kuvasi seuraavasti:

Naantalin Rymättylässä sijaitseva vanha kalastajatorpparitila, Herrankukkaro, tarjoaa ruokamatkan tarinoiden saaristoon. Tuotteeseen kuuluvat villikalan käsittely ja sen opettelu. Valmistus toteutetaan meren äärellä kauniissa saaristolaismaisemassa nuotiotulen loimutessa. Herrankukkaron liiketoiminta perustuu luonnon kunnioitukseen ja toimintaa kehitetään ja laajennetaan ympäröivän luonnon ehdoin. Yrityksen ruokatarjonta nojautuu paikallisiin lähiruokatuotteisiin saariston kalojen ollessa pääosassa. Yrityksen toiminnassa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kestävyys ja vastuullisuus.

Palkitun tuotteen kuvaus:

Tuote Villiä ja läheltä – Ruokamatka tarinoiden saaristoon esittelee Herrankukkaron, lähialueen ja yleisesti Suomen saariston ruoka- ja luontokulttuurin erinomaisuuksia. Tukeutuen perinteisiin, lähialueen raaka-aineisiin sekä villiruokaan. Meren ja metsän antimiin, luonnollisesti kasvaneisiin ruokiin, jotka valmistetaan perinteiseen saaristolaiseen tapaan. Puhtaus, korkea laatu, aitous ja alkuperäismaut kohdallaan.

Ohjelma toteutetaan luonnossa. Villikalan käsittely sekä valmistus toteutetaan meren äärellä kauniissa saaristolaismaisemissa elävän tulen loimutessa. Nostalgiaa ja aitoa saaristokulttuuria henkivä tutustumisretki taitetaan kävellen lähialueella.

Tuotteen erinomaisuus on sen ympärivuotisuudessa. Niin ruokien kuin tutustumiskohteidenkin punaisena lankana toimivataidot, todelliset tarinat, joita kuorrutetaan vahvasti huumorilla.

Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja Executive Vice President Paavo Virkkunen, Business Finland Oy / Visit Finland. Kilpailuun osallistui 42 monipuolista ja tasokasta ehdokasta.

Ruokamatkailukilpailusta sekä ruokamatkailun hankkeesta:

www.hungryforfinland.fi

Suomalainen verkkokauppa ja Panda pelastavat 4000 kiloa pääsiäissuklaata

audil45kw7fn8gmbr737

Suomalaisen suuhun uppoaa vuodessa keskimäärin 7 kiloa suklaata. Suklaa on tärkeässä osassa suomalaisen joulun lisäksi pääsiäisen vietossa. Pandan suklaat ovat perinteisesti olleet osa pääsiäisen juhlapöytiä. Jotta makeisvalmistaja voi olla varma, että suklaata riittää jokaiselle pääsiäiseksi, voi sitä toisinaan jäädä myytäväksi myös sesongin jälkeen.

Suomalaisille avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus pelastaa 4000 kiloa Pandan pääsiäissuklaata Urjalan Makeistukun verkkokaupan kautta, josta suomalaisasiakkaat voivat ostaa pääsiäismakeisia edullisin hinnoin.

“Nyt suomalaisilla kuluttajilla on merkittävän ilmastoteon lisäksi mahdollisuus säästää rahaa herkkuostoksissa. Myymme nämä kotimaiset pääsiäisherkut kuluttajille jopa 80% alennuksilla verkkokaupassamme. Myynnissä olevat pääsiäissuklaat ehtii kyllä hyvin nauttia, sillä parasta ennen päiväykset ovat pääosin vasta vuonna 2020”, kertoo Urjalan Makeistukun toimitusjohtaja Matti Tuominen.

Pääsiäispakkaus ei vähennä suklaanautintoa

Panda on Suomen toiseksi suurin makeisvalmistaja ja sen päätuotteita ovat lakritsi ja suklaa. Panda valmistaa vuosittain miljoonia kiloja suklaata makeistehtaallaan Vaajakoskella.

“On hienoa, että suomalaiset pääsevät antamaan toisen mahdollisuuden 4000 kilolle pääsiäissuklaatamme. Erinomaiset pääsiäissuklaamme maistuvat aivan yhtä hyvälle kuin pääsiäisenäkin ja ne ansaitsevat tulla syödyksi. On myös mahtavaa tehdä yhteistyötä kotimaisen perheyrityksen, Urjalan Makeistukun, kanssa ja olla vähentämässä ruokahävikkiä heidän kanssaan”, kertoo Orkla Suomen aluepäällikkö Matti Ekqvist.

Elintarvikehävikki on ekologinen ongelma

Urjalan Makeistukku myy edullisesti elintarvikkeiden jäännös- ja poistoeriä, jotka muutoin olisivat vaarassa tulla hävitetyksi esimerkiksi lähestyvien parasta ennen päiväysten, pakkausten vaihtumisen, tai – kuten tässä tapauksessa – sesonkivaihteluiden takia.

“Elintarvikehävikki on sekä eettinen että taloudellinen ongelma, mutta ennen kaikkea ekologinen ongelma. Haluamme vähentää asiakkaidemme kanssa Suomen ruokahävikkiä, sillä hävikin pienentäminen säästää luonnonvaroja. Muiden valmistajien tulisi ottaa mallia Pandasta, sillä se ratkaisee sesonkivaihteluiden aiheuttaman ongelman esimerkillisesti. Vaajakoskella ollaan oikeita ympäristösankareita, kun lähtivät kanssamme taistelemaan ruokahävikkiä vastaan”, Urjalan Makeistukun toimitusjohtaja Matti Tuominen iloitsee.

“Urjalan Makeistukku ei torju ruokahävikkiä ja ilmastonmuutosta pelkästään juhlapuheissa, vaan se kuuluu joka päiväiseen arkitekemiseemme. Kierrätämme muun muassa meille tulevia pahvilaatikoita ja pakkaamme kymmenettuhannet verkkokauppalähetykset ensisijaisesti niihin. Maailma ei pelastu sanoilla vaan teoilla”, muistuttaa Urjalan Makeistukun kaupallinen johtaja Timo Tuominen.

 

Verkkokauppa: www.urjalanmakeistukku.fi