Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Lappeenrantalaiset innostuivat yhteisöllisestä kokkailusta

monikulttuurinen-karnevaali_kuva-marika-heinila

Kesällä etniset maut houkuttelivat lappeenrantalaisia Oleksille, jossa järjestettiin asukkaiden toimesta Monikulttuurinen karnevaali. Kuva Marika Heinilä

Marraskuun alussa starttaa varmasti monien makuhermoja kutkuttava kerho ”Ruokia Maailmalta”. Kerhon ideana on, että tavalliset asukkaat valmistavat yhdessä eri maiden ruokia näiden ruokakulttuurien edustajien johdolla. Jokainen kerhokerta on oma kokonaisuutensa, joten niin järjestäjät kuin osallistujat vaihtuvat kuten myös ruokakulttuurin teema. Ensimmäisen, perjantaina järjestettävän kerhon teemana on Turkki. 

–  Kerho on herättänyt ihan mielettömän paljon kiinnostusta. Koska ajatuksena ei ole pelkästään kokata, vaan tutustua uusiin ihmisiin ja erilaisiin kulttuureihin mukavan yhdessä tekemisen avulla, on tämä mielenkiinto yllättänyt positiivisesti, kertoo Lappeenrannan kaupungin hankekoordinaattori Marika Heinilä

Kerhokertoja järjestetään marras-joulukuun aikana yhteensä viisi. Jokaisella kerralla vetovastuussa ovat tavalliset asukkaat, joilla itsellään on juuret kunkin ruokakulttuurin lähteillä. Kerhojen vetäjiksi ovat innostuneet lappeenrantalaiset Naapuriäidit, jotka toimivat muutenkin yhteiskunnallisina tukina muualta Suomeen muuttaneille. 

Tarkoituksena ei ole siis järjestää ruoanvalmistuksen opetuskurssia, vaan nimenomaan tutustuttaa asukkaita eri keittiöiden makuihin ja perinteisiin yhdessä kokaten. Samalla kerhon osallistujat pääsevät kysymään muiden maiden tapakulttuureista ja perinteistä niin halutessaan. 

–  Ruokia Maailmalta -kerhot ovat kaikille lappeenrantalaisille avoimia ja maksuttomia tapaamisia, jotka mahdollistavat mukavan yhteisöllisen puuhastelun siitä kiinnostuneille. Jokaiseen kerhoon on erillinen ilmoittautuminen, jotta mahdollisimman moni halukas pääsee osallistumaan edes johonkin tapaamiseen, Heinilä kuvailee kerhoon osallistumisen mahdollisuuksia. 

Miten pääsee mukaan? 

Ruokia Maailmalta -kerhot kokoontuvat vaihtelevasti eri tiloissa ja kaupunginosissa. Paikat ja ajat selviävät kunkin kerhon mainoksesta, joka julkaistaan noin pari viikkoa ennen kutakin kerhopäivää Lappeenrannan kaupungin Facebook-sivuilla (Lappeenranta City Administration & Tourist Info). Mainoksessa on kerrottu myös tarkemmat ilmoittautumisohjeet. Ensimmäinen kerho pidetään Marttojen opetuskeittiössä. 

– Kerhoihin voidaan ottaa mukaan rajallinen määrä osallistujia, joten kannattaa seurata säännöllisesti kaupungin Facebookia, mikäli tulevat kerhot kiinnostavat. Tämän viikon Turkki-kerho ja ensi viikon Aasia-kerho ovat jo täynnä varapaikkoja myöten, joten niihin ei valitettavasti enää mahdu mukaan. Tämän viikon lopussa tai ensi viikon alussa selviää seuraavan kerhon järjestämispaikka ja -aika, vinkkaa Heinilä kiinnostuneille.

– Sen verran voin jo paljastaa, että tulossa on makumatkoja niin lähelle kuin vähän kauemmaskin – niin itään kuin etelään. 

”Ruokia Maailmalta” –kerhosarja toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston tukeman Elinvoimaa ja osallisuutta –hankkeen ”Myö tehään porukalla” avulla. Hanke mahdollistaa monipuolisesti asukaslähtöisten ideoiden toteuttamisen Lappeenrannan kaupunkialueella. 

Fazer Juuresleivälle kansainvälinen Gama Innovation Award

a4212a1092e7cc4a_800x800ar

Juurekset valtasivat leipähyllyn vuoden 2016 alussa, kun Fazer Leipomot lanseerasi Fazer Juuresleivän. Kokonaan uudenlainen leipä on nopeasti saavuttanut kuluttajien suosion kotimaassa. Fazerin innovaatio on herättänyt nyt myös kansainvälistä huomiota: juuresleivät palkittiin Gama Innovation Awardilla 25.10.2016 Englannissa.

Gama Innovation Awards palkitsee poikkeuksellisen hienoja päivittäistavarakaupan innovaatioita. Kategorioita on kuusi. Fazer vei voiton Positioning-kategoriassa, jossa palkitaan huippuonnistunut lanseeraus.

Helmikuussa lanseeratut Fazer Juuresleivät ovat leipämarkkinan suurin uutuus tänä vuonna. Niitä on myyty tähän mennessä lähes neljä miljoonaa pussia. Lanseeraus on kasvattanut koko pakatun vaalean leivän markkinaa, ja Fazer Juuresleivät ovatkin nousseet suosituimpien vaaleiden palaleipien joukkoon. Niiden markkinaosuus vaaleasta palaleivästä on lähes 15 prosenttia.

”Fazer uudistaa koko leipomotuotekategoriaa. Juuresleipien lanseeraus on tästä hieno esimerkki, ja kansainvälinen palkinto maistuu hyvälle”, sanoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström.

Juuresleipä vastaa trendiin

Kasvisten kulutus jatkaa kasvuaan. Hyvinvointiin halutaan panostaa makunautintoa unohtamatta ja leipään toivotaan enemmän ravintorikkaita ainesosia. Tähän vastaa Fazer Juuresleipä.

Ruotsin Fazer Leipomot toi juuresleivän markkinoille jo vuonna 2015, ja se löysi nopeasti tiensä ruotsalaisten sydämiin ja ostoskoreihin. Naapurimaan juuresleipäinnostus kannusti Fazerin Suomen tuotekehitystä luomaan suomalaisille oman version menestyneestä leivästä.

”Suomessa ja Ruotsissa on oma erityinen leipäkulttuurinsa. Me kehitimme yhdessä kuluttajien kanssa reseptit juuri suomalaiseen makuun. Ne poikkeavat Ruotsin leivästä ainesosiltaan ja rakenteeltaan. Suomen versioissa mukana on ainoastaan kasvisten oma makeus, kasvatimme kasvisten osuutta ja lisäsimme leipään täysjyvää ja ruista, vehnää on leivässä vain ripaus”, kertoo Fazer Leipomot Suomen tuotekehitysjohtaja Heli Anttila.

”Haasteena oli löytää juuri oikea yhdistelmä juureksia ja viljalajikkeita, jotta maku saadaan kohdilleen ja rakenne on oikea. Kun jauhojen osuus laskee, leipä on vaikea saada pysymään kasassa. Pitkän testauksen tuloksena syntyi maukas leipä, joka sisältää reippaasti juureksia ja maistuu aidosti oikealta leivältä”, Anttila kuvailee.

Fazer Juuresleipä lanseerataan Venäjällä marraskuussa 2016.

Kultaa Suomeen: Fazer Culinary Team Finland voitti kokkiolympialaisten catering-sarjan

8cd734adabd103f3_800x800ar

Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistunut Fazer Culinary Team Finland on voittanut kultaa Erfurtin kokkiolympialaisten catering-sarjassa. Puolentoista vuoden matka huipentui tänään 26.10. olympialaisten päättäjäisissä, kun Fazer Culinary Team Finland palkittiin korkeimmilla pisteillä ja ykkössijalla. Katso video kisatunnelmista: https://goo.gl/s1Ffpx

Fazer Culinary Team menestyi historiallisesti 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävissä kokkiolympialaisissa voittaen Suomelle kultaa catering-sarjassa. Kokkiolympialaiset on joka neljäs vuosi järjestettävä maailman suurin ruoka-alan kilpailu. Olympialaiset on järjestetty vuodesta 1900 alkaen, ja tällä kertaa kisojen catering-sarjaan osallistui 20 joukkuetta ympäri maailman. Fazer Culinary Team oli ensimmäinen catering-sarjaan osallistuva suomalainen joukkue kilpailun historiassa.

Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.

Fazer Culinary Team toi menuun suomalaisia juuria palvatun hirven kanssa tarjoillun kermaisen palsternakkakeiton muodossa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruoassa. Valmistettava lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen sai käyttää aikaa enintään viisi tuntia, ja kustannukset annosta kohden saivat olla noin viisi euroa.

Kiitosta tuomareilta 

”Tuomaristo nosti suurimpana positiivisenä asiana ammattimaisen työskentelymme, siisteytemme ja kuinka hyvin olimme valmistautuneet ensikertalaisiksi. Suorituksessa näkyi kilpailun tuoma paine, mutta suoritus oli tasainen ja varma. Lopussa meille tuli hieman kiire, mutta saimme pidettyä homman aisoissa”, kertoo joukkueen kapteeni Mika Pesonen .

”Kilpailujoukkueen yhteishenki on pysynyt todella hyvänä, ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen, vaikka reissu onkin ollut vähillä yöunilla. Olympialaisissa on ollut upea tunnelma ja on ollut hienoa nähdä niin paljon eri kansalaisuuksia samassa tilassa jakamassa saman intohimon”, Pesonen jatkaa.

Fazer Culinary Teamin jäsenet ovat Fazer Food Servicesin huippukokkeja, jotka työskentelevät Fazerin sopimusravintoloissa nimekkäissä suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Joukkue on harjoitellut kilpailua varten tiiviisti 1,5 vuoden ajan. Fazer Culinary Teamissa on kahdeksan kokkia, mutta virallisessa kilpailujoukkueessa on neljä henkilöä: Joukkueen kapteeniMika Pesonen, Juha Aalto , Reko Riikonen ja Sami Toropainen . Muut joukkueen jäsenet ovat Lilli Jyräs, Teemu Hokkanen, Tapio Bergström ja Matti Tikka . Joukkueen managerina toimii Karri Käki .

Fazer Food Services haluaa nostaa catering-alan arvostusta

”Kun neljä vuotta sitten päätimme lähteä seuraaviin kokkiolympialaisiin, päätimme tehdä sen kunnolla. Teimme yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa ja kävimme katsomassa esimerkiksi Luxembourgin MM-kisoja. Lisäksi meillä oli mahdollisuus käyttää sparraajina ulkomaisia, pitkän linjan kilpailukokemuksen keittiömestareita”, kertoo Fazer Food Servicesin gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom .

”Fazer Food Services suhtautui kilpailuun tosissaan ja se kantoi hedelmää. Fazer Culinary Teamin osallistuminen ja kilpailun tuoma menestys on historiallista ja suuri asia koko alalle – catering-ala kehittyy kokoajan ja haluamme tarjota tulevaisuuden osaajille edelläkävijän näköalapaikkoja.”

Myös Suomen joukkueen kanssa yhteistyötä tehneet neljä vuotta sitten kultaan yltänyt Fazer Culinary Team Sweden ja Suomen kokkimaajoukkue Culinary Team Finland saavuttivat kilpailussa kultatason omissa sarjoissaan.

Uusi maku Felixin jogurttisiin salaattikastikkeisiin: Tsatsiki

2016-10-21-13_46_29-%e2%80%8buusi-maku-felixin-jogurttisiin-salaattikastikkeisiin_-tsatsiki-orkla-foods-fi

Tsatsiki on monelle Kreikan-matkaajalle tuttu herkku. Tsatsikia syödään Kreikassa dippinä tai alkupalojen lisukkeena, ja se käy myös salaatin seuraksi sekä grillatun leivän kanssa. Felix tuo ensimmäisenä tämän tutun, pidetyn maun myös salaattikastikkeisiin.

Felix Jogurtti-Tsatsiki on raikas ja maukas yhdistelmä jogurttia, kurkkua ja valkosipulia. Se maistuu vähemmän makealta kuin moni muu salaattikastike. Uutuuden rasvapitoisuus on vain 15 % ja tuote on gluteeniton. Felix Jogurtti-Tsatsiki sopii monenlaisille salaateille.

Uutuus tulee kauppoihin marraskuun alussa.

Fazer suunnittelee artesaanileipomoidensa toimintojen yhdistämistä Suomessa

8e08738642f23daf_400x400ar

Fazer tavoittelee kilpailukyvyn vahvistamista kasvavilla artesaanileipämarkkinoilla ja suunnittelee artesaanileipomoidensa valmistuksen keskittämistä yhteen leipomoon. Tähän liittyvät yt-neuvottelut käynnistetään Fazerin Järvenpään leipomon sekä Leipomo Keisarin Sörnäisten leipomon tuotannossa. Suunnitelmaan ei liity henkilöstön vähentämistarvetta.  

Fazer osti Helsingin alueella toimivan artesaanileipomo Keisarin kesäkuussa 2016. Yrityskauppa toteuttaa Fazerin strategiaa kasvaa artesaanileipomoliiketoiminnassa ja kaupan myötä Fazerin leipomomyymälöiden lukumäärä pääkaupunkiseudulla kolminkertaistui viidestä viiteentoista. Fazer suunnittelee nyt artesaanileipomoidensa valmistuksen keskittämistä yhteen leipomoon. Yhtiön artesaanileipomot sijaitsevat Järvenpäässä ja Helsingissä.

”Artesaanileipä on vahva kuluttajatrendi maailmanlaajuisesti. Ihmisiä viehättävät makujen laaja kirjo, herkulliset tuoksut ja ulkonäöltään houkuttelevat tuotteet. Näemme artesaanileivässä suurta potentiaalia. Tavoitteenamme on kannattavuuden parantaminen ja kilpailukyvyn vahvistaminen kasvavilla artesaanileipämarkkinoilla”, sanoo Fazer Leipomot –liiketoiminta-alueen toimitusjohtaja Petri Kujala .

Mahdolliseen toiminnan yhdistämiseen ja tuotannon keskittämiseen liittyvät yt-neuvottelut aloitetaan 26.10.2016. Neuvottelujen piirissä on yhteensä 51 henkilöä. Toteutuessaan muutokset voivat johtaa työsuhteen ehtojen, työtehtävien ja työntekopaikan muutoksiin. Suunnitelmiin ei liity henkilöstön vähentämistarvetta. Neuvottelut eivät koske leipomomyymälöissä työskenteleviä henkilöitä.

Fazer työllistää Suomessa kaikkiaan 6700 henkilöä, joista noin 1500 leipomotoimialalla. Fazerilla on Suomessa neljä isoa leipomoa, jotka sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Artesaanileipomot sijaitsevat Helsingissä ja Järvenpäässä. Fazerilla on lisäksi yli 40 myymälöiden tiloissa sijaitsevaa lähileipomoa ympäri Suomen.

Suomen luomumarkkinat vahvassa kasvussa

luomumyynti2011-2016e

Suomen luomumarkkinoiden kasvu on lähtenyt erittäin vahvaan nousuun. Vuoden aikana luomun myynti vähittäiskaupassa lisääntyi 12 %, mikä on huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Eniten kasvoi luomuhedelmien ja -vihannesten myynti.

Pro Luomu arvioi, että luomutuotteita myytiin vähittäiskaupoissa noin 250 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2015–30.6.2016. Vastaavalla ajanjaksolla päivittäistavaroiden myynti lisääntyi vain 0,3 %. Vahvan kasvun myötä luomun markkinaosuus on noussut 1,9 %:iin.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila on tyytyväinen markkinoiden kehitykseen. Vielä vuosi sitten luomun myynti oli vain reilun prosentin nousussa.

– Kasvun taustalla on kaksi asiaa; yhtäältä kuluttajien kasvanut kiinnostus sitä kohtaan, miten ruoantuotanto vaikuttaa ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointiin, ja toisaalta hyvät ja kohtuuhintaiset luomutuotteet. Nyt nämä kaksi asiaa osuvat yksiin ja se näkyy myynnin kasvuna, Kottila toteaa.

Jos luomumarkkinoiden kasvu jatkuu samaan tahtiin myös loppuvuoden, luomun myynti voi tänä vuonna nousta noin 265 miljoonaan euroon ja markkinaosuus 2 %:iin.

Suomen luomumarkkinoiden kehitystä kuvaavat luvut julkistettiin torstaina 6.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Pro Luomun arvio luomun myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin.

Kaupan toimilla iso merkitys

Iso osa luomumyynnistä tulee arjen peruselintarvikkeista, joiden hinnalla on suuri merkitys kuluttajalle. Luomumarkkinoiden kehityksessä näkyy kaupan aktivoituminen: luomua markkinoidaan aiempaa enemmän ja myös luomutuotteiden hintoja on alennettu.

– Päivittäistavarakaupan toimenpiteillä on ollut iso vaikutus niissä maissa, joissa luomun kulutus on kasvanut merkittävästi, esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä sama kehitys näkyy nyt myös meillä, Kottila analysoi.

Myynnin kehityksessä näkyy myös se, että kauppojen satsaukset luomun markkinointiin vaihtelevat kaupparyhmittymien ja maan eri alueiden välillä. Pääkaupunkiseudulla luomun myynti on lisääntynyt selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Kottilan mielestä ilahduttavaa on myös se, että luomu-uutuudet eivät enää ole markkinoilla jo olevien luomuttomien tuotteiden kopiota, vaan aitoina uutuuksina ne kiinnostavat myös laajaa kuluttajakuntaa.

Kasvua useissa tuoteryhmissä

Eri luomutuoteryhmistä on vuoden aikana lisääntynyt erityisesti juustojen, hedelmien ja vihannesten, tuoreen lihan, ruokaöljyjen, lastenruuan, kahvien, pakasteiden ja mehujen myynti.

Sen sijaan luomulihavalmisteiden, -oluiden, -jogurttien ja -leivän myynti on vähentynyt.

Luomumarkkinoiden suurin tuoteryhmä on edelleen maito, kun eri maitolaadut lasketaan yhteen. Maidon osuus kaikesta luomumyynnistä on noin 13 %. Toiseksi suurin luomumyynnin tuoteryhmä on hedelmät ja kolmanneksi suurin vihannekset.

Luomun markkinaosuus on korkein kasviöljyissä (n. 20 %) ja kananmunissa (n. 13 %). Hiutaleissa ja suurimoissa sekä lastenruoissa luomun osuus on lähellä 10 %. Kottila huomauttaa, että luomu-uutuuksia tarvittaisiin etenkin lihavalmisteisiin ja leipiin.

– Yksikin hyvä uutuus voi nostaa koko tuoteryhmän luomumyyntiä. Hyviä esimerkkejä ovat Jymy-jäätelö ja Gouda-juusto, hän toteaa.