Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Tavoitteena hiilineutraali ruokaketju – Atria panostaa ruokahävikin pienentämiseen ja ympäristöystävällisiin pakkausratkaisuihin

bxh9kpkpohmmoxfy5z3i

Hyvä elämä ja kestävä kehitys edellyttävät vastuullista ruoantuotantoa. Riittävät luonnonvarat ja puhdas ympäristö ovat Atrian toiminnan kivijalka.

Hyvä elämä ja kestävä kehitys edellyttävät vastuullista ruoantuotantoa. Riittävät luonnonvarat ja puhdas ympäristö ovat Atrian toiminnan kivijalka. Atria haluaa pitää huolta yhteisestä maapallostamme, että meillä olisi myös tulevaisuudessa hyvää ja turvallista ruokaa ja vettä, sekä puhdas luonto ympärillämme.

Atria on asettanut uudet strategiset ympäristötavoitteet, joissa Atria sitoutuu vähentämään toimintansa ilmasto- ja ympäristövaikutuksia liiketoimintansa jokaisessa vaiheessa. Atria hyödyntää luonnonvaroja ja raaka-aineita tehokkaasti ja kehittää jatkuvasti uusia toimintamalleja hävikin minimoimiseksi.

– Kunnianhimoinen tavoitteemme on hiilineutraali ruoan tuotanto. Vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristövaikutuksia oman tuotantomme lisäksi koko ruokaketjussamme, pellolta pöytään. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää ensin tunnistaa koko ruokaketjun hiilipäästöt ja sitä kautta hallita ja pienentää hiilijalanjälkeämme, kertoo Atria-konsernin yritysvastuusta vastaava johtaja Merja Leino.

Ruokahävikin pienentäminen ja ympäristöystävälliset pakkausratkaisut

Yhtenä konkreettisena hankkeena on ruokahävikin pienentäminen älykkäiden pakkausratkaisujen avulla. Uudet ympäristöystävälliset pakkausinnovaatiot helpottavat kuluttajien arkea. Muovi on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä osa ympäristöystävällistä ja vastuullista liiketoimintaa. Oikein käytettynä muovipakkaus pienentää ilmastovaikutuksia, koska tuotteet säilyvät paremmin muovipakkauksessa ja estävät ruokahävikin syntyä.

Muovipakkaukset ovat usein ympäristövaikutuksiltaan se ekologisin vaihtoehto, vaikka muovin hyvyyttä onkin viime aikoina kyseenalaistettu. Luken erikoistutkija, asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri toteaa Luken tiedotteessa näin: ”Ruokahävikin aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin elintarvikepakkausten tuotannon ja jätehuollon aiheuttama kuormitus. Ympäristön kuormituksen kannalta on tärkeämpää, että pakkaus suojaa tuotetta hyvin ja että se on helposti toimitettavissa jätehuoltoon ja kierrätykseen – ja että pakkaukset myös päätyvät sinne.”

Atria luopuu mustasta muovista

– Pakkaustemme kierrätettävyyden lisäämiseksi luovumme mustasta muovista vuoden 2019 aikana kaikissa materiaalikierrätykseen tarkoitetuissa muovipakkauksissamme. Mustaa väriä voi edelleen esiintyä pakkauksissa, mutta se ei enää estä kierrätystä Atrian pakkauksissa, kertoo Merja Leino.

– Haluammekin muistuttaa kuluttajia siitä, että muovia ei saa heittää luontoon. Muovipakkaukset pitää viedä jätekeräykseen tai kierrätykseen, sieltä ne löytävät uuden ympäristöystävällisen elämän.

K-ryhmä siirtyy myymään vain sertifioitua kaakaota sisältäviä Pirkka-suklaita ja -kaakaota

cocoa-beans-1850312_1280

K-ryhmä hyväksyy jatkossa Pirkka, K-Menu ja Menu -tuotesarjoihin vain 100-prosenttisesti kestävää alkuperää olevia kaakaota ja suklaita.

Tänään julkaistun kaakaolinjauksen mukaan kaikissa K-ryhmän omien tuotemerkkien kaakaojuomissa, suklaamakeistuotteissa ja suklaaleivontatuotteissa siirrytään käyttämään 100-prosenttisesti kestävää alkuperää olevaa kaakaota vuoden 2020 loppuun mennessä. Muiden kaakaota sisältävien omien tuotemerkkien kaakao on 100-prosenttisesti kestävää alkuperää vuoden 2025 loppuun mennessä.

Kaakaon sertifioinneiksi K-ryhmä hyväksyy arvostetut Reilu kauppa ja UTZ -sertifioinnit sekä vastuullisen ja jäljitettävän kaakaon uuden ISO 34101 -standardin.

”Näemme, että tehtävämme on tukea asiakkaita vastuullisten valintojen tekemisessä kaupassa. Nyt julkaistu kaakaolinjauksemme parantaa omien tuotemerkkiemme vastuullisuutta entisestään”, kertoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

K-ryhmä on jo vuosien ajan ollut mukana kehittämässä kaakaontuotannon vastuullisuutta ja toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Keväällä valmistuneen kansainvälisen kaakaon ISO 34101 -standardin valmisteluun K-ryhmä osallistui osana Suomen työryhmää.

Standardissa on vaatimuksia esimerkiksi kaakaonviljelyn tuottavuudelle, työskentelytapojen turvallisuudelle, hyville työolosuhteille, ympäristön huomioiville maanviljelyskäytännöille, lapsityövoiman ehkäisyyn ja jäljitettävyyden parantamiseen.

Sertifiointijärjestelmien kautta pystytään vaikuttamaan paikallisiin olosuhteisiin

Suklaan tärkein raaka-aine on kaakao, jota viljellään maailman köyhimmillä seuduilla. Lähes 70 % maailman kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, pääsääntöisesti pienillä perheviljelmillä. Suurin osa kaakaosta kulutetaan länsimaissa, erityisesti suklaan valmistuksessa. Kaakao kuuluu raaka-aineisiin, joiden tuotannossa on korkea ihmisoikeus- ja ympäristörikkomusten riski.

Kolmannen osapuolen suorittamalla sertifioinnilla voidaan osoittaa, että kaakaonviljelyssä käytettyjä tuotantomenetelmiä valvotaan ja kehitetään. Sertifiointijärjestelmien kautta vaikutetaan paikallisiin olosuhteisiin muun muassa kouluttamalla viljelijöitä.

”Työoloja parannetaan muun muassa opettamalla turvallisia työtapoja ja puuttumalla lapsityövoiman käyttöön. Kun viljelijät saavat koulutusta kestävämmistä viljelytavoista, he saavat paremman kaakaosadon ja siten paremman hinnan sadostaan”, Kalervo sanoo.

Sertifiointijärjestelmien kautta viljelijöille annetaan koulutusta myös keinoista torjua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja parantaa luonnon monimuotoisuutta.

”Ilmastonmuutos on uhka kaakaonviljelylle, sillä kaakaopuut kestävät huonosti liian kuumia lämpötiloja. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia kaakaonviljelyyn voidaan torjua muun muassa istuttamalla kaakaoviljelmille varjoa tuovia puita, jolloin kaakaopensaat kärsivät vähemmän kuumuuden ja kuivuuden vaikutuksista.”