Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Juustoportille kaksi kultamitalia kansainvälisessä juustokilpailussa

ab289eda-7583-4f39-9566-57becc409db5-w_576_h_2000

Kuva: Voittajajuustot / Juustoportti,

Jalasjärvi 11.12.2018. Jalasjärveläinen Juustoportti on voittanut kaksi kultamitalia Bergenissä marraskuussa järjestetyssä World Cheese Awards 2018 -juustokilpailussa. Voittajajuustot ovat Juustoportin Brandy-pähkinäjuusto, sekä jo aikaisemminkin kansainvälisesti palkittu Vuohen viinitarhuri. Kisaan otti osaa ennennäkemättömät 3500 juustoa useista eri maista. Juustoportti oli ainoa suomalainen meijeri palkittujen joukossa.

Juustoportin vientipäällikkö Sampo Hauta-aho iloitsee juustojen menestyksestä ”Tämä avaa uusia ovia vientiin, mitalit toimivat ikään kuin todistuksina juustojen hyvästä laadusta.”

”Olemme ylpeitä kultamitaleista ja hyvästä suorituksesta näin suuressa kilpailussa. Keski-Euroopasta saatu oppi ja intohimoinen työ juustojen parissa on kannattanut ja tunnustukset innoittavat meitä pyrkimään kohti maailman kirkkainta kärkeä. Suhtaudumme asiaan nöyrästi ja jatkamme juustojemme kehittämistä.” sanoo Juustoportin markkinoinnista vastaava Niklas Keski-Kasari.

Juustoportti vie juustoja Eurooppaan ja yhtiö kommentoi Saksan olevan sen päävientimarkkina juustojen osalta tällä hetkellä. Juustoportti aloitti laajamittaisemman viennin 2015.

Moilas uudistuu: pääleipomo täysin gluteenittomaksi

moilas-oyn-paaleipomo-gluteenittomaksi

Moilas Oy vastaa gluteenittomien leipomotuotteiden kysynnän kasvuun uudistamalla pääleipomonsakin gluteenittomaksi. Jatkossa molemmat Pieksämäellä sijaitsevat tuotantolaitokset valmistavat vain luontaisesti gluteenittomia tuotteita.

Pieksämäkeläinen Moilas on gluteenittomien tuotteiden edelläkävijä Suomessa ja Euroopassa. Perheyritys kehitti ensimmäiset gluteenittomat tuotteensa jo vuonna 1985.

Nyt myös pääleipomo muuttuu täysin gluteenittomaksi. Muutos vahvistaa Moilasen asemaa yhtenä Euroopan merkittävimmistä gluteenittomista leipomoista.

Valikoimaa ja volyymia

Moilasen uusi suunta on tervetullut uutinen kaikille gluteenittomia tuotteita tarvitseville ja niitä käyttäville sekä ylipäätään gluteenittomista makunautinnoista kiinnostuneille.

– Seuraamme kuluttajatarpeiden muutoksia tarkasti. Gluteenittomuuden suosio jatkuu vahvana, sillä keliakian, vilja-allergian ja tulehduksellisten suolistosairauksien rinnalla on monia muita ostosyitä. Esimerkiksi täyttä vehnättömyyttä tarvitsee ja arvostaa yhä useampi hyvinvoinnista kiinnostunut kuluttaja, sanoo Moilas Oy:n toimitusjohtaja Ville Moilanen.

– Kaksi täysin gluteenitonta leipomoa antaa meille mahdollisuuden kasvattaa tuotantoa ja samalla monipuolistaa valikoimaamme tulevaisuudessa. Vaihtelu ja herkullinen maku ovat gluteenittomassa elämässä jopa tärkeämpiä asioita kuin tavallisissa leipomotuotteissa, Ville Moilanen kertoo.

Viennissä iso kysyntä

Tavallisena viljaleipomona toiminut pääleipomo puhdistetaan kaikesta gluteenista perusteellisesti, lattiasta kattoon. Moilasen toiminnan keskiössä ovat vastuullisuus ja laatu.

– Jo lähes puolet liikevaihdostamme tulee viennistä, jonka roolin ja merkityksen odotetaan kasvavan entisestään. Tällä muutoksella voimme varmistaa, että Moilasen kilpailukyky, laaja tuotetarjooma ja kapasiteetti vastaavat alati muuttuvaa kysyntää voimakkaasti kasvavilla Euroopan markkinoilla, sanoo Moilas Oy:n kaupallinen johtaja Marko Hammar.

Useat eri riippumattomat toimijat auditoivat Moilasen tuotantolaitokset ja toimintatavat vuosittain. Järjestelmäsertifiointien lisäksi suoritetaan asiakasauditointeja.

– Suuret ulkomaiset asiakkaat pitävät sertifioituja laatujärjestelmiä yhteistyön ehtona. Moilasella on jo kaikki kansainvälisen tason ”raskaan sarjan” sertifikaatit ja uusia on tulossa ensi vuonnakin, kertoo Marko Hammar.

Klassikot jatkavat

Moilas-brändi tunnetaan myös suosituista ruiskuorisista pakastepiirakoistaan, kuten Cocktailpiirakoista. Klassikoiden tuotanto jatkuu gluteenittomista leipomoista erillään, alkuperäisellä Moilas-reseptillä.

Myös Moilas myymälä-kahvila jatkaa Naarajärvellä yhtä monipuolisena kuin ennenkin. Maistuvien aamiaisten, lounaiden ja lauantaibrunssin lisäksi tarjolla ovat kaikki tutut tuotteet, gluteenittomista leivonnaisista aina irtomyyntituotteisiin ja ruiskuorisiin klassikkopiirakoihin.

Perheyhtiönä Moilas on ylpeä voidessaan jatkaa kasvuaan kotiseutunsa suurimpien työllistäjien kärkijoukossa.

Tutkimus: Joulupöydässä halutaan herkutella rennommin, mutta perinteet pitävät pintansa – kinkku on edelleen suomalaisten suosikki

einbwxvyfzjktceoggal

Suomalaiset haluavat viettää jouluateriaansa perinteitä kunnioittaen mutta rennosti nauttien. Tuttuja ruokia sovelletaan omaan makuun, ja ruoanlaitossa on lupa myös oikaista. Vaikka joulupöytään on nousemassa myös uusia haastajia, kinkku säilyttää yhä asemansa jouluruokien ykkösenä.

Tulokset selviävät Atrian ja Foodwestin toteuttamasta Jouluruokien käyttötutkimuksesta (1/2018), jossa kerättiin tietoja suomalaisten jouluruokailusta. Kyselytutkimuksessa selvitettiin, mitä suomalaiset pitävät jouluruoassa tärkeänä ja mihin jouluna halutaan panostaa.

Tulosten mukaan kolme neljästä (73 %) suomalaisesta haluaa pitää jouluaterian perinteisenä, mutta panostaa entistä enemmän laatuun (67 %). Tuttuja makuja uskalletaan kuitenkin myös soveltaa, ja vajaa puolet (43 %) on monipuolistanut ja lisännyt uusia ruokalajeja perinteisten rinnalle.

Kinkku on joulupöydän kunkku

Jouluruokien joukosta selvänä ykkösenä pysyy kinkku, jonka nimeää suosikikseen 28 % kaikista suomalaisista ja jopa puolet miehistä. 86 % suomalaisista aikoo jatkossakin säilyttää kinkun joulupöydässään. Heistä joka neljäs voisi tuoda kinkun rinnalle myös muita vaihtoehtoja.

Kinkkua valittaessa tärkeimmäksi ominaisuudeksi nimetään kotimaisuus, ja 83 % suomalaisista haluaisi kinkkunsa mieluiten suomalaisena. Myös kypsennettävyys ja luuttomuus ovat tärkeitä valintakriteereitä.

Yleisimmin kinkku ostetaan raakapakasteena (55 %) tai tuoreena kokonaisena kinkkuna (35 %). Talouksien pienentyessä suomalaiset suosivat nyt pienempiä kinkkuja: parhaaksi kooksi arvioitiin 3–5 kilon kinkku (32 % vastaajista).

”Moni haluaa nyt pienempiä kinkkuja, ja kilon tai satojenkin grammojen pakkaukset menevät kaupaksi. Kaikki eivät myöskään osaa tai halua kypsentää kinkkua itse. Muutos näkyy kauppojen valikoimissa”, kertoo Atrian markkinointijohtaja Sanna Päällysaho.

Tutkimusyhtiö Nielsenin kahdeksan vuoden seuranta vuosina 2011–2018 vahvistaa, että luuttomia juhlakinkkuja myydään eniten, mutta myös pienille perheille suunnatut pienet kinkut ja kinkkurullat ovat suosittuja. Viime vuosina kinkkujen myynti on pysynyt melko tasaisena.

Joka viides suomalainen (21 %) ostaa uuden kinkun vielä joulun jälkeen.

Uudet laatikot nousussa

Joulupöydässä perinteiset suosikit pitävät edelleen pintansa: tarjottavissa ruoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kinkun (94 %) lisäksi suomalaiseen joulupöytään katetaan yleisimmin porkkanalaatikkoa (87 %), lanttulaatikkoa (87 %), graavilohta (76 %), riisipuuroa (76 %) ja perunalaatikkoa (73 %).

Myös rosolli (72 %) kuuluu edelleen useimpien suomalaisten jouluateriaan, mutta sen suosio on laskenut hieman. Savukalaa (58 %) sen sijaan syödään yhä useammassa kodissa. Uudempia tulokkaita ovat bataattilaatikko (26 %) ja punajuurilaatikko (14 %), jota höystetään usein esimerkiksi sinihome- tai vuohenjuustolla.

Kolmannes vastaajista kertoo lisänneensä kasvisruokien osuutta jouluaterialla.

Lupa ottaa rennommin

Jouluna suomalaiset haluavat nautiskella hyvällä omallatunnolla: jouluruokailussa tärkeintä on hyvä ruoka ja herkuttelu, kun taas keveydellä on merkitystä entistä harvemmalle (18 % vuonna 2017, 27 % vuonna 2015).

Ruoanlaitosta ei haluta stressata liikaa, ja suhtautuminen valmiisiin ruokiin on muuttunut yhä positiivisemmaksi. 67 % suomalaisista ostaa vähintään osan jouluruoista valmiina. Etenkin porkkana- ja lanttulaatikko ostetaan usein valmislaatikkona, kun taas perunalaatikko halutaan valmistaa itse. Valmiiden ruokien koetaan helpottavan kiirettä ja jouluruoanlaiton vaivalloisuutta.

”Vaikka suomalaiset arvostavat perinteitä, jouluna halutaan nyt ottaa vähän rennommin. Myös väestötutkimuksissa nousee esiin, että valmisruoan hyväksyttävyys on nousussa. Tähän vaikuttaa arjen kiire ja halu helpottaa sitä, mutta toisaalta myös aiempaa monipuolisempi tarjonta”, Sanna Päällysaho sanoo.

Joulupöytä monipuolistuu

Kolmannes suomalaisista kertoo jouluperinteidensä muuttuneen viime vuosien aikana. Aikaa vietetään yhä enemmän kotona kuin sukulaisilla kiertäen. Suurin osa suomalaisista (58 %) nauttii jouluaterian alle kuuden hengen seurueessa. Suuressa, yli kahdeksan hengen seurueessa jouluateriaa nauttii joka viides (17 %). Yksin jouluateriaa syö 3 prosenttia suomalaisista.

Jouluruokien suhteen ollaan myös aiempaa kokeilevampia.

”Joulupöytä monipuolistuu, mihin vaikuttavat myös erilaiset ruokavaliot. Juhlapyhinä halutaan nautiskella ja panostaa hyvään ruokaan ja yhdessäoloon. Pöytään halutaan löytää uusia maukkaita vaihtoehtoja juuri omaan makuun”, Päällysaho arvioi.

Jouluruokien ostamisen tärkeimpiä valintaperusteita ovat hyvä maku (85 %), kotimaisuus (62 %) ja tuoreus (57 %).

Jouluruokien käyttötutkimus -tutkimuksen materiaali kerättiin vuodenvaihteessa 2017–2018. Valtakunnalliseen verkkokyselyyn osallistui 507 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Tuloksia ei ole julkaistu aikaisemmin.