Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Rasvattoman koulumaidon voittokulku jatkuu

2016-03-23 12_20_32-Otatastalautasmallia.pdf - Nitro Reader 3

Rasvattoman koulumaidon voittokulku jatkuu 

Koulumaitolaaduista rasvatonta oli viime lukuvuonna (2014–2015) 67 prosenttia kouluissa käytetystä maidosta. Luku kasvoi edellisestä vuodesta prosentilla.

Ykkös- ja kevytmaito olivat melko tasavahvat. Kevytmaidon osuus koulumaidoista oli 16 ja ykkösmaidon osuus 14 prosenttia. Täysmaidon osuus, vajaa kolme prosenttia, pysyi lähes samana kuin edellisinä lukuvuosina. Sitä käytetäänkin kouluissa pääasiassa ruuanvalmistusmaitona. Siksi sen osuus ei juuri muutu.

Valikoima kasvattaa kokonaiskulutusta

Koulumaito maistuu oppilaille paremmin, kun tarjolla on useampi maitolaatu. Jos koulussa on samaa maitoa kuin kotiin ostetaan, se päätyy varmemmin oppilaan lasiin.

Kevään Felix-uutisia: Uusia makuja eikä savua ilman tulta

mkpn6cmpx14ag2ytbzay

Keväällä aletaan haaveilla kesästä ja grillaamisesta. Kesäiseen makumaailmaan voi jo virittyä Felixin kastikkeilla. Uusia makuja löytyy maaliskuun alusta alkaen niin ketsupeista, salaattikastikkeista kuin majoneeseista. Lisäksi kisaan osallistumalla voi voittaa “grillien Ferrarin” eli Big Green Egg -hiiligrillin.

Felixin kevään uusi kausimaku salaattikastikkeissa on hedelmäinen curry – koukuttava yhdistelmä puhdasta, hyvää curryn makua ja raikasta ananasta ja mangoa. Uutuuskastike maustaa esimerkiksi äyriäis- ja perunasalaattiin ja erityisen hyvin se sopii kanasalaatille. Tuote on laktoositon ja gluteeniton.

Grilliruoan täydentävät Felix Makea Curry- ja Chili-majoneesit. 

Felix Makea Currymajoneesi on maukas yhdistelmä currya ja mangoa. Se on mainio lisuke broileriruoille; esimerkiksi fileelle, nugeteille ja toastille. Miedosti tulinen ja makeahko Felix Chilimajoneesi puolestaan antaa juuri sopivasti makua ja mehevyyttä ruokiin ja välipaloihin. Kokeile vaikka hampurilaisiin, lihapulliin ja dippikastikkeeksi.

Kumpikin uutuus on laktoositon ja gluteeniton.

Savua vai tulta – se on makuasia. Felix-kastikkeiden kesäkampanja alkaa huhtikuussa.

Grillaaminen herättää kiihkeitäkin tunteita ja kiivasta keskustelua. Onko savun aromi parempi kuin tulisuus? Syntyykö hiiligrillissä parempaa kuin kaasulla? Makuasia!

Felixin kesäkampanja esittelee grilliruokiin liittyvien väitteiden kautta, että Felixillä on kastikeratkaisuja joka makuun, koska Felix tuntee suomalaisten maun. Kampanja-aika on 4.4.–31.7.2016.

Kampanjan keskipisteinä ovat uudet Felix BBQ-ketsupit: savuinen ja täyteläinen Texas Smokey Hickory and tulista chipotlea sisältävä Louisiana Hot Cajun Chipotle. Kampanjaan kuuluvat myös Felix Original -salaattikastikkeet ja Felixin maustetut majoneesit. Ostamalla vähintään yhden tuotteen näistä tuoteryhmistä, ja syöttämällä ostokuitin tiedot kampanjasivustolle www.felix.fi/bbq-kisa, voi osallistua Big Green Egg -grillin arvontaan. Palkinnon arvo on 1350 € ja niitä arvotaan yksi kuukaudessa huhtikuusta heinäkuuhun. Yksi ostokuitti on yksi arpa.

Big Green Egg® -grilleissä yhdistyvät vanhat aasialaiset ruoanlaittoperinteet, innovatiiviset materiaalit ja tinkimätön valmistustekniikka. Tuloksena on mahtava grilli, joka kypsentää ruoat tasaisessa lämpötilassa, ja jolla voi myös savustaa tai leipoa. Tälle ainutlaatuisesta avaruuskeramiikasta valmistetulle, tiiviiksi emaloidulle ”grillien Ferrarille” on myönnetty elinikäinen takuu.

Jäätelökesän 16 uutuutta: Pingviini Sitruuna-Lakusydän -tuutista povataan kesän hittiä

okg1tdcczjbsbpdwo97d

Suomen Nestlén kesän jäätelöuutuuksissa suosikkimaut lakritsi, salmiakki ja suklaa saavat rinnalleen uudenlaisia marjaisia ja hedelmäisiä makuja: Pingviini yhdistää lakun ja sitruunan, Aino maitosuklaan ja vadelman. Classic-uutuuksissa jäätelökokemuksen vie uudelle tasolle suklaa- ja marja-/hedelmäkuorrutteiden raikas liitto. Turengissa valmistettavaan jäätelöön käytetty maito ja kerma tulevat Suomesta.

Turengin jäätelötehtaan kesän uutuusvalikoima vahvistaa tänä vuonna suomalaisten rakkautta kermajäätelöön. Jäätelönystäviä hemmotellaan sekä tutuilla klassikkomauilla että mielenkiintoisilla uusilla makupareilla.

– Suomalainen jäätelömaku eroaa muun Euroopan makumieltymyksistä siinä, että me nautimme jäätelömme useimmiten kermajäätelönä. Turengissa valmistettavaan jäätelöön käytetty maito ja kerma tulevat Suomesta, mistä olemme erityisen ylpeitä. Pelkästään Pingviini-jäätelöiden valmistaminen työllistää arviolta noin 2 000 suomalaista lypsylehmää vuodessa, kertoo Suomen Nestlén jäätelöliiketoiminnan markkinointijohtaja Anita Storgård.

Pingviinille uusia tuutteja ja Kesätrio kaikkien lastenmielisten iloksi

Pingviini-tuutit ovat vuodesta toiseen suomalaisten suosikkeja. Nyt tuuttiperhe kasvaa Pingviini Sitruuna-Lakusydän -tuutilla sekä laktoosittomalla Pingviini Banaani-Suklaa -tuutilla. Sitruuna-Lakusydän-tuutilla on nimensä veroisesti sydän täyttä lakritsia, ja tuutti on valmistettu sitruunanmakuisesta kermajäätelöstä, jossa on lakritsikastiketta ja lakritsirakeita. Banaani-Suklaa-tuutissa yhdistyvät laktoositon suklaakermajäätelö ja banaaninmakuinen kermajäätelö sekä suklaanmakuinen kastike.

Yhteiseksi iloksi Pingviini tuo markkinoille monipakkauksena laktoosittomat Pingviini Trio -tuutit, jossa vaniljan, mansikan ja suklaan maut kietoutuvat herkulliseksi nautinnoksi. Pingviini Kesätrio -kotipakkauksessa maistuvat vaniljakermajäätelö sekä mangon- ja vadelmanmakuiset kermajäätelöt, joissa kaikissa on luonnon maut ja värit.

Aino saa lisää marjaisia uutuuksia ja Taikaa tuutteihin

Suomalainen jäätelökansa rakastaa tuutteja. Viime vuonna lanseeratut Aino Taika -tuutit nousivat rymisten suomalaisten suosikeiksi. Tänä kesänä Taika-perheeseen tuodaan iki-ihana Aino Mansikan & Vaniljan Taika -tuutti, jossa vanilja- ja mansikkakermajäätelöä ryhdittävät mansikanpalat sekä maitosuklaanmakuinen kastike. Yhteiseen herkutteluhetkeen sopii marjaisa kesäuutuus Aino Vadelmasuklaa -kotipakkaus, jossa yhdistyvät vadelmanmakuinen kermajäätelö ja suklaakermajäätelö, maitosuklaanmakuinen kastike sekä vadelmapalat.

Miehet, marjat ja Classic ne yhteen soppii

Kesä tuo Classic-puikkoihin suomalaisten miesten toivomia raikkaita makuja.

Classic Valkosuklaa-Mangopassion -puikon täyteläisen valkosuklaakuorrutteen alta paljastuu sorbettimainen mangopassionkuorrute, jonka aito, hieman kirpeä maku tasapainottaa suklaan makeutta. Samoin Classic Maitosuklaa-Vadelma -puikossa maitosuklaakuorrutteen alla on odottamassa vadelmakuorrute. Molemmat puikot kätkevät sisälleen täyteläistä vaniljakermajäätelöä.

Keltaisia hedelmiä, tulisuutta ja piparminttua

Fazer Marianne muuttaa muotoaan tuutista puikoksi ja hurmaa karkin ystävät: valkoisen rouskahtavan piparminttukuorrutteen alta löytyy vahvaa suklaakermajäätelöä ja tummaa suklaanmakuista kastiketta. Aikaisemmin monipakkauksista tuttu Fazer Tyrkisk Peber -puikko on tänä vuonna kuluttajien toiveesta saatavilla yksittäispakattuna. Puikosta herkkuja löytyy kolmin kerroin: sisimmäisenä salmiakkilakritsisydän, välissä vaniljakermajäätelöä ja päällä lakritsikuorrute Tyrkisk Peber -rouheella.

Uudessa laktoosittomassa Hurmaava Mango -pikarissa vaniljakermajäätelöä maustavat mangokastike ja mangopalat. Myös muut Hurmaava-maut, eli Hurmaava Suklaa ja Hurmaava Kinuski, ovat jatkossa laktoosittomia.

Myös Puffetien makuvalikoima laajenee: Appelsiini Puffet -jäätelössä ihanan värin lisäksi ilahduttaa appelsiininmakuinen kermajäätelö tutulla keksikuorella. Pirulo Pineapple -limonadijäässä taas yhdistyvät ananaksen ja omenan maut. Tuttuun tapaan tuote ei sisällä keinotekoisia värejä eikä aromeja.

Mövenpickiltä odotettu uutuus – tuoteperhe laajenee puikoilla

Sveitsiläisten herkuttelupuikkojen sarjassa on kolme makua. Mövenpick Vanilla Dream with Caramel -puikossa maitosuklaalla kuorrutetun vaniljakermajäätelön makua terävöittää ”Fleur de sel” -karamellikastike. Mövenpick Vanilla Dream with Almond -puikon maitosuklaakuorrutteen alla yllätyksen tarjoavat vaniljakermajäätelö sekä mantelinpalat. Valkosuklaakuorrutteisessa Mövenpick Maple Walnut -puikossa makuelämyksen muodostavat vaahterasiirappikastike, karamellisoidut saksanpähkinät ja kermajäätelö. Puikot on valmistettu 100 % luontaisista raaka-aineista. Lisäksi Mövenpick-kotipakkauksien pakkauskoko vaihtuu 500 ml pakkaukseen. Klassikkomakuja on neljä: Swiss Chocolate, Maple Walnut, Vanilla Dream sekä Raspberry Strawberry, ja kaikissa on 100 % luontaiset värit ja aromit.

Pingviinikioskilla ja kahvilassa tavataan

Irtojäätelömyyntiin uutuutena tänä kesänä pääsee Aino Vaniljainen Nougathetki, jossa vanilja- ja karamellikermajäätelöä piristää mantelinougatkastike. Valikoimasta löytyy herkuttelijoille myös Pingviini Vadelma-Lakritsi -jäätelöä, jossa vadelmanmakuiseen kermajäätelöön yhdistyy täyteläinen lakritsikastike. Mövenpick-uutuutena ilahduttaa Vanilja-Brownie, jossa yhdistyvät vaniljakermajäätelö, kinuskikastike ja keksinpalat. Monen pienen ja ison herkkusuun iloksi kesäuutuutena valikoimaan rantautuu myös laktoositon ja Suomessa valmistettu, lakritsinmakuinen Pehmis Lakritsi.

VALIO: Luomumaitoa vihdoin saatavilla myös suurpakkauksissa

142143c7-2367-433b-a6a7-fd094ed9c13d

Luomumaito tulee vihdoin tarjolle myös suurkeittiöasiakkaille suunnattuihin suurpakkauksiin. Valio on aloittanut Valio Luomu™ maidon myynnin 10 litran suurkeittiöpakkauksissa, joista käytetään myös nimeä novopakkaus. Suurkeittiöasiakkaat ovat jo pitkään toivoneet novopakkauksissa myytävää luomumaitoa.

– Luomumaidon kysyntä suurkeittiöasiakkaiden keskuudessa on kasvanut, joten nyt oli sopiva hetki laajentaa valikoimaa suurpakkauksella. Uusi pakkauskoko palvelee laajaa asiakaskuntaa, kuten päiväkoteja ja kouluja, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta sanoo.

– Myös kuluttajien keskuudessa luomumaitojen suosio kasvaa pikku hiljaa. Sekä Valio Luomu™ maidon että Valio Eila® Luomu kevytmaitojuoman myyntimäärät ovat kehittyneet myönteisesti alkuvuoden aikana. Odotamme positiivisen vireen jatkuvan, sillä muilla markkinoilla suurkeittiötuotteiden lisääminen valikoimiin on lisännyt myös kuluttajatuotteiden kysyntää.

Maito on edelleen suosituin luomutuote Suomessa. Valio myy vuodessa reilusti yli 10 miljoonaa litraa luomumaitoa.

Luomujuustoillakin on imua

Myös luomujuustojen kysyntä on Suomessa kasvussa. Valio toi viime keväänä kauppoihin uuden, kotimaisen Valio Luomu™ goudajuuston, mikä on nostanut koko luomujuustojen markkinan Suomessa uudelle tasolle.

Leivän päälle tarkoitettujen luomujuustojen ostot arvossa ovat kasvaneet helmikuuhun 2015 verrattuna huikeat 50 %. Valion luomujuustojen ostot ovat puolestaan kolminkertaistuneet.*

Kasvavaan kysyntään vastatakseen Valio tuo toukokuussa kauppoihin Valio Luomu™ goudajuuston valmiina viipaleina. Suurkeittiöasiakkaille suunnatut luomugoudaviipaleet lisättiin valikoimiin jo tammikuussa.

Valio on suurin yksittäinen luomutoimija Suomessa, ja Valioryhmän maitotilayrittäjät tuottavat 82 % Suomen luomumaidosta. Viime vuoden lopussa Valioryhmässä oli 128 luomumaitotilaa.

Valion luomuvalikoimaan kuuluu parikymmentä erilaista tuotetta: maitoja, piimä, kermoja, jogurtteja, viili, juusto, voi, mehuja ja marjakeittoja. Kuluttajien kestosuosikkeja ovat Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito sekä Valio Luomu™ kevytmaito, jotka pakataan täysin uusiutuvasta materiaalista valmistettuihin maitotölkkeihin.

*Lähde: Nielsen Homescan, ostot arvossa 52 viikkoa päättyen 21.2.2016

Haribo tuntee suomalaisten maun – nyt tulevat kirpeät makeiset

Suomen Haribo on jo useamman vuoden ajan tutkinut kuluttajien makeismieltymyksiä ja tuonut markkinoille suomalaiseen makuun räätälöityjä tuotteita. Uusin makulöydös ovat kirpsakat makeiset. Suomalaisille tehdyn selvityksen mukaan valtaosa pussikarkkien ostajista pitää kirpeistä mauista – ikään ja sukupuoleen katsomatta. Selvitys koostuu vuonna 2015 toteutetusta tuote- ja pakkaustestistä ja kvantitatiivisesta tutkimuksesta.

Haribo tuntee kuluttajien makutottumukset ja haluaa kehittää entistä paremmin suomalaisille maistuvia makeisia. Vuonna 2015 Haribon teettämän Sour-tutkimuksen myötä paljastui, että suomalaisten suosikeiksi valikoituvat kirpeät karkit heti salmiakin ja hedelmämakeisten jälkeen.

Happamaan makumaailmaan istuvat kirpeät makeiset on mielletty nuorten kuluttajien suosikeiksi, mutta tutkimuksen mukaan 90 prosenttia pussikarkkeja ostavista 18–65-vuotiaista suhtautuu myönteisesti kirpeisiin karkkeihin. Tutkimukseen vastanneista 51 prosenttia piti kirpeistä makeisista erittäin paljon, ja 53 prosenttia oli kiinnostunut kokeilemaan uusia kirpeitä makuja. Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista koki, ettei kirpeitä karkkeja ole riittävästi saatavilla.

Tutkimuksen mukaan kirspakoiden makeisten ystävien ikä- ja sukupuolijakauma on varsin tasainen. Kuluttajat jakautuvat kuitenkin kolmeen ryhmään sen mukaan, mikä heidän mielestään on sopiva kirpeystaso. Vastanneista 40 prosenttia lukeutuu ryhmään, joka oikeasti rakastaa kirpeitä karkkeja. Muut nauttivat miedommasta tai keskitason kirpeydestä.

– On aika unohtaa käsitys siitä, että me suomalaiset pitäisimme miedoista mauista. Monet kansallisruokamme ovat tunnetusti voimakkaan makuisia, erityisesti kirpeydessään tai happamuudessaan. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa marjat, ruisleipä ja salmiakki. Onkin siis luontevaa, että myös kirpeät karkit ovat kuluttajien suosikkeja, paljastaa toimitusjohtaja Ilkka Koskelainen Suomen Haribosta.

Uusi makeissekoituspussien perhe tuo tullessaan kirpeysasteikon

Haribo tuo markkinoille kirpeystutkimuksen pohjalta kehitetyn, uusien kirpeiden karkkien tuoteperheen. Se sisältää kolme kirpeydeltään eritasoista Haribo Zourr -makeissekoituspussia. Kirpeystaso on merkitty pakkaukseen selkeästi nelitasoisella Sour Score -asteikolla.

Uutuussarjan kolme hedelmäpussia on merkattu kirpeystasoa ilmaisevilla kahdella, kolmella tai neljällä sitruunalla. Karkkipussien nimet miedoimmasta kirpeimpään ovat Haribo Chat Zourr, Haribo Flower Zourr ja Haribo Dino Zourr.

– Tuotekehitys on tärkeä osa strategiaamme ja haluamme tuoda suomalaiseen makuun sopivia tuotteita. On luonnollista, että laajennamme edellisvuosien salmiakki- ja hedelmämakeislanseerauksien jälkeen kirpeisiin karkkeihin. Kuluttajille tekemämme tutkimus paljasti, että kaikenikäiset pitävät kirpeistä mauista. Kirpeystottumuksissa on kuitenkin yksilöllisiä eroja, joten Sour Scoreauttaa oikean tuotteen valitsemisessa, kertoo Koskelainen.

Zourr-tuoteperhe lanseerataan TV-mainoskampanjalla, joka alkaa viikolla kahdeksan.  Samanaikaisesti starttaa myös maistatuskiertue, jonka aikana jaetaan 350 000 kirpeää kokemusta. Osoitteessa www.haribo.fi/zourr voi testata oman kirpeystasonsa viikosta kahdeksan alkaen.

 

Altia jatkaa Brown-Formanin brändien eksklusiivisena jakelijana Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa

tapx9p9wxcofvocdk9qw

Altia ja Brown-Forman ovat uudistaneet sopimuksensa alkoholijuomien maahantuonnista ja jakelusta Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Sopimuksen myötä Altia jatkaa näissä maissa Brown-Formanin eksklusiivisena edustajana sekä vähittäismyynnissä että ravintolamyynnissä.

Brown-Forman on yksi maailman suurimmista alkoholijuomayhtiöistä, ja sen tunnetuimpiin brändeihin kuuluvat muun muassa Finlandia Vodka ja Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. Brown-Formanin valmistama Woodford Reserve Whiskey lanseerattiin viime vuonna Ruotsissa ja Norjassa. Tänä vuonna Woodford Reserve lanseerataan Suomessa sekä Alkon että ravintoloiden valikoimiin.

– Brown-Forman on meille merkittävä partneri. Se on maailman alkoholijuomayhtiöiden kärkeä, ja sillä on jakelua yli 160 maassa. Olen erittäin tyytyväinen, että jatkamme syvää yhteistyötämme Altian päämarkkina-alueilla, toteaa Altian päämiesliiketoiminnasta vastaava johtaja Janne Halttunen.

Altia toimii Pohjoismaiden ja Baltian alueella yhteensä kuudessa maassa: Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa. Näiden lisäksi Altia on merkittävä toimija Pohjois-Euroopan matkustajamyynnissä.

– Olemme Brown-Formanilla tyytyväisiä päästessämme jatkamaan pitkäaikaista yhteistyötämme Altian kanssa Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa sekä yhdessä rakentamaan ja kehittämään edelleen Brown-Formanin brändejä, sanoo Pohjoismaiden ja Baltian Group General Manager Robin StoppelkampBrown-Formanilta.

Jakelun lisäksi Altia ja Brown-Forman tekevät tiivistä yhteistyötä alkoholijuomien valmistuksessa. Altia vastaa sopimusvalmistajana Brown-Formanin omistaman Finlandia Vodkan tislauksesta ja pullotuksesta. Finlandia Vodka valmistetaan kokonaisuudessaan Altian tehtailla Suomessa suomalaisesta ohrasta, ja sitä myydään ympäri maailmaa.

Altia on Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomayhtiö, jonka tuotevalikoima koostuu laadukkaista brändeistä. Altia valmistaa, markkinoi, myy, vie ja tuo maahan alkoholijuomia. Päämiesliiketoiminta muodostaa Altian kokonaisliikevaihdosta lähes kolmanneksen.

Pääsiäisenä munahyllyt tyhjenevät

ngeh6hcalpjozbentjqm

Kokonaiskulutus kananmunien osalta kasvoi Suomessa viime vuonna huikeat + 5,9 %, mikä on yksittäisen elintarvikkeen kasvussa iso luku. Pääsiäinen on erityisesti kananmunan sesonkiaikaa ja munahyllyt tulevat arvion mukaan tyhjenemään. – Arviomme perustuu TNS-Gallupin ilmoittamiin kananmääriin. Maaliskuun luku on ennätyksen alhainen, toteaa Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Munax Oy tulee tekemään kaikkensa, jotta kananmunat saadaan välittömästi kauppojen hyllyille. – Meillä aloitetaan pakkaaminen kolmessa vuorossa ensi viikosta lähtien, kertoo Torikka. Munax Oy:lla pakataan joka kolmas Suomessa tuotettu kananmuna, joten näillä tehostetuilla toimenpiteillä on vaikutusta myös kuluttajalle asti.

– Suosittelemme hakemaan kananmunat ajoissa kotiin. Kananmuna säilyy kuitenkin hyvin myös pakkauksessa olevan parasta ennen -päivän jälkeen. Kananmunan ihanteellinen säilytyslämpötila on 14 astetta, mutta koska nykyään meillä ei juuri ole vanhan ajan viileäkaappeja, niin jääkaappi on hyvä säilytyspaikka. Ennen kaikkea kuitenkin tasainen säilytyslämpötila ja leivonnassa tietysti huoneenlämpöinen kananmuna on parempi, luettelee Torikka.

Ruokatrendien vaikutukset koko kananmuna-alaan 2016

Laitilan Kanatarhan tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa 3.3.2016 oli kertomassa ruokatrendeistä Turun yliopiston Brahea-keskuksesta Leena Erälinna. – Globalisaatio ja kilpailukyky, teknologian kehitys ja digitalisoituminen sekä ilmastonmuutos ja resurssien niukkuus ovat sanoja, jotka vilisevät nyt tulevaisuuden trendikeskustelussa, kertoo Leena Erälinna.

Ruuasta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin varmaan koskaan ennen. Teemu Vappula oli tilaisuudessa kertomassa, miten hänen elämänsä on muuttunut viime vuosien aikana. Vappula tunnetaan myös Mieskuntoon-projektistaan, jonka tuloksena hän on pudottanut painoaan yli 60 kiloa ja muuttanut elämäntapansa täysin. Projekti on toiminut monille inspiraation lähteenä. – Kun mieskuntoon.com-projekti alkoi vuonna 2010, niin ruokatrendit tuntuivat olevan vain tiettyjen ruoka-aineiden ympärillä. Kananmunalla oli ja on edelleen harmittavan huono maine. Itse käytän 2–3 kananmunaa päivässä ja kolesteroli ja muut kehon arvot ovat hyvissä luvuissa, kertoo Suomen Ravintovalmennuksen yrittäjä Teemu Vappula.

Uudet kananmunatuotteet tuovat vaihtelua

Laitilan Kanatarhan tuoteperhe on laajentunut viime vuosien ajan monella erikoisella kananmunatuotteella. – Kaikki tuotteemme ovat elintarvikkeita, joissa on pääraaka-aineena kananmuna. Esimerkiksi Laitilan Proegg -sarjan smoothie sisältää 12 pastöroitua munanvalkuaista ja 100 % marja- ja hedelmäsoseita. Kananmuna on vain nestemäisessä muodossa ja aidosti maistuu hyvälle, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Kananmuna on aina luontaisesti maidoton, gluteeniton eikä sisällä sokeria – tämän parempia välipaloja ei kaupasta löydy, vahvistaa Savola.

Svenska Yle: Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

1 (1)

Luonnosta lautaselle -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin. 

Ravintoloitsijaparin mukaan on tärkeää tuntea ruoan alkuperä, jotta voi elää terveellisesti ja kantaa vastuunsa ympäristöstä.

On kuitenkin vähintään yhtä tärkeää olla suhtautumatta ruokaan liian vakavasti. Siksi ohjelmassa korostetaan kuinka helppoa ja hauskaa ruoanlaitto voi olla. Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!

– Haluamme tietää mistä raaka-aineet tulevat. Siksi ohjelman teko oli niin hauskaa ja saimme tavata monia tuottajia. Haluamme nostaa esiin tuottajien tärkeää työtä. Ilman heitä meillä ei olisi syötävää, juontajapari kertoo.

Filip ja Linda vierailevat eri tuottajilla, joiden luona tutustuvat viljelyyn, kalastukseen ja metsästykseen. Joka jaksossa seurataan yhden raaka-aineen matkaa mullasta, vedestä tai metsästä lautaselle. Pellolla tai metsässä Langhoff valmistaa yksinkertaisen ruoan välineinään pelkkä veitsi ja leikkuulauta.

Tämän jälkeen Langhoffin pariskunta siirtyy keittiöön valmistamaan vieraan seurassa yhdestä raaka-aineesta kolmen ruokalajin menun.

Ekologisuus näkyy ja huomioidaan heidän työskentelyssä. He käsittelevät raaka-aineitaan huolellisesti ja minimoivat hävikin.

– Aina ei tarvita pihviä tai kananrintaa – hyvän pääraaka-aineen kumppaniksi käy sipuli, valkosipuli, suola, pippuri ja rasva, ei muuta. Tapaan sanoa, että viisi raaka-ainetta riittää. Kannattaa uskaltaa kokeilla, Linda sanoo.

Avausjakso tarjoaa myös tähtiloistoa. Arkisin Ask-ravintolaa pyörittävä juontajapari sai hiljattain tietää, että he ja kolme muuta helsinkiläisravintolaa säilyttävät arvostetun Michelintähden. Ensimmäisen jakson vieras on Tammisaaressa syntynyt Pontus Dahlström, joka yhdessä tanskalaiskollegan kanssa pyörittää kolmella Michelintähdellä palkittua Maaemo-ravintolaa Oslossa.

Luonnosta lautaselle alkaa Yle Femmalla torstaina 10.3.2016 klo 19.00. Lisätietoa sarjasta sekä ruokaohjeita julkaistaan osoitteessa svenska.yle.fi/franjordtillbord. Sarjan 13 jaksoa on katsottavissa Areenassa vuoden. 

Tuotanto: Five Corners Production Ylelle

Pariisi Stockmann Herkussa: rakkaudella valittuja raaka-aineita ja reseptejä

b6557f9b854cee1a_800x800ar

Pariisi on kulinarismin kiistaton pääkaupunki ja ranskalaisen keittiön parhaimmat raaka-aineet, tuotteet ja herkullisimmat reseptit ovat 1.3. alkaen saatavilla Stockmann Herkusta. Keittiömestari ja ravintoloitsija Timo Linnamäki , top Chef -tuomari, kokki ja keittokirjailija Pipsa Hurmerinta sekä bloggaaja ja keittokirjailija Prisca Leclerc tuntevat ranskalaiskeittiön kuin omansa. He ovat suunnitelleet Paris-kampanjan reseptiikan ja kokkaavat maaliskuussa ranskalaisen keittiön hengessä Stockmann Herkuissa.

Pariisilaisen ruokafilosofian mukaan ruoka valmistetaan rauhassa ja hyvistä raaka-aineista ja se syödään kiireettä ja arvostaen. ”Myös Stockmann Herkussa näkyy rakkaus ruokaan. Maaliskuun Paris-kampanjamme tarjoaa hyvän ruoan ystäville mahdollisuuden nauttia ranskalaisesta elämäntyylistä ja herkuista. Herkun valikoimat ovat kuin upeassa ranskalaisessa kauppahallissa. Valikoimissamme on yli 200 ranskalaista brändiä sekä tuoreet, laadukkaat raaka-aineet, joista parhaat ateriat syntyvät”, kertoo Stockmann Herkun markkinoinnista vastaava concept manager Jenni Kuisma .

Paris-kampanja tarjoilee makumatkan Ranskaan herkullisten kasvisten, liharuokien, merenherkkujen, juustojen, leipien ja leivonnaisten kautta. Pariisilaisen Poilâne -leipomon uunituoretta maalaisleipää voi ostaa Helsingin keskustasta joka keskiviikko. Laadukkaat ranskalaiset juustot, kuten Brie de Meux, Brebiou, Camembert, Comte, Livarot ja Roquefort löytyvät juustotiskeiltä, joiden asiantuntevat ammattilaiset osaavat opastaa aitojen pariisilaisten makuparien löytämiseen.

Stockmann Mealsin valikoimista löytyy useita valmiita vaihtoehtoja, joiden avulla voi rakentaa helposti ja vaivattomasti tyylikkään pariisilaisen aterian. Lisäksi Stockmannin 20 minuutin reseptit tarjoavat nopean ja maistuvan vaihtoehdon arkeen. Paris-kampanjan aikana resepteissä on ranskalaisia vivahteita ja ranskalaisia klassikkoruokia, kuten Salad Nicoise sekä Sipulikeitto ja croque monsieur.

Koe ja maista Pariisi Stockmannilla
Helsingin Keskuskadulla voi nauttia kukkatorin ja ranskalaisten herkkujen tunnelmasta 2.–6.3. Torstaina 3.3. Suomen Ranska-instituutin johtaja Jeannette Bougrab vierailee Helsingin keskustan Herkussa. Timo Linnamäki maistattaa kampanjaan varta vasten tehtyä lihareseptiään 4.3. Helsingin keskustan Stockmannilla, 8.3. Itiksessä ja 9.3. Tapiolassa. Pipsa Hurmerinta esittelee 10.3. Turun, 11.3. Tampereen, 12.3. Helsingin keskustan Stockmannilla kevääseen sopivan Crevettes au Pastis -reseptin. Prisca Leclerc opastaa ranskalaisen leivonnan saloihin 18.3. klo 15–19 Helsingin keskustan Herkussa. Makuelämyksien lisäksi Stockmannilla voi aistia pariisilaisen elämäntyylin ja tunnelman myös muodin, kosmetiikan ja kodin osastoilla.
Kampanjareseptit ja -tapahtumat : www.stockmann.com/herkku

Tapaa mielenkiintoisimmat viinintekijät ViiniExpossa

489b53ec-2745-4093-88bd-f84b7eb7a77f-main_image

ViiniExpossa maistellaan uutuusviinejä maailmalta ja tavataan viinintekijöitä. Kuva: Messukeskus

Alkoholikaupan ammattilaisten ViiniExpon monipuolinen ohjelma ja tastingit tuovat maailmalta Messukeskukseen mielenkiintoisimmat viinintekijät ja mieleenpainuvimmat viinit. Myös pienpanimoiden oluet ovat hyvin edustettuna ViiniExpossa, joka järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.

ViiniExpon suosittuja tastingeja pitävät muun muassa Viinitien toimitusjohtaja Toni Immanen, Blends Wine Estaten Teresa Cedenilla, Eleonora ja Marcello Gottardi sekä Candiallen viinitilan Jarkko Peränen. Tastingeissa perehdytään muun muassa käsityönä ja luonnonmukaisin menetelmin valmistettuun Raja Rieslingiin, Mendozan ja Saltan alueen laatuviineihin sekä Veneton Contra Soardan ja Toscanan Candiallen luonteikkaisiin luomuviineihin.

Reinhard Löwenstein – mies joka muutti käsityksen saksalaisista viineistä – tulee ViiniExpon Viiniystävän päivään maistattamaan Weingut Heymann-Löwensteinin viinejä. Viinintekijä Löwensteinin tastingissa tutustutaan terroirismiin ja maistetaan kolmessa eri maaperässä kasvanutta viiniä neljältä eri vuodelta.

Tastingien lisäksi ohjelmassa on keskustelua uudesta alkoholilaista sekä siitä, miksi Englannista on tullut viinimaailman trendsetteri. SSP:n Jussi Laakso kertoo, miten ravintola menestyy ja mitä ainakin pitää ottaa huomioon. Lisäksi Alko pitää tietoiskun makutyypeistä.

ViiniExpossa myös pienpanimo-oluita

ViiniExpon tarjonta on laajentunut myös oluisiin ja erityisesti pienpanimoiden tuotteisiin. Mukana omilla tuotteillaan ovat Malmgård, Rekolan Panimo, Vakka-Suomen Panimo, Radbrew, Maku Brewing, Pyynikin Käsityöläispanimo, Bryggeri, Hopping Brewsters, Humalove ja Stadin Panimo.

Pienpanimojen olutvalikoimaan voi tutustua myös olutkouluttaja Santtu Korpisen vetämässä olutkoulussa.

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet auki kuluttajille

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet avataan kuluttajille. Perjantaina klo 15–20 ja lauantaina klo 11–18 auki oleva Viininystävän päivä on hyvä paikka tutustua moniin vielä Suomen markkinoilta puuttuviin viineihin. ViiniExpossa esitellyt viinit ovat maistettavana maistelulipukkeilla. Ruokatarjoiluista vastaa ravintola Murun popup-ravintola sekä ruokarekat Thai Papaya ja Fisu & Ranet. Alle 18-vuotiaat pääsevät tapahtumaan huoltajan seurassa.

ViiniExpo järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.2016 Gastro Helsinki -messujen yhteydessä. Kaikille viinin ystäville ovet ovat avoinna perjantaina 19.3. klo 15.00 ja iltaa voi jatkaa ystävien, työkavereiden tai asiakkaiden kanssa aina kahdeksaan saakka. Lauantaina viinin ystävän päivä on avoinna klo 11 – 18. www.viiniexpo.fi |www.viinilehti.fi |#viiniexpo2016