Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Naantali Costa Food Festival lähestyy

5be65e96-b645-4541-8d19-acb4a72c6ae7-main_image

Elokuun lopussa järjestettävä uusi Naantali Costa Food Festival –tapahtuma on herättänyt paljon kiinnostusta ja innostunutta odotusta.Yleisö on kiitellyt tapahtuman ideaa ja myyntipaikoista on jo suurin osa varattu. Vilkas Naantalin kesä huipentuu 26.-28.8.2016 järjestettävään uuteen Naantali Costa Food Festival -tapahtumaan.

Naantali on tunnettu perinteisistä rannan ravintoloista. Rannan tarjonta täydentyy Costa Food Festivalin aikana uusia ruokatrendejä seurailevista makunautinnoista ja lukuisista street food -pisteistä

”Kiinnostus uutta tapahtumaa kohtaan yllätti meidät runsaudellaan ja tapahtuman julkistaminen sai aikaan suuren palautemäärän ja turha kai sanoa, että palaute on ollut todella positiivistä.Tämän tyyppistä happeninkiä on odotettu” iloitsee Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen

Ruokanautinnon kuorruttaa hyvä musiikki

Kaivotorin alueelle nousee tapahtuman keskipisteeksi Aurinkolava, jossa yleisö saa nauttia musiikkiin ja ruokaan liittyvästä ohjelmasta. Lavalla nähdään mm. Tommi Läntinen, Petri Haapasalo ja Sunny Side Big Band. Ruokateemaa ja ajankohtaisia asioita nostetaan esille Aurinkoareena- keskusteluvarteissa. Tapahtuman juontajana toimii Piia Koriseva. Tarkempi ohjelma löytyy tapahtuman kotisivuilta. ”Myyntipaikkoja on vielä jonkin verran jäljellä, joten vielä ehtii mukaan”-kertoo tapahtuman tuottaja Vesa Walden Festago Oy:stä. Lisätietoja tapahtumasta www.ncff.fi

Naantalin Matkailun ja Naantalin kaupungin järjestämä tapahtuma toteutetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella.

Lakritsi- & Salmiakkifestivaaleille odotetaan uutta ennätystä

qs57gs84irsof0cq6pid

”29. – 30. lokakuuta on taas aika juhlia lakritsia, ja nostaa se arjesta juhlaan”, kertoo festivaalijärjestäjä Tuija Räsänen. Viime vuonna Helsingin festivaaleilla kävi 3200 henkilöä, mikä oli kaksinkertainen määrä edellisvuoden kävijämäärään verrattuna. Tämän vuoden festivaaleille ennustetaan uutta ennätystä kävijämäärässä.

Suomen vuotuinen lakritsin ja salmiakin juhla, Lakritsi – & Salmiakkifestivaalit, järjestetään taas Wanhalla Satamalla Helsingin Katajanokalla 29. – 30. lokakuuta. Festivaalit pidetään tänä vuonna kollmannen kerran, ja tämänkin vuoden pääsponsorina toimii Fazer.

”Tämän vuoden uutuuksia ovat mm lakritsi- ja olutpruuvi sekä street foodia lakritsilla”, kertoo lakritsin asiantuntija ja festivaalijärjestäjä Tuija Räsänen. Vuodesta 2009 lähtien hän on järjestänyt myös vuotuiset festivaalit Tukholmassa. Nämä ovat vuosien myötä kasvaneet maailman suurimmaksi lakritsijuhlaksi, ja kävijämäärä vuonna 2016 oli 11 000 henkilöä.

Molempien festivaalien tavoitteena on jakaa lakritsi-iloa, yhteenkuuluvuutta ja tietoa. Festivaalit inspiroivat käyttämään lakritsia uusilla tavoilla. Jo nyt sekä media että näytteilleasettajat ovat olleet erittäin kiinnostuneita tämän syksyn Helsingissä pidettävistä festivaaleista.

”Festivaaleilla voi maistella sekä uutuuksia että perinteisiä lakritsituotteita. Tämän lisäksi kävijöille järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, kuten taideworkshopeja, näyttelyitä, maistiaisia, kilpailuja ja esiintymisiä”, kertoo Tuija Räsänen.

Lakritsi- & Salmiakkifestaivaalien liput tulevat myyntiin elokuussa. Samanaikaisesti 29. – 30. lokakuuta samassa paikassa järjetetään myös Koti ulkomailla – messut.

Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit

Tukholmassa ja Helsingissä vuosittain järjestettävien Lakritsifestivaalien tavoitteena on levittää lakritsin ilosanomaa, luoda yhteisöllisyyttä ja jakaa tietoa.

Tapahtuman organisoi Tuija Räsänen, Lakrits Sverige AB, joka on järjestänyt Tukholman Lakritsfestival-tapahtuman vuodesta 2009 alkaen (www.lakritsfestivalen.se).

Suomen McDonald’sien hampurilaisia maustaa Siilinjärvellä kasvanut sipuli

xbqpa1fwgixqcksltxbr

Kaikki Suomen 68 McDonald’s-ravintolaa saavat maukkaat tuoresipulinsa Pohjois-Savosta. Siilinjärvellä sijaitseva Vehviläisen sipulitila on Suomen suurin sipulintuottaja 240 hehtaarin viljelyalallaan.

Laadun takaaminen on ensisijaisen tärkeää McDonald’s-ketjussa ja tarkastajat käyvät Vehviläisen tilalla vuosittain. Aina tarkastuksista ei ilmoiteta etukäteen, vaan vierailu voi tulla viljelijälle yllätyksenä. Vaatimukset jäljitettävyyden suhteen ovat lainsäädäntöä tiukemmat ja tästä syystä tuotteiden kulkua on valvottava tarkasti. Jokainen Vehviläisen sipulitilalta lähtevä kuorma saa seurantakoodin, jonka avulla yksittäisen sipulipussin historia on jäljitettävissä alkuperäiselle peltolohkolleen.

”Olemme hyvin tarkkoja sen suhteen, mistä käyttämämme raaka-aineet ovat peräisin ja miten niitä käsitellään”, kertoo hampurilaisketjun Suomen laatupäällikkö Stiina Rasimus-Sahari.

Suomen McDonald’s-ravintoloiden tuotteista löytyy muutakin kotimaista kuin sipulit. Esimerkiksi hampurilaisten sämpylät leivotaan Lantmännen Unibaken leipomolla Vantaalla, kesäkauden salaatit kasvavat Etelä-Savossa ja luomumunat tulevat Laitilan Kanatarhasta.

Suomen kattavin kahvisivusto muutti ja uudistui

e251c2z1h4becdqjnil1

Suomen laajin kahviaiheinen verkkosivusto löytyy nyt osoitteesta www.kahvi.fi. Sivut tarjoavat asiantuntevaa ja ajantasaista tietoa suomalaisten suosikkijuomasta.

Kahvi.fi-sivustolla voi tutustua kahvin historiaan, viljelyyn ja tuotantoon. Sivuilla esitellään eri maiden kahvikulttuuria sekä 12 erilaista kahvinvalmistustapaa. Sivuilla kerrotaan myös kahvin kulutustrendeistä sekä raakakahvikaupasta. Tilasto-osioon on koottu tietoja muun muassa kahvin tuonnista, tuotannosta ja kulutuksesta.

  • Tiesitkö, että arvolla mitattuna raakakahvi on öljyn jälkeen maailman toiseksi vaihdetuin raaka-aine?
  • Oletko kuullut, että paahdetusta kahvista on löydetty enemmän aromiaineita kuin viinistä?
  • Oletko tullut ajatelleeksi, että kahvin makua arvioidaan jopa toistakymmentä kertaa sen matkalla pavusta kuppiin?
  • Osaatko jo valmistaa kesän viileimmän kahvijuoman, kylmäuutetun kahvin?

Kahvitietoa etsiville toimittajille, ravintola-alan opiskelijoille ja opettajille sekä kahvin kuluttajille suunnattua sivustoa ylläpitää Kahvi- ja paahtimoyhdistys, joka edustaa alan johtavia yrityksiä Suomessa.

Suomalaiset syövät yhä enemmän juustoa

2626601468220817394

Juuston kulutus Suomessa kilogrammaa henkeä kohti v. 1950-2015.

Juuston kulutus on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Viime vuonna juuston kulutus läheni 27 kiloa henkeä kohti vuodessa, mikä on lähes kaksi kiloa enemmän kuin viime vuonna.

Vuonna 2010 juustoa keskivertosuomalainen käytti juustoa runsaan 19 kiloa vuodessa ja vuosituhannen vaihteessa reilun 16 kiloa.

Juuston kulutuksen kasvusta osa on viime vuosina johtunut maustamattoman rahkan ja raejuuston kulutuksen kasvusta. Nämä molemmat luokitellaan juustoiksi.

2626601468220699843

Taulukko: Maidon ja maitovalmisteiden kulutus Suomessa 2015.

Kevytmaitoa kuluu eniten

Viime vuonna maitoa juotiin 123 litraa henkeä kohti. Maidon kulutus väheni edellisvuodesta. Sitä juotiin viime vuonna vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Yli puolet maidosta oli kevytmaitoa, minkä kulutus pysyi lähes samoissa lukemissa kuin 2014. Kevytmaidon lukuun lasketaan myös ykkösmaito. Rasvatonta ja täysmaitoa molempia kulutettiin edellisvuotta vähemmän.

Jogurtin kulutus ennallaan

Jogurtin kulutus pysyi ennallaan. Sitä syötiin lähes 21 litraa henkeä kohti. Piimän ja viilin kulutus väheni edellisvuodesta. Sen sijaan muiden tuoretuotteiden kulutus kasvoi. Näihin lasketaan mm. maustetut rahkat.

Kermaa ja hapatettuja kermavalmisteita nautittiin hieman edellisvuotta enemmän.

Lähde:
Luonnonvarakeskus (Luke), Ravintotase 2015 (ennakko)

Suomalainen lähdevesi palkittiin maailman parhaana

palkittu-premium-0.33l-still_200mmpalkittu-premium-0.33l-sparkling_200mm

Suomalaisen lähdevesiyrityksen Finn Springin lähdevesi palkittiin täysin pistein Brysselissä Superior Taste Award -kilpailussa kesäkuussa.

Palkinnon voitti SPRING AQUA Premium -lähdevesi, jonka design-pullo toimii symbolina myös Finn Springin brändiuudistukselle. Finn Spring on uudistanut brändinsä ja tuotteidensa ilmeet kevään 2016 aikana. Uudistuksen lähtökohtana oli palkittu SPRING AQUA Premium -pullo, jonka myötä Finn Spring halusi tuoda perusvesien valikoiman lähemmäksi premium-maailmaa.

Brändiuudistuksen myötä pullojen ilme on muuttunut selkeämmäksi ja tuotteet tuovat nyt paremmin esiin Finn Springin arvoja, joista tärkeimpiä ovat suomalaisuus ja perheyrityksen tarina. Brändiuudistuksen yhteydessä myös Finn Springin verkkosivut ja somekanavat ovat kokeneet muodonmuutoksen. Keväällä tuoteperheeseen lanseerattiin myös SPRING Voimajuomat -hyvinvointijuomakategoria.

Keski-Pohjanmaalta Multilan ja Anttilan lähteistä nostettava Finn Springin lähdevesi on myös tunnustettu maailmalla Superior Taste Award -kilpailussa, jossa SPRING AQUA Premium -lähdevesi sai täydet kolme tähteä ja SPRING AQUA Premium hiilihapollinen lähdevesi kaksi tähteä. Organisaation tuomareina on 15 arvostettua ruoka- ja sommeliervaikuttajaa ympäri Eurooppaa. Tuomaristo arvioi tuotteet sokkotestinä.

– Olemme aina ymmärtäneet lähdevetemme ensiluokkaisen laadun, perustuuhan koko toimintamme tälle upealle luonnon raaka-aineelle. Olemme hyvin otettuja SPRING-lähdevesien saamasta kansainvälisestä arvostuksesta. Palkinnot tuovat lisäarvoa ja vahvistavat lupaustamme maailman parhaasta vedestä, Finn Springin hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala iloitsee.