Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Täyteläisiä makuja puhtaista raaka-aineista

a0a7ef395f4a0a5c_800x800ar

Vuonna 1988 perustettu Huhtahyvät tunnetaan laadukkaista kokolihaleikkeleistään, meetvursteistaan, lihahyytelöistään sekä gourmet-salaateistaan. Yrityksen Kankaanpään tehtaan uudenaikaisilta tuotanto- ja pakkauslinjastoilta valmistuu noin viisi miljoonaa kiloa lihatuotteita ja salaatteja vuodessa.

Huhtahyvät panostaa sekä tehokkaaseen tuotantoon että tinkimättömään laatuun. Puhtaat raaka-aineet ja itse kehitetyt reseptit ovat toiminnan keskiössä uudesta teknologiasta huolimatta.

Vahvuutemme on sloganimme mukaisesti se, että teemme luonnollisen hyvää. Se tarkoittaa kansainvälisellä ISO FSSC22000-standardilla sertifioitua korkeaa laatua ja puhtautta raaka-aineissa ja tuotantomenetelmissä. Raaka-aineet hankimme Suomesta aina, kun se on mahdollista, kertoo Huhtahyvät Oy :n toimitusjohtaja Jukka Vilska .

Yrittäjä Vilskasta tuli vuonna 1988, kun hän osti Huhtahyvät yhdessä isänsä kanssa. Kolmannen polven perheyrityksessä on Jukka Vilskan lisäksi töissä hänen siskonsa ja siskonpoikansa. Omat lapsetkin ovat kesätöissä yrityksessä.

Pakkaustekniikan edelläkävijä

Huhtahyvät on Jukka Vilskan johdolla panostanut yrityksen alusta saakka nykyaikaiseen tuotantoon ja tehokkuuteen. Onnistuneiden investointien ja joustavan toimintatapansa ansiosta ketterä perheyritys on onnistunut säilyttämään markkina-asemansa ja laajentamaan toimintaansa kilpailluilla markkinoilla.

Vuonna 2014 kestomakkaroiden ja salaattien tuotantokapasiteetti kaksinkertaistettiin uusimalla tuotanto- ja pakkauslinjastot eli tuotanto tuplaantui samalla kun vakituisen henkilöstön määrä pysyi noin 65 henkilössä.

Kone- ja laiteinvestointien lisäksi yritys on panostanut kuluttajaystävällisiin erikokoisiin uudelleensuljettaviin ja ekologisiin pakkauksiin.

Päätimme lähteä jo 2000-luvun alussa suojakaasurasioista eri linjoille ja otimme ensimmäisten yritysten joukossa Suomessa käyttöön uudelleen avattavat rasiat. Saimme niistä myös maailman parhaan pakkauksen palkinnon vuonna 2003, pakkausalallakin aiemmin työskennellyt Vilska kertoo.

Uusimmassa pakkausversiossa salaattirasioista on poistettu metallia sisältävä välikansi, joten rasia on helpompi avata sekä vähemmän pakkausmateriaalia sisältävänä entistäkin ympäristöystävällisempi.

Tehokkuutta mausta tinkimättä

Huhtahyvien majoneesipohjaisten gourmet-salaattien suosio perustuu omiin resepteihin, joita kehitetään jatkuvasti.
Saamme verkkosivujen kautta hyvää palautetta uudelleen avattavien pakkausten lisäksi salaattien täyteläisestä mausta. Se johtuu siitä, että emme säästele raaka-aineissa, Vilska huomauttaa.

Huhtahyvät valmistaa salaatteja oman brändin ja kaupan merkkien alla noin kolmanneksen liikevaihdostaan. Kuluttajien suosikkeja ovat varsinkin metsäsieni- ja savulohisalaatit. Uusia makuja testataan jatkuvasti. 

Näin suomalaiset valmistavat kahvinsa

onh3dx92cjthr3mkm13y

Yhä useammasta suomalaiskodista löytyy erikoiskahveja valmistava automaattinen kahvikone. Valtaosa Gigantin myymistä kahvinkeittimistä on kuitenkin edelleen suodatinkahvinkeittimiä, mutta niissäkin panostetaan laatuun. Gigantti keräsi vinkit, joilla vältät kitkerät kahvihetket.

Suomessa on tällä hetkellä kolme eri trendiä kahvinjuontiin liittyen.

– Ensinnäkin perinteiseen suodatinkahvinkeittimeen satsataan enemmän ja kahvi halutaan valmistaa laadukkaasti. Toiseksi erikoiskahveja valmistavat automaattiset kahvikoneet yleistyvät kovaa vauhtia, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

Kolmas trendi ja suomalainen erikoisuus on se, että Suomessa halutaan juoda maitopohjaisia kahvijuomia enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, ja se tämä näkyy myytyjen kapselikoneiden ja kahviautomaattien ominaisuuksissa.

– Sauomalaisille maistuvat latte ja capuccino, siinä missä muille pohjoismaalaisille kelpaa espressokahvi sellaisenaan. Suomalainen kuluttaja arvostaa, että maitokahvin saa helposti napin painalluksella.

Kansainvälistä kahvipäivää vietetään tiistaina 29.9.

Suodatinkahvin suosio ei hiivu

Valtaosa, jopa 80 prosenttia, Gigantista ostetuista kahvikoneista on edelleen perinteisiä suodatinkahvinkeittimiä.

– Moccamaster on selkeä suosikki vuodesta toiseen ja se dominoi markkinoita. Markkinoille on tullut monia muitakin laadukkaita vaihtoehtoja ja selkeä kehitys on, että myös ihan tavallisen suodatinkahvinkeittimen laatuun ja ominaisuuksiin halutaan panostaa. Kiinnostus kahvinkeittimiä kohtaa herää syksyllä ja jouluna on niiden toinen sesonki, Pakarinen kertoo.

Suodatinkahvin juontia varioidaan eri mauilla ja pavut saatetaan jauhaa itse.

– Innokkaimmat ja kokeilunhaluisimmat kahvinjuojat ostavat erillisen kahvimyllyn, joka jauhaa tuoretta kahvia pavuista. Jauhatusasteella ja papuvalinnalla pystyy säätelemään makua mieluisekseen.

Kahviautomaatteja hankitaan yhä useampaan kotiin

Vaikka suodatinkahvinkeittimien suosio on vankkumaton, hankitaan perinteisen keittimen lisäksi yhä useammin automaattinen kahvikone. Kahviautomaattien myynti on yli kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

– Kahvinjuontikulttuurimme on kehittynyt ja aamulatte tai -espresso on jo monelle arkipäivää. Kahviautomaatit, jotka valmistavat latteja, capuccinoja, macciatoja ja muita erilaisia espressopohjaisia kahveja, ovat vuosi vuodelta suositumpia.

Pakarisen mukaan kahviautomaattien suosiota selittää se, että ihmiset ovat tottuneet nauttimaan erilaisia kahveja kahviloissa tai kapselikoneen myötä. Kahviautomaatti jauhaa aina kahvin tuoreista pavuista. Papujen valinnalla pystyy vaikuttamaan makuun ja kahvikupin hintaan.

Useissa kodeissa kahviautomaatti ei syrjäytä suodatinkahvikeitintä, vaan ne elävät rinta rinnan eri tilanteita varten.

– Kahviautomaatista tai kapselikeittimestä saa yleensä vain yhden kupin kerrallaan. Usein kuitenkin kahvinjuojia saattaa olla useampia, jolloin suodatinkahvikeitin on vaivaton tapa valmistaa kahvia useammalle hengelle. Jos siis hankkii uuden automaattikoneen, kannattaa vanha keitin säilyttää eri tilanteiden varalle.

Näin vältät kitkerät kahvihetket

  1. Säilytä kahvi ilmatiiviisti: Kahvi kannattaa säilyttää ilmatiiviissä pakkauksessa, sillä kahvin sisältämä rasva muuttuu kovaksi, jos se joutuu kosketuksiin ilman kanssa. Ilmatiiviissä pussissa kahviin ei pääse epämukavia aromeja, jotka vaikuttavat myös makuun.
  2. Mittaa kahvin määrä: Ole tarkkana kahvin annostelussa, jotta kahvista ei tule liian laihan tai väkevän makuista. Suositeltava annostelu on 60 grammaa kahvia vesilitraa kohden. Jotkin kahvinkeitinmallit ilmoittavat tarvitun kahvimäärän keittimen säiliöön lisätyn vesimäärän mukaan.
  3. Käytä laadukkaita suodatinpapereita: Valkaisemattomista, ruskeista suodatinpapereista jää kahviin paperin makua. Suodatinpaperin huuhtelu puhtaalla vedellä ennen sen käyttöönottoa vähentää paperin makua.
  4. Valmista kahvia kylmästä vedestä: Parhaimmanmakuinen kahvi valmistetaan raikkaasta, kylmästä vedestä.
  5. Oikea lämpötila kahvinvalmistukseen: Kun kahvi on valmista, tulisi sen olla lämpötilaltaan 80–85 asteista, jotta se ei muutu kitkeräksi tai laimeaksi. Oikea lämpötila on helpointa varmistaa hankkimalla laadukas kone, jossa ECBC APPROVED -sertifikaatti, joka takaa oikean lämmön.
  6. Puhdista huolellisesti: Kahvinkeittimen puhdistaminen on tärkeää, koska kahvi sisältää rasvaa ja vesi kalkkia. Säännöllinen puhdistaminen varmistaa hyvänmakuisen kahvin ja pidentää kahvinkeittimen käyttöikää. Puhdista kaikki osat huolellisesti – suosittelemme käyttämään Cleandrop-puhdistusnestettä. Näin kahvi maistuu tuoreelle eikä kitkerälle.
  7. Älä lisää vettä kahvipannulla: Kahvirasvat ja muut epäpuhtaudet siirtyvät vesisäiliöön ja siitä koneen sisälle. Tämä rasittaa ajan myötä kahvinkeitintä ja eikä kahvi maistu niin hyvältä kuin sen kuuluisi.
  8. Keitä uutta kahvia: Kahvin ei tulisi koskaan seisoa keittimen lämpölevyllä 30 minuuttia pidempään, sillä tämän jälkeen kahvin maku muuttuu kitkeräksi. Mikäli kahvi tarjoillaan yli puoli tuntia myöhemmin, kannattaa se siirtää termoskannuun. Kannattaa kuitenkin mieluummin keittää pienempiä määriä kahvia hieman useammin.

Ranskalaisen juoma- ja ruokakulttuurin puolestapuhujalle Mérite Agricole -kunniamerkki

efsdyxomixnlp7gmtt3t

Pernod Ricard Finlandin toimitusjohtaja Tarja Uitista tuli Mérite Agricole –ritarikunnan tuorein jäsen, kun Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Mostura luovutti hänelle ritarikunnan kunniamerkin Ranskan suurlähetystössä maanantaina 21. syyskuuta 2015.

Mérite Agricole -kunniamerkki on perustettu Ranskassa vuonna 1883 ja sillä palkitaan ranskalaisen maatalouden alalla ansioituneita henkilöitä. Puheessaan Tarja Uitille suurlähettiläs Mostura kertasi tuoreen ritarin pitkäaikaisia ansioita ranskalaisten juomien, ruokakulttuurin ja yhteisöllisyyden edistäjänä Suomessa niin tämän työssä Pernod Ricardin palveluksessa kuin yksityiselämässä koko perheen gastronomiaharrastuksen kautta.

Laajemmin Tarjan Uitin juoma- ja ruokakulttuuriin liittyvistä ajatuksista: haastattelu (17.8.2015).

Pohjolan Peruna Oy Anuga-messuilla

puikula-maalaisranskalainen

Pohjolan Peruna Oy on mukana Anuga-messuilla 10.-14.lokakuuta 2015 Kölnissä (Saksa). Meidät löytää Food from Finland-yhteisosastolta (Halli 10.2 osasto I-051g/I-059g).

Esittelemme osastollamme Lapin puikula-perunalajikkeesta valmistettuja Lapland Fries-maalaisranskanperunoita. Lapin puikula-perunat ovat ihanteellisia ranskanperunoiden valmistukseen runsaan makunsa ja korkean tärkkelyspitoisuutensa vuoksi. Tuote on ”fine dining”-tuote, jota ei ole tarkoitus valmistaa suuria määriä vaan haluamme tarjota tuotetta juuri niille ravintoloille, jotka tällaista uniikkia tuotetta etsivät. Lapissa on vain muutama Lapin puikula-lajiketta viljelevä perunanviljelijä ja sen vuoksi, sekä pohjoiset kasvuolosuhteet huomioon ottaen, perunan saatavuus on rajallista.

Perunatuotteemme ovat 100% kotimaista perunaa ja työtä. Kaikki tuotteet ovat gluteenittomia ja suurin osa myös laktoosittomia, joten ne sopivat myös erikoisruokavaliota noudattaville.

Kannamme vastuumme tuotteistamme alusta loppuun, toisin sanoen pellolta pöytään. Pohjolan Peruna Oy käyttää tuotannossaan bioenergiaa, joka tuotetaan omassa energialaitoksessa Vihannissa. Yritykselle on myönnetty ISO 14001-ympäristösertifikaatti ja Pohjolan Peruna Oy noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Jatkuva valvonta takaa ensiluokkaisen laadun ja jäljitettävyyden tuotteille.

Tervetuloa tutustumaan Pohjolan Peruna Oy:n http://www.pohjolanperuna.fi/fi/Pohjolanperuna/Yritysesittely

Meidät löydät myös Facebookista https://www.facebook.com/PohjolanPeruna

Papa Dennis Rafkin -pizzat

print_cTFUi26tnw

Apetit toi markkinoille uudet, Pudasjärvellä valmistetut Papa Dennis Rafkin -pizzat. Ne kehitettiin yhteistyössä Dennis Rafkinin kanssa.

Pizzaa suomalaiseen makuun
Dennis Rafkin innostui kehittämään suomalaiseen makuun olevat pizzat, joista hänen sanojensa mukaan tulivatkin Suomen parhaat pakastepizzat.

Papa Dennis Rafkin tietää miltä hyvä pizza maistuu ja toisaalta millainen pizza maistuu suomalaisille. Hänen pizzateesinsä ovat: ohut, rapea pohja, täytettä laidasta laitaan, paras tomaattikastike omalla reseptillä sekä maukas emmental-edam -juustosekoitus.

Kotimaista työtä
Kotimaisen työn tukeminen on monelle kuluttajalle tärkeää. Papa Dennis Rafkin -pizzapakkauksiin on painettu suomalaisen työn merkiksi jauhopeukalo Valmistettu Suomessa -viestillä. Näin pyrimme helpottamaan kuluttajan mahdollisuutta valita tuotteita, jotka työllistävät suomalaisia, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen.

Apetit valmistaa Papa Dennis Rafkin -pizzat Pudasjärvellä. Pudasjärven pizzatehdas on ainoa kotimainen pakastepizzatehdas. Se työllistää 18 ihmistä. Pizzakartongit valmistetaan Inkeroisissa ja painetaan Turussa.

Inspiroiva fantasia sekä kaksi muuta makua

Papa Dennis Fantasia -pizza sopii erinomaisesti pizzaa tuunaaville. Olemme keränneet muutamia pizzavinkkejä osoitteeseen www.papadennisrafkin.fi.

Tutustu alla tuotetietoihin:

Papa Dennis Rafkin Fantasia pizza 380 g, EAN: 6430104958336

Kuluttajahinta-arvio: 2,99 €
Tomaatti-edam-emmental-pizza
Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: emmental- ja edamJUUSTO 26 %, vesi, tomaattisose 11 %, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri).

Papa Dennis Rafkin Hawaii pizza 400 g, EAN: 6430104958350
Kinkku-ananas-katkarapupizza
Kuluttajahinta-arvio: noin 3,50,-
Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: vesi, emmental- ja edamJUUSTO, suomalainen kinkku 11 % (kinkku, sianliha, stabilointiaineet ( E1420, E451, E450), sakeuttamisaineet (E407a, ksantaanikumi), dekstroosi, aromit, hapettumisenestoaine (E316, E315), säilöntäaine E250, savuaromi), tomaattisose, ananas 6 %, KATKARAPU 6 %, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri).

LAKTOOSITON

Papa Dennis Rafkin Bolognese & Salami pizza 400 g, EAN: 6430104958343
Kuluttajahinta-arvio: noin 3,50,-

Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: vesi, emmental- ja edamJUUSTO, jauhettu naudanliha 10 % (Brasilia), tomaattisose, kestomakkara 5 % [suomalainen sika, suomalainen nauta, happamuudensäätöaine (E508), dekstroosi, maltodekstriini, hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), säilöntäaine (natriumnitriitti)], tomaatti, punasipuli, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri, meirami, maustepippuri, kardemumma), aromit.

VOIMAKASSUOLAINEN
LAKTOOSITON

Papa Dennis Pizzan käyttöohje:
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Poista pizza muovikääreestä. Aseta jäinen pizza uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista 250 C:ssa uunin keskitasolla n. 7-10 min kunnes juusto on kunnolla sulanut. Huom! Paistoaika saattaa vaihdella eri uuneissa.

Tutustu kotisivuun ja videoihin
Tutustu Papa Dennis Rafkin -pizzaan ja ota osaa…i New Yorkiin!

Katso Papa Dennis Rafkin -TV-filmi sekä YouTubeen tekemämme pidempi versio Dennis Rafkinin pizzateeseistä.

Pastellalle uusi Grillatut vihannekset -pastakastike

xlzqjwrapkw3pjsvvkck

Pastellan uusi pastakastike on maukas tomaattikastike, jossa on grillattua paprikaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Koostumus on ruokaisa ja paksuhko. Markkinoiden pienin pakkaus sopii pieniin talouksiin ja vähentää siten ruokahävikkiä.

Tuote on gluteeniton, laktoositon ja lisäaineeton, ja se sopii vegaaniseen ruokavalioon.

Pakkauskoko 200 g. Saatavana ruokakaupoista elokuun 2015 alusta alkaen.

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla blogataan ja kokataan

d7131bf0-97ab-4c71-9cd2-1626249acc72-main_image

Tiedote 25.9.2015/Turun Messukeskus Oy. Turun Ruoka- ja Viinimessuilla valloittavat tämän hetken kiehtovimmat keittiömestarit, ruokakirjailijat- ja bloggaajat. Tapahtuman entistäkin laajemmassa sisällössä messuyleisö pääsee nauttimaan niin kansainvälisistä makuelämyksistä kuin lähiruoan helmistä. Suositut Ruokamessut järjestetään Turun Messukeskuksessa 2.- 4.10. samanaikaisesti Turun Kirjamessujen kanssa.

Messukeittiössä kokkaavat suositut ruokakirjailijat

Messuilla suositut ruokakirjailijat nähdään tositoimissa. Koko Suomi leipoo -kilpailun voittanut Anders Wikström tekee juhlaleivonnaisia ja kertoo kirjastaan Onnellinen leipuri (WSOY). Pariisin katuruokaherkkuja maistellaan ruokakulttuurin uudistaja Richard McCormickin kanssa. Vege! -kirjan julkaissut Alex Nieminenvalmistaa kasvisruokaa ja antaa vegevinkkejä (Readme.fi).

Ruokatutkimusmatkailija Mirja von Knorringin johdolla tutustutaan villiin ja kesyyn lähiruokaan. Pipsa Hurmerinnan keittokirjan avulla valmistetaan kotiruokaa perheen pienimmille, ja Teresa Välimäen jaJohanna Lindholmin kanssa herkutellaan helppoa lomaruokaa. Muusikko Lauri Tähkä kertoo messuilla kirjastaan Hellannupit kaakkoon (Otava).

Bloggisota ja monta muuta tiivistunnelmaista kokkauskilpailua

Yleisö pääsee todistamaan tiukkoja kilpailuja taidokkaiden kokkaajien välillä. Perjantaina leikkimieliseen Bloggisotaan käyvät messuilla vierailevat maan eturivin bloggaajat. Bloggaajien kokkikilpailu käydään Antti Vahteran ja Aki Wahlmanin johdolla. Esityksessä mukana olevat bloggaajat ovat Turussa Turun Ruoka- ja Viinimessujen, Visit Turun ja Turun kaupungin vieraina. Messujen viinialueella puolestaan taistellaan paremmuudesta cocktail-kisassa, jonka järjestää Food & Fun Turku-tapahtuma.

Jännitys tiivistyy entisestään lauantaina: Turussa pidettävän kansainvälisen ruokatapahtuma Food & Fun Turun keittiömestareiden kisa huipentuu Ruokamessuilla käytävään finaaliin. Parhaiden keittiömestareiden välillä käytävässä kilpailussa kaikkein tärkeintä on hyvästä ruoasta nauttiminen.

Viikonlopun kokkisodat kruunaa koristekilpailu Nailed It!, jossa Ruokamessujen näytteilleasettajista kootut joukkueet koristavat kuppikakkuja eri teemojen mukaan.

Maistelutilaisuuksia, eksoottisia herkkuhetkiä ja lähiruokatori

Messuyleisön makuhermoja hellitään tasting-maistelutilaisuuksissa. Fazerin ja Winestaten kehittämässä seminaarissa maistellaan erilaisia lakritseja, viinejä ja niiden yhdistelmiä. Decanter Oy:n tastingissa taas testataan lasin vaikutusta viini- ja olutnautinnoissa.

Ruokamessut ovat täynnä erilaisia makuelämyksiä Little Italy -kadun varrella on tarjolla mm. italialaista jäätelö palapizzaa, äyriäisiä ja parmankinkkua. Lisää eksotiikkaa on luvassa mm. Saamenmaalta. Saamelaisia kokkioppilaita Inarista on paikalla esittelemässä saamelaista ruokakulttuuria. Food & Fun puolestaan tuo vierailevia keittiömestareita mm. Yhdysvalloista, Islannista ja Ruotsista. Messujen viini- ja olutalueelle on tulossa katuruokarekkoja, ja tapahtuman perinteinen lähiruokatori jatkaa kasvuaan.

Ilmiöitä culinary designista keskiajan makuihin

Messuohjelmassa puhutaan myös mielenkiintoisista ruokamaailman ilmiöistä. Suurennuslasin alle pääsevät niin hyönteiset tulevaisuuden ruokana kuin keskiajan mautkin. Turkulainen culinary designer Antti Nurkkapaljastaa, kuinka ruokaa stailataan, ja Turun lähiruokarenkaan perustaja Mari Rintala kertoo REKO-lähiruokarenkaasta. Milanon yliopiston tohtori Patrizia Riso ylistää mustikoiden ja muiden suomalaisten marjojen etuja.

 

Turun Ruoka- ja Viinimessut: www.turunruokamessut.fi (ohjelmat ja näytteilleasettajat)
Facebook: www.facebook.com/TurunRuokamessut

Food & Fun: http://foodandfunfinland.fi

Klassikko-olut Pilsner Urquell palaa alkuperäiseen pulloon

pilsner_urquell_lehdistokuva_pullo_taustalla_1000x1500

Maailman ensimmäinen vaalea lagerolut pakataan tästä syksystä lähtien juoman alkuvuosilta tuttuun, ruskeaan lasipulloon. Paluu vanhaan pulloon on kunnianosoitus vuodesta 1842 asti samassa paikassa ja samalla reseptillä valmistetulle olutklassikolle. Oluen ystävien rakastama katkeranmakea maku pysyy entisellään.

Pakkausuudistuksen myötä Pilsner Urquellin vihreä lasipullo muuttuu ruskeaksi. Myös pullon etiketti uudistuu. Senkin suunnitteluun on ammennettu aineksia Pilsner Urquellin ainutlaatuisesta ja rikkaasta historiasta.

Pilsner Urquellin tarina sai alkunsa vuonna 1842, kun oluenpanija Josef Groll sai tehtäväkseen kehittää täysin uudenlaisen oluen Tšekin Pilsenissä (Plzeň). Syntyi maailman ensimmäinen pilsner: kirkas, vaalea lagerolut. Nyt 173 vuotta myöhemmin Pilsner Urquell pannaan edelleen samalla reseptillä, samassa paikassa.

Paikallisella vedellä on oluen maussa ratkaiseva rooli, sillä 98 % Pilsner Urquellista on vettä. Pilsenin vesi sisältää vain vähän mineraaleja, minkä ansiosta oluen maku on pehmeä ja raikas. Oman leimansa makuun antavat myös Saaz-humala ja tšekkiläisestä ohrasta valmistettu mallas.

– Eri veden käyttäminen muuttaisi oluen makua ratkaisevasti. Siksi Pilsner Urquell valmistetaan edelleen sen synnyinpaikkakunnalla, kertoo Pilsner Urquellin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Rickard Svensson. Pullouudistuksella halusimme tuoda pitkät perinteemme entistä paremmin oluen ystävien nähtäväksi.

Uudet pullot ovat kaupoissa lokakuun alusta lähtien.

#originalsince1842

Voiko 9 % suolapitoisuuden tuotetta kutsua kevytsuolatuksi?

print_ytXGPLOHjE

Boy-tuoteperheeseen kuuluva sillifilee ja kokonainen silli tunnettiin aiemmin nimellä kevytsuolattu silli. Jotta tuote paremmin vastaisi nimeään, on se syksystä 2015 alkaen nimeltään perinteinen sillifilee tai, kun kokonainen, perinteinen kokonainen silli.

Yleisesti käytössä oleva nimi kevytsuolattu on peräisin ajalta, jolloin juuri tämä tuote oli muita sillifileitä kevyemmin suolattua. Silloin markkinoilla olevien suolattujen sillifileiden suolapitoisuus oli paljon nykyistä korkeampi – jopa 16 % – ja kevytsuolatut fileet olivat näihin verrattuna vähäsuolaisempia. Sittemmin suolaa on kokonaisista silleistä yleisesti vähennetty, eikä eroa kevytsuolattuun enää ole.

– Emme voi johtaa kuluttajaa harhaan kutsumalla silliä kevytsuolatuksi, vaan toimimme tässä asiassa vastuullisesti, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén.

Suola kuuluu silliin

Suola on oleellinen osa sillifileen valmistusta ja parantaa oleellisesti lopputuotteen rakennetta ja säilyvyyttä. Vähäsuolaista silliä ei oikeastaan voi edes olla, vaan kaikki silli on elintarvikelainsäädännön mukaan voimakassuolaista, Lundén lisää. Matjessillissä suolapitoisuus on jonkin verran alhaisempi erilaisesta valmistusprosessista johtuen.

Samassa yhteydessä myös vakuumipakatut sillit saavat pintaansa Boyn uuden logon. Tutun nimen muuttumista on helpotettu säilyttämällä pakkausten värit entisellään.

Kotimaista tuotantoa

Boyn vakuumisillit pakataan Orkla Foods Finlandin Turun tehtaalla, mistä viestii pakkauksen Avainlippu. Samassa tehtaassa valmistuu myös Ahti- ja Vesta-sillejä sekä perinteistä Tiira-maustekalaa ja Tiira-suolasilakkaa.

Uusiin pakkauksiin ja uuteen nimeen siirrytään tuotannossa sitä mukaa, kun nykyiset pakkaukset on käytetty loppuun. Ensimmäisenä uuden kääreen on saanut Boyn perinteinen sillifilee.

Hampurilaispihvit -kartoitusprojekti Kuopiossa

Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollon toiminta-alueella toteutettiin kesällä 2015 projekti, jonka tavoitteena oli selvittää ravintoloissa, huoltoasemilla, pikaruokapaikoissa ja grilleillä tarjoiltavien hampurilaispihvien hygieenistä laatua sekä omavalvonnan ohjeistusta. Projektin taustalla olivat edellisinä vuosina ympäristöterveydenhuollon tietoon tulleet ilmoitukset useista ruokamyrkytysepäilyistä, joissa sairastumisten aiheuttajaksi oli epäilty erityisesti hampurilaisia.

Projektissa tutkittiin kesän aikana 20 tarjoilupaikasta yhteensä 22 näytettä. Näytteet olivat kypsentämättömiä hampurilaispihvejä tai jauhelihamassoja, joista kaksi oli kohteessa valmistettuja, kaksi teollisuuden valmistamia jauheliharullia ja loput teollisuuden valmistamia pakastejauhelihapihvejä. Tuotteiden lihalajina oli nautaa yhtä näytettä lukuun ottamatta, joka sisälsi naudanlihan lisäksi sianlihaa. Näytteistä tutkittiin kokonaispesäkeluku, salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus ja EHEC.

Projektin tulosten perusteella voidaan todeta, että hampurilaispihvien laatu Kuopiossa on hyvä. Kaikista tutkituista 22 näytteestä mikrobiologiselta laadultaan hyväksi arvioitiin 20, välttäväksi 1 ja huonoksi 1 näyte. Välttäväksi arvioidussa näytteessä todettiin E. coli -bakteerien määrä kohonneeksi. Myös huonok-si arvioidussa näytteessä todettiin E. coli –bakteereita, mutta lisäksi myös korkea mikrobien kokonaislu-kumäärä.

Mielenkiintoista projektituloksissa oli, että huomattavan monesta näytteestä, 9 kpl, voitiin osoittaa pieni määrä, alle 10 pmy/g, Listeria monocytogenes – bakteereita. Näytteissä, joissa todettiin L. monocyto-genes –bakteeria oli niin ikään korkeampi mikrobien kokonaislukumäärä. L. monocytogenes – bakteerin esiintyvyydessä ei ollut eroa suomalaista tai ulkomaista alkuperää olevien elintarvikkeiden kesken. Pääsääntöisesti hyvälaatuisimmat tuotteet olivat pakasteita ja runsaimmin mikrobeja esiintyi jääkaapissa säilytetyissä tuotteissa.

Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike. Elintarviketurvallisuusvirasto, Evira, suositteleekin, että kaikki jauhelihatuotteet tarjottaisiin kunnolla kypsennettynä kauttaaltaan yli 70 asteeseen myös sisä-osasta. Jos jauhelihapihvejä välttämättä halutaan tarjota mediumina, raaka-aineen tuoreuteen ja laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota. Työntekijöiden on syytä kiinnittää huomiota hyvään käsihygieniaan ja pitää huolta hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta. Raaka liha, jauheliha ja raakalihavalmisteet on säilytettävä jääkaapissa. Ristisaastumisen ehkäisemiseksi raa’at ja kypsät tuotteet tulee varastoida ja säilyttää erillään. Lisäksi ne on syytä käsitellä erillisillä välineillä ja pinnoilla. Raa’an lihan kanssa kosketuk-sissa olleet työvälineet, leikkuulaudat, astiat ja kädet on pestävä huolellisesti.

Hampurilaispihvejä tarjoilevien elintarvikehuoneistojen on jatkossa syytä kiinnittää erityistä huomiota hampurilaispihvien käsittelyyn. Lisäksi hampurilaispihvien kypsyyden varmistaminen on syytä huomioida toiminnassa ja kohteen omavalvontasuunnitelmassa. Niiden ravintoloiden, jotka tarjoilevat hampurilaispihvit mediumkypsennettyinä, on huolehdittava, että asiakkailla on varmasti etukäteen tieto asiasta. Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuolto seuraa jatkossakin omavalvonnan toimivuutta valvon-tasuunnitelman mukaisin Oiva-tarkastuksin.